De åtgärder som vidtas av våra kundföretag för hantering av risker i samband med arbetsförmågan inriktades fortsättningsvis på ökad kompetens i fråga om arbetsförmåga i hela arbetsgemenskapen, på chefsarbete och på bättre personalprocesser som främjar arbetsförmågan. Våra evenemang för att öka kunnandet och kunskapen var verkningsfulla, eftersom upp till 95 procent av deltagarna upplevde att de kunde dra nytta av den information de fick i sitt eget arbete för att främja arbetsförmågan.

Ett föränderligt arbete och nya sätt att utföra arbete inklusive hybridmodeller har medfört nya krav på ledarskap och på att ta hand om personalens arbetsförmåga. Observationer från tidigare riskbedömningar är inte längre helt relevanta och våra arbetshälsospecialister har hjälpt många kundföretag att kartlägga personalens arbetsförmåga och hitta de åtgärder som krävs för att minska risken för minskande arbetsförmåga i den här nya situationen.

Med stöd av Veritas kartläggningar av arbetsförmågan utvecklade våra kunder aktivt sina arbetsgemenskaper och satsade på att stödja arbetsförmågan 2022. Hela 93 procent av de företag där man utifrån kartläggningen identifierade psykosociala risker vidtog åtgärder för att minska riskerna. Under året lyftes i synnerhet teman i anslutning till ledarskap och samarbetet i arbetsgemenskapen fram då vi tillsammans med företagen funderade på sätt att utveckla arbetsförhållandena.

Under 2022 ökade vi kompetensen inom arbetspensionsrehabilitering bland våra arbetshälsospecialister. Vårt mål är att rehabiliteringens syfte och metoder ska vara kända på alla arbetsplatser och att man också ska kunna använda metoderna för att få personal tillbaka till arbetet och för att minska risken för att arbetsförmågan försämras. Det här upplysningsarbetet kommer också att fortsätta under det här året.

Finansinspektionen (Fiva) granskade Veritas verksamhet i fråga om arbetsförmåga mellan oktober 2021 och maj 2022. Mer information om granskningen finns i avsnittet God förvaltning.

Mål 3: Vi stöder våra kunder i hanteringen av risker för arbetsoförmåga

Mätinstrument 3A: Kundernas betyg över hur verkningsfulla de upplever arbetshälsoutbildningarna

95 %

Utfall 2022

Mål: 70 %

Vårt mål är att deltagarna i arbetshälsoutbildningarna kan dra nytta av informationen till att leda arbetsförmåga i sitt eget arbete. Uppföljningen sker genom enkäter som skickas till deltagrna.

Mätinstrument 3B: Företag där åtgärder vidtagits på basen av arbetshälsokartläggning

93 %

Utfall 2022

Mål: 90 %

Vårt mål är att våra kunder utvecklar sin arbetsgemenskap på basen av arbetshälsokartläggningarna. Vi uppföljer mängden företag, där psykosociala risker uppdagas, som vidtar åtgärder för att minska riskerna.

Arbetspensionsrehabilitering hjälper att fortsätta i arbetslivet trots nedsatt arbetsförmåga

Arbetspensionsrehabilitering är vårt mest konkreta verktyg i kampen mot risker i samband med arbetsförmågan. Målet med rehabiliteringen är att rehabiliteringsklienten ska kunna återgå till arbetslivet och att på detta sätt minska övergången till invalidpension. Arbetspensionsrehabiliteringen kan bestå av arbetsprövning, arbetsträning, fortbildning, omskolning eller stöd för företagsamhet.

År 2022 fortsatte vi att samarbeta inom hela branschen för att öka medvetenheten om och effektiviteten i arbetspensionsrehabiliteringen. Vi var med på TELA ry:s turné med de regionala arbetspensionsskolorna och kunde berätta om rehabiliteringens syfte och möjligheter för många arbetsgivare. Utöver strävan efter genomslag är det ett fortlöpande arbete att se till att riktlinjerna för beviljande av rehabilitering är enhetliga. Vi vill för vår del se till att avgörandena följer en likriktad linje, oavsett vilket pensionsbolag som handlägger ansökan. Samarbetet har varit effektivt och vi anser också att det är mycket värdefullt.

Antalet ansökningar om arbetspensionsrehabilitering minskade 2022. Vi fattade totalt 178 (187) rehabiliteringsavgöranden (beviljade + avslag). Total meddelades 183 (212) förhandsbeslut om rätt till rehabiliteringsstöd eller rehabilitering. Antalet avgöranden om rehabilitering inom hela branschen var 6 680 (6 804) och antalet förhandsbeslut totalt 5 235 (6 154). En del rehabiliteringsansökningar uppfyller tyvärr inte villkoren för rehabilitering. Av de ansökningar som vi fick avslogs under fjolåret 44,9 % (42,8). Inom hela branschen avslogs 48 % (39) ansökningar.

Antal ansökningar om arbetspensionsrehabilitering

  2022 2021
Rehabiliteringsavgöranden 178 st. 187 st.
Beviljade förhandsbeslut 183 st. 212 st.
Avslagna ansökningar 44,9 % 42,8 %
     
Rehabiliteringsansökningar på branschen i överlag 6680 st. 6804 st.
Förhandsbeslut på branschen i överlag 5235 st. 6154 st.
Ansökningar på branschen i överlag 48 % 39 %

Det är viktigt för Veritas att den rehabilitering som stöds är framgångsrik. Vi förutsätter att rehabiliteringens sysselsättande verkan och arbetsuppgifternas lämplighet bedöms innan rehabiliteringsplanen godkänns. Våra försäkringsläkare gör en medicinsk bedömning av arbetsuppgifternas eller branschens lämplighet för den sökande. Under 2022 har vi intensifierat den dialog som under ansökningsförfarandet förs mellan pensionsspecialisten och den försäkringsläkare som gör den medicinska bedömningen. Vi tror att detta kommer att ytterligare stärka vår goda praxis i avgörandena, och att det också kommer att förkorta den tid som avgörandet kräver.