Asiakasyritystemme työkykyriskien hallinnan toimenpiteissä keskityttiin edelleen koko työyhteisön työkykyosaamisen kasvattamiseen, esihenkilötyöhön ja työkykyä edistävien henkilöstöprosessien parantamiseen. Osaamista ja tietoa lisäävien tilaisuuksien vaikuttavuus oli erinomaisella tasolla, sillä jopa 98 prosenttia tilaisuuksiin osallistuvista koki hyötyvänsä saamastaan tiedosta omassa työkykyä edistävässä työssään.

Työssä jatkaminen ja jaksaminen on työelämän ja eläkejärjestelmän kestävyyden ja hyvinvoinnin kannalta olennaista. Työturvallisuuslain päivitys, jossa ikääntyneiden työssä jaksamiseen on jatkossa kiinnitettävä erityistä huomiota ja uusi hallitusohjelma maksuluokkamallin uudistumisineen ovat tuoneet mukanaan tarpeen kehittää palvelua ja käydä aktiivista vuoropuhelua asiakkaiden kanssa tulevista muutoksista ja ikäjohtamiseen liittyvistä teemoista. Asiantuntijamme ovat vuonna 2023 aktiivisesti tukeneet vakuutuksenottajia ja osallistuneet julkiseen keskusteluun työurajohtamisesta.

Asiakkaamme kehittivät Veritaksen työkykykartoitusten tukemana aktiivisesti työyhteisöjään ja satsasivat työkyvyn tukemiseen vuonna 2023. Peräti 97 prosenttia yrityksistä, joissa kartoituksen perusteella tunnistettiin psykososiaalisia riskejä, ryhtyi toimenpiteisiin niiden vähentämiseksi. Vuoden aikana esille nousivat erityisesti johtamiseen ja työyhteisön yhteistyöhön liittyvät teemat, kun yritysten kanssa pohdittiin työolojen kehittämistä.

Kokonaisvaltainen työkykyriskien hallinta on tärkeää, joten teemme aktiivisesti yhteistyötä vakuutusasiakkaidemme kanssa aina työkyvyn edistämisestä ammatilliseen kuntoutukseen. Tavoitteenamme on lisätä tietoutta työeläkekuntoutuksen mahdollisuuksista ja tukea asiakkaitamme hyödyntämään niitä työhön palauttamisessa ja työkykyriskin vähentämisessä.

Tavoite 3: Tuemme asiakkaitamme työkykyriskien hallinnassa

Mittari 3A: Asiakkaiden antama arvio työkykykoulutusten hyödynnettävyydestä

98 %

Toteuma 2023

Tavoite: 70 %

Mittari 3B: Asiakkaat, jotka ryhtyivät toimenpiteisiin tehdyn työkykykartoituksen perusteella

97 %

Toteuma 2023

Tavoite: 90 %

Tavoitteemme on valistaa ja tukea asiakasyrityksiämme työkyvyttömyysriskien pienentämiseksi. Mittaamme palvelumme hyödynnettävyyttä asiakaskyselyillä säännöllisesti.

Työeläkekuntoutus auttaa jatkamaan työelämässä työkyvyn alentuessa

Työeläkekuntoutus on konkreettisin työkalumme työkykyriskien torjunnassa. Kuntoutuksen tavoitteena on saada kuntoutuja palaamaan työelämään ja vähentää näin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Työeläkekuntoutuksen keinoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, jatko- ja uudelleenkoulutus tai yrittäjyyden tukeminen.

Työeläkekuntoutuksen tunnettuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi olemme tehneet yhteistyötä koko alan ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Viestimme kuntoutuksen tarkoituksesta ja mahdollisuuksista monille työnantajille. Vaikuttavuuden lisäksi kuntoutuksen ratkaisulinjan yhtenäisyydestä huolehtiminen on jatkuvaa työtä. Haluamme osaltamme huolehtia siitä, että ratkaisut noudattavat samanlaista linjaa riippumatta siitä, missä eläkeyhtiössä hakemusta käsitellään. Yhteistyö on ollut toimivaa ja mielestämme myös erittäin arvokasta.

Työeläkekuntoutuksen hakemusmäärät nousivat vuonna 2023. Teimme kuntoutusratkaisuja (myönnöt + hylkäykset) kuntoutushakemuksen johdosta yhteensä 213 (178). Myönteisiä ennakkopäätöksiä oikeudesta kuntoutukseen annettiin yhteensä 216 (183). Koko alalla ratkaistujen kuntoutushakemusten määrä oli 6 347 (6 680) ennakkopäätöksiä tehtiin yhteensä 4 649 (5 235). Osassa kuntoutushakemuksia kuntoutukselle määritellyt edellytykset eivät valitettavasti täyty. Meille tulleista hakemuksista hylättiin viime vuoden aikana 41,8 prosenttia (44,9). Koko alalla (yksityinen sektori) hylättyjä hakemuksia oli 53,2 prosenttia (48).

Työeläkekuntoutuksen hakemusmäärät

  2023 2022 2021
Kuntoutusratkaisut 213 kpl 178 kpl 187 kpl
Myönteiset ennakkopäätökset 216 kpl 183 kpl 212 kpl
Hylätyt hakemukset 41,8% 44,9 % 42,8 %
       
Koko alan kuntoutushakemukset 6347 kpl 6680 kpl 6804 kpl
Koko alan ennakkopäätökset 4649 kpl 5235 kpl 6154 kpl
Koko alan hylätyt hakemukset 53,2% 48 % 39 %

Meille on tärkeää, että tuettava kuntoutus on tuloksellista. Edellytämme, että kuntoutuksen työllistävyys ja työtehtävän soveltuvuus arvioidaan ennen kuntoutussuunnitelman hyväksymistä. Lääketieteellisen arvion työtehtävän tai alan soveltuvuudesta hakijalle tekevät vakuutuslääkärimme. Vuoden 2023 aikana olemme tiivistäneet hakemuskäsittelyn aikaista dialogia ratkaisun tekevän eläkeasiantuntijan ja lääketieteellisen arvion tekevän vakuutuslääkärin välillä. Uskomme, että tämä vahvistaa ennestään hyvää ratkaisukäytäntöämme ja lyhentää myös ratkaisun tekemiseen kuluvaa aikaa.