Christian Artzén och Pether Artzén, DisponentArtzén
"Som företagare måste man tycka om att vara företagare samt det arbete men utför som företagare.." Pether Artzén, företagare och disponent

I disponentbyrån överförs ansvaret från far till son

Vem är ni och vad gör ert företag?

Mitt namn är Pether Artzén och i år firar jag 40-årsjubileum som ensamföretagare i disponentbyrån Isännöinti – Disponent Artzén. I början hade jag ett husbolag som uppdrag, sen två och småningom etablerades verksamheten. Som mest har jag tagit hand om 14 husbolag på en gång.

För ungefär 5 år sen började jag lyfta pension men fortsatte som företagare vid sidan om. Då min son Christian återvände från Sverige till Finland, började vi diskutera företagsverksamhetens framtid och generationsbyte som ett alternativ. Vi har diskuterat generationsbytet redan tidigare, men tack vare Christians arbetssituation blev saken aktuell igen. Christian har varit nu ungefär ett knappt halvt år med i företagets dagliga verksamhet via läroavtal. Han utbildar sig till disponent på Åbo vuxenutbildningscentrum (Turun Aikuiskoulutuskeskus). Christians planerade utexamineringstidpunkt är i september 2022. Visserligen kommer jag att delta ännu som stöd för företagsverksamheten, till exempel i bokföringen.

På vilket sätt har Veritas stött företagets verksamhet?

Ett konkret sätt är finansieringen från Veritas, den var till stor hjälp då jag inledde verksamheten. Via finansieringen fick mitt företag en stadig bas att bygga verksamheten på. Man kan till och med säga att den varit livsviktigt för verksamheten. Finansieringen möjliggjorde att jag kunde fokusera på att få i gång verksamheten utan att behöva oroa mig över företagets utkomst.

Dessutom är jag tacksam över de evenemang som Veritas ordnat innan pandemin. Vi samlades med andra företagare för att få höra Veritas talturer om företagarens pensionsförsäkring och lärde oss nya, viktiga saker. Evenemangen var också ett utmärkt sätt att skapa och utveckla nätverk och träffa andra företagare.

Vilka tips ger du till andra företagare?

Jag hade inte orkat vara företagare i 40 år om jag inte gillade mitt arbete. Som företagare måste man tycka om att vara företagare samt det arbete men utför som företagare. Om företagande hade känts motbjudande hade jag slutat för 20 år sedan. Det är absolut också viktigt att man kommer överens med människor. Om man gärna är omringad av människor och får arbeta med dem känns arbetet inte som arbete längre.