Hallinto

Veritas Eläkevakuutuksen hallinto ja johto perustuu työeläkeyhtiöiden, vakuutusyhtiöiden ja osakeyhtiöiden hallintoa koskevaan lainsäädäntöön sekä yhtiön yhtiöjärjestykseen.

Lisäksi Veritas Eläkevakuutus noudattaa soveltuvin osin Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnoimaa listayhtiöiden hallinnointikoodia. Poikkeamat johtuvat työeläkeyhtiöitä koskevan lainsäädännön ja lakisääteisen eläkevakuutustoiminnan erityispiirteistä sekä siitä, että yhtiö on noteeraamaton osakeyhtiö.

Veritaksen keskeiset hallintoelimet ovat yhtiökokous, hallintoneuvosto, hallitus ja toimitusjohtaja.

Veritas Eläkevakuutuksen hallinnon ja johdon rakenne

Veritas Eläkevakuutuksen hallinnon ja johdon rakenne

Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä

Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä (pdf)
Liite 1: Palkka- ja palkkioselvitys (pdf)
Liite 2: Luettelo Veritaksen poikkeamista hyvän hallinnon koodin soveltamisessa (pdf)

Toimitusjohtaja ja johtoryhmä

Jan-Erik Stenman

Veritaksen hallitus nimittää yhtiön toimitusjohtajan ja toimitusjohtajan sijaisen. Toimitusjohtajana on vuodesta 2004 toiminut oik. kand., LL.M. Jan-Erik Stenman. Toimitusjohtajan sijaisena oli yhtiölakimies, oik. kand. Kaisa Forsström. Yhtiöllä ei ole varatoimitusjohtajaa.

Toimitusjohtajan vastuualueeseen kuuluvat yhtiön johtaminen, yhtiön toiminnan kehittäminen ja valvominen sekä yhtiön strategisten tavoitteiden ja toiminnan suunnittelun valmistelu.

Johtoryhmä

Niina Bergring

”Sijoittaminen on maailman ymmärtämistä. Jos emme ymmärrä ympärillämme tapahtuvia asioita, emme myöskään voi tehdä tuottavia sijoituksia.”
– sijoitusjohtaja Niina Bergring (Veritaksessa 2.9.2013 alkaen)

Lue lisää sijoitustoiminnastamme sijoitusosiosta

Johtoryhmä toimii toimitusjohtajan tukena operatiivisen toiminnan johtamisessa ja suunnittelussa. Johtoryhmä johtaa yhtiön toimintaa hallituksen asettamien pitkän tähtäimen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Toimitusjohtajan johtamaan johtoryhmään kuuluu toimitusjohtajan lisäksi seitsemän jäsentä. Johtoryhmän jäsenet edustavat yhtiön keskeisiä toimintoja.

Johtoryhmään kuuluu myös henkilöstön edustaja, jonka henkilöstö valitsee vuosittain. Muut johtoryhmän jäsenet valitsee toimitusjohtaja.

Johtoryhmän kokoonpano vuonna 2013

Veritaksen johtoryhmä koki muutoksia vuonna 2013 kahden henkilön, henkilöstöjohtaja Maria Koroma-Hintikan ja sijoitusjohtaja Staffan Sevónin jättäessä yhtiön.

Uutena kasvona johtoryhmään Sevónin tilalle nousi kauppat. maist. Niina Bergring. Rekrytointiprosessin aikana sijoitusjohtajan sijaisena toimi kauppat. maist. Veronika Törnwall.

Henkilöstötoiminto yhdistettiin Talous- ja IT-palveluihin.

Jan-Erik Stenman, toimitusjohtaja, oik. kand., LL.M., puheenjohtaja
Kaisa Forsström, yhtiölakimies, oik. kand., toimitusjohtajan sijainen
Niina Bergring, sijoitusjohtaja, kauppat. maist. (2.9.2013 alkaen)
Maria Koroma-Hintikka, henkilöstöjohtaja (31.7.2013 asti)
Teppo Rakkolainen, päämatemaatikko, fil. tri., SHV
Michael Röllich, myyntijohtaja, dipl.ins.
Tommy Sandås, talousjohtaja, kauppat. maist. (vastaa myös henkilöstöasioista 1.8. alkaen)
Stefan Strandberg, johtaja, valtiot. maist.
Veronika Törnwall, sijoituspäällikkö, kauppat. maist. (7.1.–1.9.2013)

Henkilöstön edustaja:
Sirpa Konki, järjestelmävastaava, datanomi
Henkilöstön edustaja, varajäsen:
Teija Raunio, henkilöstöassistentti, hotelli-, ravintola- ja suurtalousalan ammattitutkinto

Johtoryhmän sihteerinä toimi yhtiölakimies Kaisa Forsström.

Lisätietoja johtoryhmän jäsenistä vuonna 2013 (pdf)

Palkat ja muut edut

Hallitus vahvistaa toimitusjohtajan ja toimitusjohtajan sijaisen palkkaedut ja muut työehdot. Vuonna 2013 toimitusjohtajalle maksettiin palkkaa ja muita etuja 294 860,91 euroa, joista 57 315,21 euroa on kannustepalkkiota vuodelta 2012.

Johtoryhmään kuuluville muille johtajille on maksettu palkkaa ja muita etuja yhteensä 882 150,49 euroa. Summaan sisältyy 176 934,01 euroa kannustepalkkioita vuodelta 2012.

Johtoryhmän jäsenten eläkeikä on sama kuin yleinen eläkeikä Suomessa. Toimitusjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen voivat halutessaan jäädä vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen perustuvalle eläkkeelle jo 61-vuotiaana.

Tutustu palkka- ja palkkioselvitykseen (pdf)

Veritaksen organisaatio 1.8.2013 alkaen

Organisaatiokaavio

Hallitus

Hallitus vastaa siitä, että Veritas Eläkevakuutusta johdetaan ammattitaitoisesti ja terveitä toimintaperiaatteita noudattaen ja että toiminta on tarkoituksenmukaisesti järjestetty.

Hallituksen keskeiset tehtävät ovat sen työjärjestyksen mukaan:

  • toimivan johdon valvonta
  • päättää strategisista tavoitteista ja yhtiön kokonaisstrategiasta
  • laatia ja vahvistaa yhtiön tilinpäätös ja sijoitussuunnitelma sekä valvoa mm. sijoitustoimintaa
  • vahvistaa sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan periaatteet, laatia ja vahvistaa yhtiön riskienhallintasuunnitelma sekä arvioida vuosittain sisäisen valvonnan järjestämistä ja tarkoituksenmukaisuutta
  • kutsua yhtiökokous koolle.

Hallituksen jäsenten valitseminen

Veritaksen yhtiöjärjestyksen mukaan hallitukseen kuuluu vähintään neljä ja enintään kaksitoista jäsentä. Hallintoneuvosto valitsee syyskokouksessaan hallituksen jäsenet kalenterivuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenille valitaan vähintään kolme ja enintään kuusi henkilökohtaista varajäsentä.

Työeläkejärjestelmän lakisääteisen perustan vuoksi työmarkkinajärjestöt osallistuvat aktiivisesti työeläkeyhtiöiden hallintoon ja niiden hallintoelimiin. Veritaksen hallituksen jäsenistä vähintään neljäsosa valitaan työnantajien ja vähintään neljäsosa työntekijöiden keskusjärjestöjen ehdotusten pohjalta. Vakuutuksenottajilla ja vakuutetuilla tulee olla yhtä monta edustajaa, jotka yhdessä muodostavat vähintään puolet hallituksen jäsenistä.

Hallitus valitsee vuosittain ensimmäisessä kokouksessaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Vuonna 2013 hallituksen puheenjohtajana oli toimitusjohtaja Kjell Sundström ja varapuheenjohtajana asiamies Ralf Sund.

Hallitus vuonna 2013

Kjell Sundström, puheenjohtaja, toimitusjohtaja, kauppat. maist.
Ralf Sund, varapuheenjohtaja, asiamies, valtiot. maist. (STTK)
Kaj-Gustaf Bergh, toimitusjohtaja, oik. kand., dipl.ekon. (Elinkeinoelämän keskusliitto EK)
Stig-Erik Herrgård, toimitusjohtaja, dipl.ekon.
Eivor Huldén, yksikönjohtaja, kauppat.lis.
Markus Jussila, toimitusjohtaja, kauppat.maist.
Olli Koski, pääekonomisti, valtiot. maist. (SAK) 
Hannu Louhi, konsernijohtaja, ylioppilas (EK)
Anders Nordman, toimitusjohtaja, kauppat. maist.
Lotta Savinko, edunvalvontajohtaja, kauppat. maist. (AKAVA) 
Peter Wetterstein, professori, oik. tri, varatuomari 
Johan Åström, asiantuntija, oik. kand. (EK)

Varajäsenet
Piia Alvesalo, aluepäällikkö, fil. maist. (EK)
Stefan Mutanen, toimitusjohtaja, valtiot. kand.
Joonas Rahkola, ekonomi, valt. maist. (SAK)

Lisätietoja hallituksen jäsenistä vuonna 2013 (pdf)

Hallituksen kokoustoiminta

Hallitus kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Vuonna 2013 hallitus kokoontui 11 kertaa.

Yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajalla on oikeus osallistua hallituksen kokouksiin ja puheenjohtaja Peter Boström hyödynsi tätä oikeuttaan neljä kertaa vuoden aikana.

Hallituksen jäsenten palkkiot

Hallituksen jäsenten palkkiot vahvistaa hallintoneuvosto. Vuonna 2013 hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio oli 20 000 euroa, varapuheenjohtajan 3 000 euroa ja jäsenen 1 000 euroa. Vuosipalkkioiden lisäksi jäsenille maksetaan 460 euroa kokouspalkkiota kokoukselta.

Vuonna 2013 jäsenille maksettiin kaiken kaikkiaan 94 180 euroa kokouspalkkioita. Kokouspalkkioista ei peritä TyEL-maksua.

Yhtiö ei ole tehnyt hallituksen jäseniä koskevia lisäeläkejärjestelyjä.

Tutustu palkka- ja palkkioselvitykseen (pdf)

Hallituksen valiokunnat

Hallituksella on valmistelutyönsä tukena kolme valiokuntaa, nimitys- ja palkitsemisvaliokunta, tarkastusvaliokunta sekä sijoitus- ja riskivaliokunta.

Nimitys- ja palkitsemisvaliokunta valmistelee hallituksen käsiteltäväksi tulevia nimitysasioita. Valiokunta valmistelee myös yhtiön palkitsemiskäytäntöjä, kannustinjärjestelmää sekä johtoryhmän korvauksia koskevia kysymyksiä. Valiokunta kokoontui kolme kertaa vuoden aikana.

Tarkastusvaliokunnan tehtävänä on käsitellä yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, raportointiin ja sisäiseen valvontaan sekä sisäiseen tarkastukseen liittyviä asioita. Tarkastusvaliokunta kokoontui viisi kertaa vuoden aikana.

Nimitys- ja palkitsemisvaliokunnassa sekä tarkastusvaliokunnassa on kolme jäsentä. Molemmissa valiokunnissa oli samat jäsenet, Kjell Sundström (puheenjohtaja), Ralf Sund ja Johan Åström.

Vuodesta 2013 toiminut sijoitus- ja riskivaliokunta osallistuu sijoitus- ja riskienhallintasuunnitelman valmisteluun. Valiokunnan kolme jäsentä olivat Kjell Sundström (puheenjohtaja), Kaj-Gustaf Bergh ja Olli Koski.

Hallintoneuvosto

Työeläkevakuutusyhtiöitä koskevan lain mukaisesti Veritaksella on hallintoneuvosto. Hallintoneuvoston tehtäviin kuuluu valvoa yhtiön hallintoa, josta vastaavat hallitus ja toimitusjohtaja. Hallintoneuvosto myös valitsee hallituksen jäsenet.

Hallintoneuvoston jäsenten valitseminen

Veritaksen yhtiökokous valitsee hallintoneuvoston jäsenet sekä päättää heidän palkkioistaan. Hallintoneuvostossa on vähintään 16 ja enintään 36 jäsentä.

Hallintoneuvoston jäsenistä vähintään neljäsosa valitaan työnantajien ja samoin vähintään neljäsosa työntekijöiden keskusjärjestöjen ehdotusten perusteella.

Hallintoneuvoston jäsenten toimikausi on kolme vuotta siten, että vuosittain korkeintaan kaksitoista jäsentä on eroamisvuorossa. Toimikausi alkaa heti yhtiökokouksen jälkeen.

Hallintoneuvoston kokoonpano vuonna 2013

Peter Boström, kauppaneuvos, puheenjohtaja
Leila Kurki, työllisyyspoliittinen asiantuntija (STTK), varapuheenjohtaja
Ulla Achrén, hallintojohtaja
Ulrika Ahlbäck, hallintojohtaja
Nina Arkilahti, aluepankin johtaja (8.5.2013 alkaen)
Johan Aura, kansliapäällikkö
Hans Bondén, toimitusjohtaja (EK)
Jannica Fagerholm, toimitusjohtaja
Jörgen Grandell, johtaja (EK)
Ove Grandell, puutarhaneuvos
Tomas Jung, ilmoitusgraafikko (SAK)
Henrik Karlsson, varatoimitusjohtaja (EK)
Tony Karlström, sijoituspäällikkö
Erkki Laukkanen, ekonomisti (SAK)
Wilhelm Liljeqvist, varatoimitusjohtaja
Mikaela Lindblom, rakennusinsinööri (AKAVA)
Fredrik Lindeman, toimitusjohtaja
Henri Lindholm, liittosiihteeri (SAK)
Mathias Nylund, toimitusjohtaja
Niclas Pada, johtaja
Susanne Paetau, tiedottaja (STTK)
Helena Pentti, ekonomisti (SAK)
Tuomas Pere, toimitusjohtaja (EK)
Harry Serlo, toimitusjohtaja (EK)
Dag Wallgren, toimitusjohtaja
Monika Wikeström-Virtanen, toimitusjohtaja (EK)
Henry Wiklund, kamarineuvos
Patrik Wikström, toimitusjohtaja (EK)

Hallintoneuvosto kokoontui kaksi kertaa vuonna 2013.

Hallintoneuvoston jäsenten palkkiot

Yhtiökokous vahvistaa vuosittain hallintoneuvoston jäsenten palkkiot. Vuonna 2013 hallintoneuvoston puheenjohtajan palkkio oli 8 800 euroa. Puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kokouksesta 330 euroa kokouspalkkiota.

Palkkioita maksettiin vuonna 2013 yhteensä 35 020 euroa. Kokouspalkkioista ei makseta TyEL-maksuja.

Veritas ei ole antanut hallintoneuvoston jäsenille lisäeläkesitoumuksia.

Nimitys- ja palkitsemisvaliokunta vuonna 2013

Hallintoneuvostolla on nimitys- ja palkitsemisvaliokunta, johon vuonna 2013 kuuluivat Peter Boström (puheenjohtaja), Leila Kurki (varajäsen Tomas Jung) sekä Johan Åström (varajäsen Harry Serlo).

Valiokunta valmistelee työeläkeyhtiöitä koskevan lainsäädännön mukaisesti sekä hallituksen että hallintoneuvoston jäsenten valintaan liittyviä kysymyksiä.

Eläkeasiain neuvottelukunta

Eläkeasiain neuvottelukunta valvoo yhtiön eläkepäätösten ratkaisulinjaa. Neuvottelukunta käy läpi mm. työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutuspäätöksiä sekä valitusasteiden ratkaisuja ja antaa niistä tarvittaessa suosituksia. Neuvottelukunta on osa Veritas Eläkevakuutuksen palvelujen laadun valvontaa.

Neuvottelukunta kokoontuu kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta.

Eläkeasiain neuvottelukunta koostuu kahdesta Veritaksen edustajasta sekä työmarkkinajärjestöjen edustajista. Esittelijöinä toimivat Veritaksen asiantuntijat, joita asiantuntijalääkärit tukevat lääketieteellisissä kysymyksissä.

Veritaksen hallitus valitsee neuvottelukunnan jäsenet vuosittain.

Eläkeasiain neuvottelukunnan jäsenet

Stefan Strandberg, puheenjohtaja (Veritas, johtaja)
Kaisa Forsström (Veritas, yhtiölakimies)
Piia Alvesalo, aluepäällikkö (Elinkeinoelämän keskusliitto EK)
Jörgen Grandell, johtaja (Elinkeinoelämän keskusliitto EK)
Olli Koski, pääekonomisti (SAK)
Mikaela Luoma, kanslisti (SAK)
Lotta Savinko, edunvalvontajohtaja (AKAVA)
Ralf Sund, pääekonomisti (STTK)

Eläkeasiain neuvottelukunnan asiantuntijat

Reijo Grönfors, ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri, vakuutuslääketieteen erityispätevyys
Kristiina Kallio-Soukainen, LL, psykiatrian erikoislääkäri
Elina Kinnunen, LL, psykiatrian erikoislääkäri, vakuutuslääketieteen erityispätevyys
Anna-Kaarina Ounaslehto, LL, keuhkotautien ja allergologian erikoislääkäri
Riitta Merilahti-Palo, LKT, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri, vakuutuslääketieteen erityispätevyys
Finn Nykvist, LKT, fysiatrian erikoislääkäri
Tiina Laine, sihteeri, asiantunteva esittelijä (Veritas, lakimies)

Sisäinen valvonta

Sisäinen valvonta varmistaa, että yhtiö noudattaa sille asetettuja sääntöjä, toimii tehokkaasti tavoitteidensa saavuttamiseksi ja että yhtiön julkistama taloudellinen ja muu informaatio on luotettavaa.

Veritaksen hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta. Hallitus arvioi vuosittain, onko yhtiön sisäinen valvonta järjestetty tarkoituksenmukaisesti

Riskienhallinta

Hallitus vastaa yhtiön riskienhallinnan järjestämisestä.

Hallitus vahvistaa vuosittain riskienhallintasuunnitelman, jossa on kuvattu yhtiön toiminnan kannalta tärkeimmät riskit ja niiden hallintaperiaatteet. Lisäksi siinä vahvistetaan riskien mittaus-, kontrollointi- ja seurantatavat. Riskit luokitellaan vakuutusteknisiin riskeihin, sijoitustoiminnan riskeihin sekä operatiivisiin ja muihin riskeihin.

Riskienhallinnasta kerrotaan tarkemmin virallisen tilinpäätöksen riskienhallintaa käsittelevässä osassa.

Sisäinen tarkastus

Sisäisen tarkastuksen täkein tehtävä on edesauttaa turvaamaan yhtiön riskienhallinta-, kontrolli- ja hallintoprosessien tehokkuus ja että ne toimivat asetettujen tavoitteiden ja vahvistettujen toimintamallien mukaisesti.

Sisäinen tarkastus valvoo myös, että toiminnan riskejä kontrolloidaan tehokkaasti ja että taloudellinen sekä muu informaatio on luotettavaa ja oikein.

Sisäinen tarkastaja toimii suoraan toimitusjohtajan alaisuudessa. Hallitus vahvistaa vuosittain sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman.

Compliance

Jokaisen toiminnon vastaava vastaa oman vastuualueensa toiminnan lain- ja ohjeidenmukaisuudesta sekä hyvän hallinnon periaatteiden toteutumisesta. Yhtiölakimies Kaisa Forsström vastaa yhtiön Compliance Officerina compliance-kokonaisuudesta.

Sisäpiirisäännökset

Veritaksen sisäpiirisäännöt perustuvat vakuutusalan ja pörssin suosituksiin.

Sisäpiirisäännöksiä sovelletaan sekä yhtiön sijoitustoimintaan että henkilöstön henkilökohtaiseen arvopaperikauppaan.

Veritas jakaa sisäpiiriläiset joko

  • pysyviin
  • tilapäisiin tai
  • projektikohtaisiin sisäpiiriläisiin.

Pysyviä sisäpiiriläisiä ovat henkilöt, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä sisäpiiritiedon tai muun vastaavan tiedon kanssa. Heihin kuuluvat esimerkiksi yhtiön korkein johto ja sijoitustoiminnassa työskentelevät henkilöt. Tilapäisiä sisäpiiriläisiä ovat kaikki henkilökuntaan kuuluvat, jotka ovat saaneet sisäpiiritietoa. Projektikohtaisia sisäpiiriläisiä ovat henkilöt, jotka osallistuvat esim. merkittävien yritys- tai toimialajärjestelyjä tai liiketoimia koskevien projektien valmisteluihin tai ovat tietoisia näistä projekteista.

Lähipiiritransaktiot

Veritaksen hallitus on määritellyt lähipiiriin kuuluvaksi hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet, toimitusjohtajan sekä muun toimivan johdon (johtoryhmä, kiinteistöjohtaja, markkinointiviestintäpäällikkö, sisäinen tarkastaja) sekä näiden läheiset perheenjäsenet ja yhtiöt tai yhteisöt, joissa joku edellä mainituista käyttää merkittävää valtaa.

Yhtiön varallisuutta koskevat kiinteään omaisuuteen, asunto- ja kiinteistöosakeyhtiön osakkeisiin sekä muuhun merkittävään omaisuuteen, jonka arvo ylittää 10 000 euroa, liittyvät ns. lähipiiritransaktiot käsitellään aina hallituksessa. Poikkeuksen muodostavat transaktiot yhtiön ja sen tytäryhtiöiden välillä.

Vuonna 2013 lähipiiritransaktioita ei ollut.

Tilintarkastajat

Veritas Eläkevakuutuksen yhtiökokous valitsee vuosittain tilintarkastajat tarkastamaan yhtiön kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon. Yhtiökokous päättää myös tilintarkastajien palkkioista.

Yhtiöjärjestyksen mukaisesti yhtiöllä on kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa. Sekä tilintarkastajien että varatilintarkastajien tulee olla Keskuskauppakamarin hyväksymiä tilintarkastajia (KHT) tai tilintarkastusyhteisöjä (KHT-yhteisö).

Veritas Eläkevakuutuksen tilintarkastajat vuonna 2013
Juha-Pekka Mylén, KHT
Hans Bertell, KHT

KPMG Oy Ab, varatilintarkastaja
Alex Wahlroos, KHT, varatilintarkastaja

Yhtiökokous

Veritas Eläkevakuutuksen osakkeenomistajilla on oikeus päättää yhtiön asioista yhtiökokouksessa.

Veritaksen yhtiökokous pidetään yhtiöjärjestyksen mukaisesti kerran vuodessa ennen toukokuun loppua. Yhtiökokouksen ajankohdasta päättää yhtiön hallitus, joka myös kutsuu kokouksen koolle. Vuonna 2013 yhtiökokous pidettiin Turussa 8. toukokuuta.

Yhtiökokouksessa käsiteltiin edellisen tilikauden tilinpäätös. Yhtiökokous hyväksyi vuoden 2012 tilinpäätöksen ja antoi vastuuvapauden yhtiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenille sekä toimitusjohtajalle. Lisäksi yhtiökokous valitsi tilintarkastajat, varatilintarkastajat sekä jäsenet yhtiön hallintoneuvostoon.

Kutsu vuoden 2014 yhtiökokoukseen

Vuonna 2014 yhtiökokous pidetään keskiviikkona 7. toukokuuta. Lisätietoa yhtiökokouskutsusta (pdf).