Toimintamme tarkoitus on olla yrittäjän arvoinen eläkevakuuttaja. Visionamme on tarjota yksilöllistä yrittäjähenkistä palvelua. Palvelemme ihmisläheisellä otteella, henkilökohtaisesti tai digitaalisesti. Haluamme tarjota parhaita asiakaskokemuksia ja toimia yrittäjän äänenä eläkealalla. Vastuullisuus on sisäänrakennettuna kaikkeen, mitä teemme.

Veritas on työeläkevakuutusyhtiö, joka hoitaa lakisääteistä yrittäjän eläkelain (YEL) ja työntekijän eläkelain (TyEL) mukaista eläketurvaa. Kannamme vastuumme eläkevaroista ja eläkejärjestelmän rahoituksen riittävyydestä huolehtimalla eläkevarojen tuotosta ja vakavaraisuudestamme. 

Toimintaamme ohjaavat arvomme:

• Rohkeasti ja rehellisesti oma itsemme
• Jatkuvasti paremmin
• Yrittäjähenkisesti yhdessä

Vastuullisuustyön vahva kehitys jatkuu

Vastuullisuustyö on pitkäjänteistä työtä, joka edellyttää yhteistyötä. Vuonna 2021 vastuullisuutta edistettiin Veritaksessa monin tavoin. Vuoden aikana laajennettiin sidosryhmätyötä ja vastuullisuusverkostoja. Vastuullisuus näkyi entistä enemmän myös ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä.

Veritas osallistui sijoittajana useaan yhteistyöaloitteeseen, joissa tavoitteena oli muun muassa hillitä ilmastonmuutosta ja edistää lasten oikeuksia. Vuonna 2021 hallitus hyväksyi yhtiölle vastuullisen sijoittamisen periaatteet, sijoitusten ilmastopolitiikan sekä omistajaohjauksen periaatteet, jotka päivitetään vuosittain. Päivitimme myös sijoitusten ilmastotiekartan ja määrittelimme välitavoitteet, joilla pääsemme ilmastotavoitteisiimme. Tavoitteenamme on saavuttaa hiilineutraalius kiinteistösijoituksissa vuonna 2030 ja muissa sijoituksissa vuoteen 2035 mennessä.

Veritaksen vastuullisuusverkostot laajenivat myös muilla rintamilla. Osallistuimme ensimmäistä kertaa Oikotien vastuullinen työnantaja -kampanjaan, aloitimme yhteistyön WWF:n kanssa Green Office -hankkeen myötä ja liityimme Turun kaupungin ilmastojoukkueeseen. Veritas osallistui myös Finsifin vastuullisen sijoittamisen oppaan kirjoitustyöhön. Uskomme siihen, että yhdessä saamme aikaan enemmän, joten jatkamme vastuullisuusyhteistyön kehittämistä ja edistämistä.

Vastuullisuus näkyi viestinnässä vahvasti vuonna 2021. Koulutimme henkilöstöä ja järjestimme kuukausittain infovartteja vastuullisuudesta. Lisäksi sisäisessä viestinnässä julkaistiin blogikirjoituksia ja uutisia. Ulkoisesti pyrimme kertomaan vastuullisuudestamme kattavasti ja ajantasaisesti uutisten, blogikirjoitusten ja sosiaalisen median avulla. Vastuullisuustyömme näkyi ulospäin myös webinaareissa, joissa Veritaksen sijoitusjohtaja tai vastuullisuuspäällikkö kävivät puhumassa.

Vastuullisuuden vuosi 2021

Tammikuu

  • Veritaksen Green Office -työryhmä, VeriGreen, aloitti ympäristöohjelman valmistelun vastuullisuuspäällikön johdolla.
  • Siirryimme uusiutuvaan kaukolämpöön Espoon, Vantaan ja Helsingin kiinteistöissä. Suurin osa Veritaksen kiinteistöistä on nyt uusiutuvan energian piirissä.

Helmikuu

  • Osallistuimme Vastuullinen työnantaja -kampanjaan.
  • Veritas aloitti yhteistyön Työterveyslaitoksen kanssa. Kumppanuussopimuksen tavoitteena on työkyvyn vahvistaminen, työurien pidentäminen ja erityisesti yrittäjien työkyvyttömyysriskien vähentäminen.

Maaliskuu

  • Aloitimme vuosittaisen PRI-raportointityön YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden toteutumisesta sijoitustoiminnassamme.
  • Otimme käyttöön digipostipalvelu Kivran, jonka kautta yrittäjät voivat vastaanottaa, maksaa ja arkistoida laskunsa ja muut asiakirjansa helposti ja turvallisesti.

Huhtikuu

  • Veritaksen yritysvastuuraportti julkaistiin.
  • Osallistuimme UNICEFin luoman työkalun kehittämiseen. Työkalun avulla yritykset voivat entistä paremmin arvioida lasten oikeuksien toteutumista osana ESG-analyysejään.

Toukokuu

  • Läpäisimme Green Officen kymmenen kriteeriä toukokuussa 2021 ja saimme Veritaksen pääkonttorille Green Office -sertifikaatin.

Kesäkuu

  • Veritaksen asiantuntijat osallistuivat Finsifin vastuullisen sijoittamisen oppaan kirjoittamiseen. Opas julkaistiin kesäkuussa.

Elokuu

  • Veritaksen pääkonttori sai erinomainen-tason (Excellent) BREEAM-ympäristöluokituksen. BREEAM-luokitus on Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä, jonka avulla arvioidaan rakennusten ympäristövaikutuksia. Erinomainen-tason BREAAM-ympäristöluokitus on Suomessa vielä harvinainen. Lisää vastuullisuudesta kiinteistöissämme: Vastuullisuus kiinteistöissä.

Syyskuu

  • Toteutimme sidosryhmäkyselyn keskeisille sidosryhmillemme ja kartoitimme, mitä he odottavat Veritaksen vastuullisuudelta.
  • Veritas allekirjoitti 586 muun sijoittajan kanssa vetoomuksen (2021 Global Investor Statement to Governments on the Climate Crisis), jonka tarkoituksena on vauhdittaa valtioiden toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lokakuu

  • Veritas liittyi Turun ilmastojoukkueeseen. Turun kaupungin Ilmastojoukkue on Turun alueen toimijoille suunnattu yhteisö, jonka tarkoituksena on tehdä ilmastonmuutoksen torjunnasta yhteisöllistä.
  • Veritas osallistui CDP-järjestön kampanjaan, jossa suuria yrityksiä kannustetaan asettamaan tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet.

Marraskuu

  • Järjestimme asiakkaillemme webinaarin vastuullisuusteemalla yhteistyössä Kivran kanssa.

Joulukuu

  • Veritas julkaisi sijoitusten ilmastotiekartan, jossa määritellään toimenpiteitä ja välitavoitteita ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Vastuullisuuden organisointi

Veritaksen hallitus ja johtoryhmä käsittelee merkittävimmät vastuullisuuslinjaukset sekä vastuullisuuden kehittämiseen liittyvät projektit ja päätökset. Vastuullisuusasioista Veritaksen johtoryhmässä vastaa lakiasiainjohtaja Piia Vuoti ja vastuullisen sijoittamisen osalta sijoitusjohtaja Kari Vatanen. 

Veritaksessa toimii kaksi yritysvastuuta koordinoivaa ryhmää: yritysvastuuryhmä sekä vastuullisen sijoittamisen ohjausryhmä. Ryhmien tehtävä on koordinoida vastuullisuusasioita yhtiössämme. Työryhmien jäsenet edustavat kattavasti eri Veritaksen toimintoja lakiosastosta viestintään ja riskienhallinnasta henkilöstöosastoon.

Työryhmien työskentelyn tukena on vastuullisuuspäällikkö. Hän toimii yleiskoordinaattorina yritysvastuuseen liittyvissä kysymyksissä ja osallistuu tiiviisti eri työryhmien työskentelyyn. Lisäksi hän tiedottaa johtoryhmän ja muiden tiimien ja osastojen kokouksissa ajankohtaisista vastuullisuusasioista.

Yritysvastuun osa-alueet

Veritaksessa vastuullisuus on mukana kaikessa, mitä teemme.

Asiakkaat ja edunsaajat

Kannamme vastuumme asiakkaistamme ja edunsaajistamme osana eläkejärjestelmää.

Vastuullinen sijoittaminen

Sijoitamme eläkevarat tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti.

Hyvä hallinto

Arvot ja vastuulliset liiketoimintaperiaatteet ohjaavat toimintaamme.

Vastuullinen työnantaja

Teemme töitä sen eteen, että jokainen veritaslainen voi työssään hyvin.

Sidosryhmäyhteistyö

Sidosryhmätyön kulmakivenä Veritaksessa on aktiivinen ja säännöllinen vuoropuhelu sidosryhmien kanssa. Tavoitteenamme on viestiä vastuullisuudesta avoimesti ja läpinäkyvästi. Pyrimme siihen, että keskeiset sidosryhmämme saavat riittävät ja ajantasaiset tiedot toiminnastamme ja ymmärtävät merkityksemme ja perustehtävämme.

Keskeisimpiä sidosryhmiämme ovat asiakkaat ja edunsaajat, henkilöstö, viranomaiset, työmarkkinajärjestöt, toimialan organisaatiot, media, kansalaisjärjestöt sekä sijoituskohteet ja sijoitustoiminnan kumppanit. Tyypillisiä vuorovaikutuskanavia ovat esimerkiksi kokoukset, tapaamiset, koulutustilaisuudet, verkkosivut ja sosiaalinen media, erilaiset julkaisut sekä seminaarit ja webinaarit.

Teemme tiivistä yhteistyötä toimialan edunvalvontaorganisaatioiden kanssa. Osallistumme muun muassa työeläkevakuuttajien etujärjestön TELA ry:n sekä Finanssiala ry:n työryhmiin. Olemme vuorovaikutuksessa myös erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, kuten WWF Suomen kanssa.

Vastuullisen sijoittamisen saralla teemme yhteistyötä muiden sijoittajien kanssa erilaisten sijoittaja-aloitteiden ja yhteisöjen kautta. Näistä kerrotaan tarkemmin Vastuullinen sijoittaminen -osiossa.

Sidosryhmäkysely

Mittaamme säännöllisesti sidosryhmiemme odotuksia ja tyytyväisyyttä erilaisilla kyselyillä. Näiden kyselyjen avulla pystymme arvioimaan omaa onnistumistamme vastuullisuustyössä sekä sidosryhmiemme keskeisimpiä odotuksia toiminnastamme.

Vuonna 2021 toteutimme sidosryhmäkyselyn keskeisille sidosryhmillemme kartoittaaksemme sidosryhmien odotuksia vastuullisuudestamme. Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä, mutta kävimme sidosryhmien kanssa myös suoria keskusteluja erillisissä palavereissa.

Sidosryhmien odotuksissa nousi esiin erityisesti laadukas asiakaspalvelu, avoin ja konkreettinen viestintä ja raportointi sekä sijoitustoiminnan vastuullisuus, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintä. Sidosryhmät odottivat Veritakselta myös vastuullista työnantajuutta sekä hyvää hallintotapaa. Erityisesti kansalaisjärjestöjen kanssa keskustelimme ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta.

Sidosryhmäkyselyssä saimme vastuullisuustyömme arvosanaksi suurimmaksi osaksi hyviä, kiitettäviä ja erinomaisia arvosanoja. Vastuullisuustyötämme pidetään hyvänä, ja tästä pidämme kiinni jatkossakin.

Vastuullisuus hankinnoissa

Eläkevakuutusyhtiöllä on tiettyjä tehtäviä, joita se ei voi ulkoistaa. Käytämme eri yhteyksissä kuitenkin myös ulkopuolisia toimittajia ja haluamme tällöin varmistaa, että toimittajat ovat luotettavia ja vastuullisia. Olemme itse vastuullinen toimija ja meille on tärkeää, että myös yhteistyökumppanimme toimivat vastuullisesti.

Vuonna 2021 tarkensimme, mitä palvelun tarjoajan vastuullisuuteen liittyviä asioita on syytä ottaa huomioon tiettyjen palveluiden hankinnoissa ja ulkoistuksissa. Ohjeistuksen mukaan toimintoa ei voi ulkoistaa, jos on perusteltua syytä epäillä palvelun tarjoajan toimintaan liittyvän työvoiman hyväksikäyttöä tai muuta lainvastaista toimintaa.

Olemme vuoden 2021 aikana kehittäneet Veritaksen toimittajahallintamallia. Malli on tällä hetkellä käytössä keskeisten IT-toimittajien kanssa sekä myös tiettyjen muiden keskeisten toimittajien kanssa (muun muassa henkilöstö- ja taloushallinnon osalta). 

Toimittajahallintamalli on osa Veritaksen riskienhallintaa. Sen avulla tarkistamme toimittajien sopivuutta ja luotettavuutta sekä arvioimme muun muassa toimittajien liiketoiminnan jatkuvuutta sekä yritysvastuun tilaa.  

Toimittajahallintamalli ohjaa osaltaan myös uusien toimittajien valintaa. Haluamme tällä menettelyllä varmistaa vastuullisuuden myös toimintaketjussa.