Tavoitteenamme on avoin ja toimiva hallinto. Noudatamme liiketoiminnassamme arvojamme, vastuullisia liiketoimintaperiaatteitamme sekä hyvää vakuutustapaa. Toimimme eettisesti ja reilusti. Yksi yritysvastuuohjelman tavoitteistamme on kehittää raportointia hyvän hallinnon osalta.

Compliance ja riskienhallinta hyvän hallinnon tukena

Eläkeyhtiönä toimimme yksityisenä yrityksenä mutta hoidamme samalla tärkeää yhteiskunnallista tehtävää, jota säätelevät lait ja asetukset. Sen vuoksi on tärkeää, että se, mitä teemme on läpinäkyvää ja tehtävämme mukaista. Lainsäädännön lisäksi meillä on sisäiset toimintaohjeet, joilla varmistamme, että kaikki Veritaksen työntekijät noudattavat yhteisiä pelisääntöjä.

Compliance

Compliance-toiminnolla tarkoitetaan yhtiön toiminnan lainmukaisuuden ja toimintaan liittyvien muiden ulkoisten ja sisäisten sääntöjen noudattamisen riippumatonta valvontaa.

Compliance-toiminnan tehtävänä on tukea liiketoimintaa erityisesti juridisten ja compliance-riskien tunnistamisessa ja hallinnassa sekä valvoa ja raportoida näistä johtoryhmälle ja hallitukselle.

Meillä Compliance rakentuu seuraavista tekijöistä:

Ennakoivaa

  • Arvot, Code of conduct, toimintaperiaatteet, ohjeet, politiikat jne.
  • Koulutukset, viestintä ja neuvonta
  • Laki- ja säädöshankkeiden seuranta ja niistä tiedottaminen
  • Mukana liiketoiminnan kehittämisessä
  • Compliance-riskien etukäteinen tunnistaminen

Valvovaa

  • Compliance-tarkastukset ja niihin liittyvien havaintojen seuranta
  • Compliance-ilmoitukset

Reagoivaa

  • Käynnistää tarvittavat korjaavat toimenpiteet, jos säännösten vastaista tai muutoin virheellistä toimintaa on havaittu. 
  • Sisäiset tutkinnat esim. väärinkäytöstilanteissa

Compliance kuuluu jokaisen johtajan ja esihenkilön työtehtäviin. 

Jokainen veritaslainen vastaa ohjeiden ja säädösten noudattamisesta omassa työssään. 

Compliance-toiminta alkaa ylimmästä johdosta eli toimitusjohtajasta ja hallituksesta, jotka vastaavat yhtiön toiminnan laillisuudesta. Veritaksessa on lisäksi nimetty Compliance Officer, jonka esihenkilö on lakiasianjohtaja. Compliance kuuluu jokaisen johtajan ja esihenkilön työtehtäviin. Jokainen veritaslainen vastaa siitä, että toimii annettujen ohjeiden mukaan ja noudattaa voimassa olevaa sääntelyä.

Compliance Officer toimii sisäisen valvonnan kokouksien puheenjohtajana. Compliance Officerin tehtäviin kuuluu muun muassa tarkastaa riskiperusteisesti laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti eri toimintojen ja osa-alueiden compliancea, vastaanottaa compliance-ilmoituksia ja seurata niihin liittyvien korjaavien toimenpiteiden edistymistä. Tehtäviin kuuluu myös kouluttaa ja viestiä compliance -asioista sekä niihin liittyvistä menettelytavoista. Compliance Officer raportoi hallitukselle kaksi kertaa vuodessa ja johtoryhmälle kahden kuukauden välein.

Compliance-toiminnon tukena Veritaksessa on compliance-verkosto. Verkoston muodostaa Compliance Officer ja liiketoimintaa tukevat juristit sekä muut nimetyt henkilöt.

Compliance-verkosto kokoontuu säännöllisesti. Se ylläpitää listaa vireillä olevista seurattavista sääntelyhankkeista, niiden aikataulusta ja yhtiölle aiheutuvista vaatimuksista. Vireillä olevista EU:n ja kansallisen tason sääntelyhankkeista informoidaan säännöllisesti eri toimintoja, johtoryhmää ja hallitusta. Lisäksi taulukko seurannassa olevista sääntelyhankkeista on kaikkien työntekijöiden nähtävissä sisäisillä verkkosivuilla.

Compliance-toiminto: 

  1. Tarkastaa riskiperusteisesti laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti eri toimintojen ja osa-alueiden sääntelynmukaisuutta.
  2. Raportoi havainnoista säännöllisesti hallitukselle ja johtoryhmälle.
  3. Tunnistaa ja arvioi ennakkoon säännösten noudattamattomuuteen liittyviä haitallisia seuraamuksia sekä tiedottaa niistä.
  4. Seuraa vireillä olevia sääntelyhankkeita, tiedottaa niistä aktiivisesti ja tukee niihin valmistautumista liiketoiminnassa.
  5. Koordinoi yhtiön liiketapaperiaatteiden (Code of Conduct) ylläpitoa tavoitteena eettisten ja vastuullisten toimintatapojen edistäminen.
  6. Laatii ja vie johtoryhmän ja hallituksen hyväksyttäväksi vuosittain lain edellyttämät sisäiset ohjeistukset
  7. Kouluttaa ja tiedottaa compliance-menettelytapoihin liittyvistä asioista organisaatiossa (ml. hallitus ja johtoryhmä)
  8. Ylläpitää sisäpiirirekisteriä Veritaksen pysyvien sisäpiiriläisten osalta ja päivittää sisäpiiritiedot työeläkevakuutusyhtiön sisäpiiriläisten osalta.
  9. Valvoo rahanpesun estämisestä annettujen säännösten noudattamista.  

Vuosi 2021

Finanssivalvonnan tarkastus

Finanssivalvonta teki Veritakseen compliance-tarkastuksen 30.9.2019–10.3.2021 välisenä aikana. Tarkastuksen tavoitteena oli selvittää, miten compliance-toiminto on Veritaksessa järjestetty.

Tarkastuksessa arvioitiin compliance-toiminnon toteuttamistapaa ja sen toimintaedellytyksiä. Keskeisinä osa-alueina arvioitiin compliance-toiminnon organisointia, yhtiön compliancea käytännössä, säännösten noudattamisessa mahdollisesti esiintyneiden puutteiden havaitsemista, kirjaamista ja välittymistä yhtiön päätösprosessiin sekä compliancen vuorovaikutusta organisaation sisällä.

Finanssivalvonnan lopullisen tarkastusraportin mukaan Veritaksen compliance-toiminnon käytännön toteutus on järjestetty asianmukaisesti eikä tarkastuksessa havaittu merkittäviä puutteita.

Riskienhallinta

Riskienhallintatoiminto valvoo riskejä ja sen toiminta kattaa muun muassa riskien ennakoivan seurannan, mallintamisen ja riski-informaation tuottamisen. Tavoitteena on luoda selkeä kuva yhtiön riskeistä ja analysoida niiden merkitystä sekä seurata niiden kehitystä. Veritaksen riskienhallinta käsittää sijoitusriskeihin, operatiivisiin riskeihin ja kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan (ERM) liittyvät asiat.

Hallitus hyväksyy säännöllisesti riskienhallinnan toimintaperiaatteet. Toimintaperiaatteissa määritellään riskit, riskienhallinnan periaatteet ja tavoitteet sekä organisoituminen, tehtävät ja raportointi.

Riskienhallintatoiminto vastaa yhtiön riski- ja vakavaraisuusarvion tekemisestä (ORSA). Riski- ja vakavaraisuusarvio on prosessi, jossa arvioidaan säännöllisesti yhtiöön kohdistuvia riskejä ja uhkia. Onnistuneen ORSA-prosessin edellytyksenä on avoin dialogi ja arvioiden haastaminen riskienhallintatoiminnon sekä yhtiön johdon ja muun henkilöstön välillä. ORSA on työväline johdon päätöksenteon tueksi.

Riskikartoituksissa tunnistetaan yhtiöön kohdistuvat riskit. Osana riskikartoitusta käydään yhtiötasolla läpi uusien ja kehittyvien riskien vaikutuksia. Vuonna 2021 on perehdytty ilmastoriskeihin ja niiden kattavampi arviointi lisätään tulevaisuudessa ORSAan.