Vuoden 2023 aikana kirkastimme vastuullisen sijoittamisen lähestymistapaamme ja teimme määrätietoisesti töitä tavoitteidemme toteuttamisen eteen. Toteutimme varainhoitajillemme vuosittaisen ESG-kyselyn, jonka avulla kartoitimme muun muassa ilmastoliitännäisiä riskejä ja mahdollisuuksia sekä varainhoitajien sitoutumista ilmastotavoitteisiin.

Vuoden 2023 kyselyyn vastanneista varainhoitajista kaikilla on vastuullisen sijoittamisen politiikka, jossa linjataan vastuullisen sijoittamisen periaatteita ja niiden soveltamista sijoitustoimintaan. Tämä on tärkeä edistysaskel, koska meille on tärkeää, että vastuullisuuskysymykset huomioidaan sijoitustoiminnassa varainhoitajan sijoitusstrategiaan sopivalla tavalla.

ESG-kyselyn tuloksia

2023 2022 2021
Vastaajien lukumäärä 52 42 47
Vastausprosentti 80 % 71 % 94 %
ESG-politiikka 100 % 86 % 89 %
PRI-allekirjoittajia 83 % 83 % 83 %
Ilmastopolitiikka 62 % 62 % 43 %
Hiilijalanjälkilaskenta 71 % 64 % 47 %
Hiilineutraalisuustavoite 35 % 36 % -

Otimme käyttöön uudistetun arviointikehikon ulkoisille varainhoitajille, mikä mahdollistaa varainhoitajien prosessien, resurssien ja aktiviteettien systemaattisen arvioimisen vastuullisuusnäkökulmasta osana sijoituspäätöstä ja varainhoitajien jatkuvaa seurantaa. Arviointikehikko toimii myös työkaluna ja pohjana keskusteluille varainhoitajien kanssa vastuullisen sijoittamisen toimintojen kehittämisestä.

Aktiivinen omistaminen ja vaikuttaminen ovat keskeinen osa vastuullista sijoittamista. Pyrimmekin ensisijaisesti tukemaan positiivista muutosta yrityksissä ja vasta viimeisenä keinona irtautumaan sijoituskohteesta, mikäli vaikuttaminen ei tuota toivottua tulosta. Vuoden aikana kävimme aktiivista vuoropuhelua yritysten kanssa vastuullisuuskysymyksistä ja keskustelimme muun muassa siitä, miten vastuullisuus on integroitu yritysten strategiaan ja liiketoimintaan.

Luonnon monimuotoisuus on viime vuosina noussut yhä enemmän sijoittajien agendalle ilmastonmuutoksen rinnalle. Haluamme yhteistyön ja aktiivisen vuoropuhelun keinoin saada yritykset havahtumaan ja toimimaan luontokadon pysäyttämiseksi, minkä vuoksi liityimme sijoittajien Nature Action 100 -yhteistyöaloitteeseen. Aloitteen tavoitteena on kannustaa yrityksiä lisäämään kunnianhimoa ja toimintaa luontokadon pysäyttämiseksi.

Luonnon monimuotoisuuskysymysten huomioiminen sijoituspäätöksissä on toistaiseksi vielä haastavaa. Vuoden aikana mallinsimme sijoitussalkkumme riippuvuutta ja vaikutusta luontopääomaan ja tunnistimme luontokadon kannalta kriittisiä toimialoja. Kaipaamme kuitenkin vielä yhteismitallisia mittareita, jotta voimme aidosti huomioida luontokadon osana sijoituspäätöksiä. Mittareiden ja indikaattoreiden kehittyessä näemme luontokadon pysäyttämisessä myös houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia.

Seuraamme vuosittain vastuullisen sijoittamisen toteutumista raportoimalla PRI:lle. Raportointimme perusteella PRI arvioi suoriutumisemme vastuullisessa sijoitustoiminnassa ja saamme toiminnastamme arvosanat. PRI ei anna yleisarvosanaa, vaan eri toiminnot ja omaisuusluokat arvioidaan erikseen. Tavoitteenamme on olla mediaaniarvosanan yläpuolella kaikissa osa-arvioissa. Vuoden 2023 arvioinnissa pärjäsimme edellisten vuosien tapaan hyvin, ja vastuullisen sijoittamisen aktiviteettimme eri omaisuusluokissa ovat pääsääntöisesti kansainvälisiä verrokkiyhtiöitä kehittyneemmällä tasolla. Yhteensä seitsemästä arviointikategoriasta ainoastaan yhdessä, passiivisissa osakesijoituksissa, arvosanamme oli alle mediaanin. Saamme arvioinnista myös arvokasta tietoa vastuullisen sijoittamisen toimintojemme jatkokehittämistä silmällä pitäen.

Tavoite 4: Kehitämme sijoitustoimintaa entistä vastuullisemmaksi

Lähtötaso 2020 Toteuma 2021 Tavoite 2022 Toteuma 2022 Tavoite 2023 Toteuma 2023 Tavoite 2024
Kaksi arvosanaa alle mediaanin Yksi arvosana alle mediaanin Kaikki arvosanat vähintään mediaani Ei arviointia PRI:n toimesta Kaikki arvosanat vähintään mediaani Yksi arvosana alle mediaanin Kaikki arvosanat vähintään mediaani

Vuosi 2024: Vihreää siirtymää ja aktiivista omistamista

Vuosi 2024 tulee olemaan mielenkiintoinen vastuullisen sijoittamisen näkökulmasta.

YK:n ilmastokokouksessa COP28:ssa syntyi joulukuussa 2023 historiallinen ja kauan odotettu päätös, kun maailman maat sitoutuivat yhdessä ensimmäistä kertaa siirtymään pois fossiilisista polttoaineista. Päätöksessä todetaan, että maailma tarvitsee syviä, nopeita ja jatkuvia päästövähennyksiä, jotta Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteen tavoitteeseen päästäisiin vuoteen 2050 mennessä. Kokouksessa linjattiin myös uusiutuvan energian kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Yksityisellä sektorilla on merkittävä rooli siirtymässä, mikä avaa myös sijoittajille uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi teknologiateollisuuden yritykset voivat hyötyä vihreän teknologian vienti- ja investointipotentiaalista, kun taas toisaalta fossiiliseen maailmaan nojaavat liiketoimintamallit tulevat tiensä päähän tulevaisuudessa. Ilmastotiekarttamme ja tavoitteemme hiilineutraalista sijoitussalkusta antavat meille hyvät edellytykset navigoida onnistuneesti muuttuvassa maailmassa. Jatkamme määrätietoisesti sijoitussalkkumme hiilijalanjäljen seurantaa ja asteittaista vähentämistä.

Päivitimme omistajaohjauksen periaatteemme loppuvuodesta 2023, ja vuonna 2024 pääsemme toden teolla työstämään niitä käytännössä. Haluamme tuoda selkeämmin esille odotuksiamme omistajana varmistaaksemme, että hyvän hallinnon periaatteet toteutuvat omistamissamme yhtiöissä, minkä uskomme kasvattavan ja turvaavan omistaja-arvoa pitkällä aikavälillä. Uusien työkalujen ja analytiikan avulla pystymme tehokkaammin tuomaan odotuksiamme esille yhtiökokousäänestyksissä ja yritysten kanssa käytävissä keskusteluissa.