Förvaltning

Förvaltningen och ledningen av Veritas Pensionsförsäkring bygger på lagstiftningen om förvaltning av arbetspensionsbolag, försäkringsbolag och aktiebolag samt på bolagets bolagsordning.

Dessutom följer Veritas Pensionsförsäkring i tillämpliga delar koden för bolagsstyrning, som administreras av Värdepappersmarknadsföreningen rf. Avvikelser beror på särdragen i lagstiftningen om arbetspensionsbolag och i den lagstadgade pensionsförsäkringsverksamheten samt på att bolaget är ett onoterat aktiebolag.

Centrala förvaltningsorgan i Veritas är bolagsstämman, förvaltningsrådet, styrelsen och verkställande direktören.

Veritas strävar i bolagsstyrningen (Corporate Governance) efter transparens i förvaltningen och verksamheten. I enlighet med lagen om arbetspensionsbolag deltar arbetsmarknadsparterna aktivt i arbetspensionsförsäkringsbolagens förvaltning.

Struktur för bolagsstyrning i Veritas Pensionsförsäkring

Struktur för bolagsstyrning i Veritas Pensionsförsäkring

Bolagsstyrningsrapport

Bolagsstyrningsrapport
Bilaga 1: Ersättningsförklaring 2014
Bilaga 2: Avvikelser i tillämpningen av koden för god förvaltningssed

Styrelsen

Styrelsen ansvarar för att Veritas Pensionsförsäkring leds professionellt och enligt sunda verksamhetsprinciper samt att verksamheten är ändamålsenligt organiserad.

Styrelsens centrala uppgifter är enligt dess arbetsordning att

  • utnämna verkställande direktören och ställföreträdaren för verkställande direktören samt övervaka deras verksamhet
  • fatta beslut om strategiska mål och bolagets övergripande strategi
  • göra upp och fastställa bolagets bokslut och placeringsplan samt övervaka bl.a. placeringsverksamheten
  • fastställa skriftliga principer för ägarstyrning inklusive regler för deltagande i andra sammanslutningar och stiftelser, utläggning på entreprenad samt för de förfaranden som skall iakttas vid identifiering och förebyggande av intressekonflikter
  • fastställa principerna för den interna revisionen och riskhanteringen, utarbeta och fastställa bolagets riskhanteringsplan samt årligen utvärdera den interna kontrollens organisering och ändamålsenlighet samt förvaltningssystemet i sin helhet
  • fatta beslut om betydande transaktioner med personer som hör till ledningen eller ledningens närmaste krets
  • sammankalla till bolagsstämman
  • godkänna kontinuitetsplanen
  • fatta beslut om principiella ändringar i belöningssystemet
  • besluta om rätten att teckna firma.

Val av styrelsemedlemmar

Styrelsen ska enligt Veritas bolagsordning bestå av minst fyra och högst tolv medlemmar. Styrelsemedlemmarna väljs för ett kalenderår i sänder under förvaltningsrådets höstmöte. För styrelsemedlemmarna väljs minst tre och högst sex personliga ersättare.

Med utgångspunkt i arbetspensionssystemets lagstadgade grund deltar arbetsmarknadsparterna aktivt i arbetspensionsbolagens förvaltning och i deras förvaltningsorgan. Av Veritas styrelsemedlemmar väljs minst en fjärdedel bland personer som arbetsgivarnas centralorganisationer föreslår och minst en fjärdedel bland personer arbetstagarnas centralorganisationer föreslår. Försäkringstagarna och de försäkrade ska ha lika många representanter, och de ska sammanlagt utgöra minst hälften av medlemmarna i styrelsen.

Under sitt första möte varje år väljer styrelsen en ordförande och en vice ordförande. År 2014 var verkställande direktör Kjell Sundström styrelseordförande och ombudsman Ralf Sund vice ordförande.

Styrelsen år 2014

Kjell Sundström, ordförande, skattmästare, ekon.mag.
Ralf Sund, vice ordförande, ombudsman, pol.mag. (FTFC)
Kaj-Gustaf Bergh, verkställande direktör, jur.kand., dipl. ekon. (Finlands Näringsliv EK)
Stig-Erik Herrgård, verkställande direktör, dipl.ekon.
Eivor Huldén, enhetschef, ekon.lic.
Markus Jussila, verkställande direktör, ekon.mag.
Olli Koski, chefsekonom, pol.mag. (FFC)
Hannu Louhi, koncernchef, student (EK)
Anders Nordman, verkställande direktör, ekon.mag.
Lotta Savinko, intressebevakningsdirektör, ekon.mag. (AKAVA)
Peter Wetterstein, professor, jur. doktor, vicehäradshövding
Johan Åström, expert, jur.kand. (EK)

Ersättare
Piia Alvesalo, regionchef, fil.mag. (EK)
Stefan Mutanen, verkställande direktör, pol.kand.
Joonas Rahkola, ekonom, pol.mag. (FFC)

Tilläggsuppgifter om styrelsemedlemmarna år 2014 (pdf)

Styrelsens mötesverksamhet

Styrelsen sammanträder i regel en gång i månaden med undantag av juli månad. År 2014 sammanträdde styrelsen 11 gånger. Medlemmarnas deltagaraktivitet var 94,7 procent. Ordföranden för bolagets förvaltningsråd har rätt att delta i styrelsemötena, och ordförande Peter Boström utnyttjade denna rättighet fyra gånger under året.

Styrelsemedlemmarnas arvoden

Styrelsemedlemmarnas arvoden fastställs av förvaltningsrådet. År 2014 utbetalades till medlemmarna sammanlagt 105 680 euro i mötesarvoden.

Styrelseordförandens årsarvode 20 000 euro, vice ordförandens 3 000 euro och medlemmarnas 1 000 euro. Utöver årsarvode betalas 460 euro i mötesarvode per möte till medlemmarna.

Till utskottsmedlemmarna utbetalas 460 euro i mötesarvode per möte.

För mötesarvoden uppbärs inte någon ArPL-avgift. Bolaget har inte gjort några tilläggspensionsarrangemang för styrelsemedlemmarna.

Läs mer i vår ersättningsförklaring (pdf)

Styrelsens utskott

I sitt beredningsarbete stöds styrelsen av tre utskott, utnämnings- och arvodesutskottet, revisionsutskottet samt placerings- och riskutskottet.

Utnämnings- och arvodesutskottet bereder utnämningar av bolagets högsta ledning för behandling i styrelsen. Utskottet bereder också bolagets belöningspolicy, incentivprogrammet samt frågor rörande ersättning till ledningsgruppen. Utskottet sammanträdde två gånger år 2014.

Revisionsutskottet behandlar frågor som rör bolagets ekonomiska situation, rapportering och interna kontroll samt den interna revisionen. Revisionsutskottet sammanträdde fyra gånger år 2014.

Utnämnings- och arvodesutskottet samt revisionsutskottet har samma medlemmar. År 2014 var Kjell Sundström ordförande och Ralf Sund och Johan Åström medlemmar.

Placerings- och riskutskottet deltar i beredningen av placerings- och riskhanteringsplanen samt i väsentliga ändringar av nämnda planer. Utskottets tre medlemmar har starkt placeringskunnande. År 2014 sammanträdde utskottet fyra gånger med ledning av ordförande Kjell Sundström. De övriga medlemmarna var Kaj-Gustaf Bergh och Olli Koski.

Verkställande direktören och ledningsgruppen

Jan-Erik Stenman

Veritas styrelse utnämner bolagets verkställande direktör och verkställande direktörens ersättare. Jan-Erik Stenman, jur.kand., LL.M., har varit bolagets verkställande direktör sedan år 2004. Ersättare för verkställande direktören är bolagsjurist, jur.kand. Kaisa Forsström.

Verkställande direktören ansvarar för bolagets operativa ledning och strategiska planering.

Ledningsgruppen stöder verkställande direktören i ledningen och planeringen av den operativa verksamheten. Verkställande direktören leder tillsammans med ledningsgruppen bolagets verksamhet så att de av styrelsen fastställda långsiktiga målsättningarna uppnås.

Till ledningsgruppen hör utöver verkställande direktören ytterligare sex medlemmar. Medlemmarna i ledningsgruppen representerar bolagets centrala funktioner. Till ledningsgruppen hör även en representant för personalen, som väljs årligen av personalen. Den övriga ledningsgruppen utses av verkställande direktören.

Ledningsgruppens sammansättning år 2014

Jan-Erik Stenman, verkställande direktör, jur.kand., LL.M., ordförande
Kaisa Forsström, bolagsjurist, jur.kand., verkställande direktörens ersättare
Niina Bergring, placeringsdirektör, ekon.mag.
Teppo Rakkolainen, chefsmatematiker, fil.dr., SGF
Michael Röllich, försäljningsdirektör, dipl.ing.
Tommy Sandås, ekonomidirektör, ekon.mag., ansvarar även för personalfrågor
Stefan Strandberg, direktör, pol.mag.

Personalens representant:
Sirpa Konki, systemansvarig, datanom
Personalens representant, ersättare:
Teija Raunio, personalassistent, yrkesexamen inom hotell-, restaurang- och storhushållsbranschen

Bolagsjurist Kaisa Forsström var ledningsgruppens sekreterare.

Tilläggsuppgifter om ledningsgruppsmedlemmarna år 2014 (pdf)
Ledningsgruppens aktieägande (pdf)

Löner och övriga förmåner

Styrelsen fastställer verkställande direktörens och dennes ersättares löneförmåner och övriga anställningsvillkor. År 2014 utbetalades till verkställande direktören 289 112,02 euro i löner och övriga förmåner, varav 53 020,20 euro var incentiv för år 2013.

Till de övriga medlemmarna i ledningsgruppen utbetalades löner och övriga förmåner sammanlagt 821 950,67 euro. I summan ingår 122 096,84 euro incentiv för år 2013.

Pensionsåldern för medlemmarna i ledningsgruppen är densamma som den allmänna pensionsåldern i Finland. Verkställande direktören och hans ersättare har möjligheten att på basis av en frivillig pensionsförsäkring gå i pension vid 61 års ålder.

Läs mer i vår ersättningsförklaring (pdf)

Organisation

Vår målsättning är att vara det bästa alternativet för små och medelstora företag och företagare. Vår organisation är uppbyggd med detta i åtanke.

Veritas organisation

Konsultativa nämnden

Konsultativa nämnden övervakar bolagets avgöranden i pensionsbeslut. Nämnden går igenom beslut som rör bl.a. invalidpensioner och rehabilitering samt beslut givna av besvärsinstanserna, och ger vid behov rekommendationer om dem. Nämnden utgör en del av Veritas kvalitetskontroll.

Nämnden sammanträder en gång i månaden med undantag av juli månad.

Den konsultativa nämnden består av två representanter för Veritas och representanter för arbetsmarknadsorganisationerna. Som föredragande fungerar Veritas specialister, som i medicinska frågor stöds av bolagets sakkunnigläkare.

Veritas styrelse väljer årligen medlemmarna i nämnden.

Medlemmar i den konsultativa nämnden

Stefan Strandberg, ordförande (Veritas, direktör)
Kaisa Forsström (Veritas, bolagsjurist)
Piia Alvesalo, regionchef (Finlands Näringsliv EK)
Jörgen Grandell, direktör (Finlands Näringsliv EK)
Olli Koski, chefsekonom (FFC)
Mikaela Luoma, kanslist (FFC)
Lotta Savinko, intressebevakningsdirektör (AKAVA)
Ralf Sund, chefsekonom (FTFC)

Sakkunniga i den konsultativa nämnden

Reijo Grönfors, överläkare, specialist i inre medicin, specialkompetens i försäkringsmedicin
Leena Hinders, sakkunnig föredragande (Veritas, specialist i pensionsavgöranden)
Milla Johansson, sakkunnig föredragande (Veritas, specialist i pensionsavgöranden)
Kristiina Kallio-Soukainen, ML, specialist i psykiatri
Elina Kinnunen, ML, specialist i psykiatri, specialkompetens i försäkringsmedicin
Anna-Kaarina Ounaslehto, ML, specialist i lungsjukdomar och allergologi
Riitta Merilahti-Palo, MKD, specialist i inre medicin och reumatologi, specialkompetens i försäkringsmedicin
Finn Nykvist, MKD, specialist i fysikalisk medicin
Tiina Laine, sekreterare, sakkunnig föredragande (Veritas, jurist)

Förvaltningsrådet

Veritas har i enlighet med lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag ett förvaltningsråd.

Till förvaltningsrådets uppgifter hör att övervaka bolagets förvaltning, för vilken styrelsen och verkställande direktören ansvarar. Förvaltningsrådet väljer också medlemmarna till bolagets styrelse.

Val av förvaltningsrådsmedlemmar

Veritas bolagstämma väljer medlemmarna till förvaltningsrådet och beslutar om deras arvoden. Förvaltningsrådet ska ha minst 16 och högst 36 medlemmar.

Av förvaltningsrådets medlemmar väljs minst en fjärdedel bland personer som arbetsgivarnas centralorganisationer föreslår och minst en fjärdedel bland personer arbetstagarnas centralorganisationer föreslår.

Förvaltningsrådsmedlemmarnas mandatperiod är tre år så att högst tolv medlemmar årligen är i tur att avgå. Mandatperioden inleds genast efter bolagsstämman.

Förvaltningsrådets sammansättning år 2014

Peter Boström, kommerseråd, ordförande
Leila Kurki, sysselsättningspolitisk expert (FTFC), vice ordförande
Ulla Achrén, förvaltningsdirektör
Ulrika Ahlbäck, administrationsdirektör
Nina Arkilahti, regionbankschef
Johan Aura, kanslichef
Hans Bondén, verkställande direktör (EK)
Jannica Fagerholm, verkställande direktör
Jörgen Grandell, direktör (EK)
Ove Grandell, trädgårdsråd
Tomas Jung, annonsgrafiker (FFC)
Henrik Karlsson, vice verkställande direktör (EK)
Tony Karlström, investeringschef
Erkki Laukkanen, ekonomist (FFC)
Wilhelm Liljeqvist, vice verkställande direktör
Mikaela Lindblom, byggnadsingenjör (AKAVA)
Fredrik Lindeman, verkställande direktör
Henri Lindholm, förbundssekreterare (FFC)
Taru Narvanmaa, vice verkställande direktör
Mathias Nylund, verkställande direktör
Niclas Pada, direktör
Susanne Paetau, informatör (FTFC)
Helena Pentti, ekonomist (FFC)
Tuomas Pere, verkställande direktör (EK)
Harry Serlo, verkställande direktör (EK)
Dag Wallgren, verkställande direktör
Monika Wikeström-Virtanen, verkställande direktör (EK)
Patrik Wikström, verkställande direktör (EK)
Mikael Zilliacus, chefsjurist

Förvaltningsrådet sammanträdde två gånger under år 2014.

Förvaltningsrådsmedlemmarnas arvoden

Bolagsstämman fastställer årligen arvodet för förvaltningsrådets medlemmar. År 2014 utbetalades sammanlagt 33 110 euro i arvoden till förvaltningsrådets medlemmar. För mötesarvoden betalas inte någon ArPL-avgift. Veritas har inte ingått några tilläggspensionsåtaganden för förvaltningsrådsmedlemmarna.

Årsarvodet för förvaltningsrådets ordförande var 8 800 euro år 2014. Till ordförande och förvaltningsrådsmedlemmarna betalas 330 euro per möte.

Medlemmar i utnämnings- och arvodesutskottet år 2014

Förvaltningsrådet har ett utnämnings- och arvodesutskott, vars medelmmar år 2014 var Peter Boström (ordförande), Leila Kurki (ersättare Tomas Jung) samt Johan Åström (ersättare Harry Serlo).

Utskottet bereder enligt lagen om arbetspensionsförsäkringbolag ärenden som rör utnämningar av medlemmar till bolagets styrelse och förvaltningsråd.

Intern kontroll

Genom den interna kontrollen ser man till att bolaget följer de regler som fastställts och att det effektivt verkar för att nå de mål som ställts upp samt att ekonomisk och övriga information som bolaget offentliggör är tillförlitlig.

Veritas styrelse ansvarar för den interna kontrollen. Styrelsen utvärderar årligen om bolagets interna kontroll har skötts på ett ändamålsenligt sätt.

Riskhantering

Styrelsen ansvarar för organiseringen av riskhanteringen.

Styrelsen fastställer årligen en riskhanteringsplan, i vilken de största riskerna med tanke på bolagets verksamhet anges liksom principerna för hur de ska hanteras. Därtill fastslås även metoder för att mäta, kontrollera och följa upp riskerna.

Riskhanteringsplanen och bolagets riskhantering inbegriper bolagets hela verksamhet.

Riskerna indelas i försäkringstekniska risker, risker i placeringsverksamheten samt operativa och övriga risker.

Riskhanteringen beskrivs närmare i den del av det officiella bokslutet i som behandlar riskhantering.

Intern revision

Den interna revisionen är en del av bolagets interna kontroll och dess främsta uppgift är att bidra till att bolagets riskhanterings-, kontroll- och förvaltningsprocesser är effektiva och fungerar i enlighet med uppställda mål och fastställda verksamhetsmodeller.

Genom den interna revisionen övervakas också att riskerna i verksamheten kontrolleras effektivt och att ekonomisk och övrig information är tillförlitlig och korrekt.

Den interna revisorn är direkt underställd verkställande direktören, men rapporteringsskyldig till styrelsen. Styrelsen fastställer årligen en verksamhetsplan för den interna revisionen.

Compliance som en del avden interna kontrollen

Ansvarspersonerna för de olika funktionerna ansvarar för att verksamheten inom det egna ansvarsområdet överensstämmer med lagar och anvisningar samt följer god förvaltningssed. Bolagsjuristen Kaisa Forsström ansvarar i egenskap av bolagets Compliance Officer för compliance-helheten.

Insiderregler

Veritas insiderregler baserar sig på försäkringsbranschens och börsens rekommendationer. Vårt insiderregister motsvarar läget efter förvaltningsförnyelsen år 2015.

Insiderreglerna tillämpas både på bolagets placeringsverksamhet och på personalens personliga värdepappershandel.

I Veritas är insiders antingen

  • permanenta
  • tillfälliga eller
  • projektspecifika.

Permanenta insiders är personer som regelbundet har tillgång till insiderinformation eller annan motsvarande information. Hit hör bland annat bolagets högsta ledning och personer som arbetar inom placeringsverksamheten. Tillfälliga insiders kan vara vem som helst i personalen som fått tillgång till insiderinformation. Projektspecifika insiders är personer som deltar t.ex. i beredningen av ett projekt eller som annars är medvetna om ett projekt som kan avses gälla till exempel ett betydande företags- eller branscharrangemang eller en affärstransaktion.

Veritas har publicerat ledningens aktieinnehav på sin webbplats.

Närkretstransaktioner

Veritas styrelse har fastställt styrelsens och förvaltningsrådets medlemmar, verkställande direktören samt den övriga operativa ledningen (ledningsgruppen, fastighetsdirektören, marknadskommunikationschefen och den interna revisorn) och deras nära familjemedlemmar samt bolag eller samfund där någon av de ovannämnda utövar betydande makt, som bolagets närkrets.

Så kallade närkretstransaktioner som rör bolagets tillgångar, dvs. fast egendom, aktier i bostads- och fastighetsaktiebolag samt annan betydande egendom vars värde överskrider 10 000 euro, behandlas alltid i styrelsen. Transaktioner mellan bolaget och dess dotterbolag utgör undantag.

År 2014 gjordes inga närkretsaffärer.

Från och med ingången av år 2015 ändrade lagstiftningen om närkretsaffärer. För att bolagets styrelse ska kunna säkerställa att transaktionerna överensstämmer med bolagets intressen ska affärerna hädanefter behandlas i styrelsen och publiceras på bolagets webbplats.

Efter 1.1.2015 anses alla transaktioner som överstiger 5 000 euro betydande. En transaktion som till värdet understiger 5 000 euro kan också behandlas i styrelsen om den annars anses vara betydande. Skyldigheten att behandla transaktionen i styrelsen gäller t.ex. handel med tillgångar, hyresavtal, avtal om köp av tjänster eller motsvarande rättshandlingar.

Beslut om betydande transaktioner fattas av Veritas styrelse om transaktionen görs med Veritas Pensionsförsäkring och den andra parten i transaktionen är

  • en ledamot i arbetspensionsförsäkringsbolagets förvaltningsråd eller styrelse, bolagets verkställande direktör, revisor, eller revisorssuppleant eller en sådan anställd hos en revisionssammanslutning som har huvudansvar för revisionen av bolaget,
  • någon annan som hör till arbetspensionsförsäkringsbolagets högsta ledning och som har rätt att fatta beslut om bolagets framtida utveckling och ordnande av verksamheten,
  • make eller maka till en person som avses i 1 eller 2 punkten, eller personens partner i ett parförhållande enligt lagen om registrerat partnerskap (950/2001), en omyndig vars intressebevakare en person som avses i 1 eller 2 mom. är eller den som är sambo med personen i fråga och har bott i samma hushåll i minst ett års tid.

Revisorer

Bolagsstämman för Veritas Pensionsförsäkring väljer årligen revisorer som ska granska bolagets bokföring, bokslut och förvaltning. Därtill fastställer bolagsstämman revisorernas arvoden.

Enligt bolagsordningen ska bolaget ha två revisorer och två revisorssuppleanter. Såväl revisorerna som revisorssuppleanterna ska vara av Centralhandelskammaren godkända revisorer (CGR) eller revisionssammanslutningar (CGR-sammanslutning).

Veritas Pensionsförsäkrings revisorer år 2014
Juha-Pekka Mylén, CGR
Hans Bertell, CGR

KPMG Oy Ab, revisorssuppleant
Alex Wahlroos, CGR, revisorssuppleant

 

Bolagsstämman

Veritas bolagsstämma hålls enligt bolagsordningen en gång per år före utgången av maj. Tidpunkten för bolagsstämman bestäms av bolagets styrelse, som även sammankallar bolagsstämman. År 2014 hölls bolagsstämman i Åbo den 7 maj.

På bolagsstämman behandlades det föregående räkenskapsårets bokslut. Bolagsstämman godkände bokslutet för år 2013 och beviljade ansvarsfrihet för medlemmarna i bolagets förvaltningsråd och styrelse samt för verkställande direktören. Dessutom valde bolagsstämman revisorer och revisorssuppleanter samt medlemmar till bolagets förvaltningsråd.

Kallelse till bolagsstämman år 2015

År 2015 hålls bolagsstämman onsdagen den 6 maj. Närmare information om bolagsstämman (pdf).