Veritaksessa työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu ja yhdenvertaisuus ovat arkipäivää: meillä jokainen voi olla rohkeasti oma itsensä. Tämä näkyy erityisesti sukupuolten ja eri ikäryhmien välisenä tasa-arvona, mutta myös vahvana kaksikielisyytenä. Vuonna 2023 toteutetussa henkilöstökyselyssä 88 prosenttia henkilöstöstä kertoi, että kokee tulevansa tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti kohdelluksi. Tulos on parantunut vuoden takaisesta 2 prosenttiyksikköä eli olemme saavuttaneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa vuodelle 2023 asettamamme tavoitteen ”entistä useampi veritaslainen kokee tulleensa tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti kohdelluksi”. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen tehtävä työ jatkuu ja konkreettiset toimenpiteet tuleville vuosille määritellään yhdessä henkilöstön kanssa päivitettävässä suunnitelmassa.

Vuonna 2023 olemme jatkaneet monimuotoisuuteen (diversity), yhdenvertaisuuteen (equity) ja inkluusioon (inclusion) panostamista muun muassa kaikkien esihenkilöiden antirasismikoulutuksen avulla. Lisäksi tavoitteenamme on lisätä henkilöstömme monimuotoisuutta kiinnittämällä huomioita rekrytointikäytäntöihimme.

Olemme mukana Vastuullinen työpaikka -yhteisössä, jonka jäsenenä sitoudumme noudattamaan vastuullisen työnantajuuden periaatteita. Tämänvuotisessa Vastuullinen työpaikka -tutkimuksessa sijoituimme toiseksi pienten ja keskisuurten yritysten sarjassa. Olemme sitoutuneet myös monimuotoisuuslupaukseen, jonka avulla kannustamme ihmisiä erilaisista taustoista hakemaan avoimiin työpaikkoihimme.

Henkilöstön ikäjakauma

Esihenkilöt, %

Veritaksessa palkkaus perustuu kaikilla työntekijöillämme tehtävän vaativuuteen sekä työntekijän pätevyyteen ja suoriutumiseen työtehtävissä. Tehtävien vaativuuden luokittelussa käytämme Korn Ferry Hay -vaativuusarviointijärjestelmää, mikä tuo läpinäkyvyyttä palkkaukseen. Kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että kaikilla työntekijöillä on riittävästi tietoa palkitsemiseen liittyvistä asioista ja että esihenkilöt pystyvät aidosti käymään työntekijöiden kanssa läpi palkitsemiseen liittyviä asioita perusteluineen.

Vuoden 2023 tasa-arvoraportin mukaan meillä naisen euro on 99 senttiä. Tilastokeskuksen mukaan naisten ja miesten keskimääräinen palkkaero Suomessa oli vuonna 2022 noin 16 prosenttia (naiset 84,4 senttiä ja miehet 1 euro). Olemme onnistuneet tasoittamaan sukupuolten välisiä palkkaeroa (edellisessä tasa-arvoraportissa naisen euro oli 95 senttiä) muun muassa sisäisten ja ulkoisten rekrytointien yhteydessä.

Uuden työntekijän sitoutuminen alkaa jo rekrytointivaiheessa

Meillä hyvän työntekijäkokemuksen rakentaminen alkaa jo uuden työntekijän rekrytointivaiheessa. Kohtelemme ehdokkaitamme kunnioittavasti ja reilusti, ja viestimme avoimesti rekrytoinnin eri vaiheista ja päätökseen vaikuttaneista tekijöistä. Kaikille ehdokkaille kerrotaan henkilökohtaisesti rekrytointiprosessin kulusta, eikä ketään jätetä epätietoisuuteen. Tavoitteenamme on aina tehdä haastatteluista avoimia ja rentoja keskustelutilanteita. Uskomme, että hyvä kokemus jo rekrytointivaiheessa luo vahvan pohjan uuden työntekijän sitoutumiselle Veritakseen.

Kehittääksemme ehdokaskokemustamme ja työnantajamielikuvaamme jatkuvasti paremmaksi toteutamme rekrytointien päätteeksi ehdokaskokemuskyselyn, joka lähtee kaikille ehdokkaille vastattavaksi. Lisäksi käymme jokaisen uuden työntekijän kanssa työsuhteen ensimmäisten kuukausien aikana tulokaskeskustelun, jossa työntekijällä on mahdollisuus kertoa, miten olemme onnistuneet rekrytointiprosessissa ja perehdytyksessä, millainen työnantajamielikuva työntekijällä on ollut Veritaksesta ennen työsuhteen alkua ja miten hyvin olemme pystyneet vastaamaan odotuksiin. Vastuullinen työpaikka -tutkimuksen mukaan 100 % vastaajista (74 % täysin samaa mieltä, 26 % osittain samaa mieltä) kokee, että rekrytointiprosessimme aikana syntynyt mielikuva Veritaksesta työnantajana vastaa todellisuutta.

Sukupuolijakauma henkilöstöryhmän mukaan

Huolellinen perehdytys luo tukevan pohjan osaamiselle

Jokainen uusi veritaslainen saa nimetyn perehdyttäjän ja hänelle luodaan yksilöllinen perhedytyssuunnitelma Suunnitelmaan sisältyy omaan työhön perehtymisen lisäksi tutustuminen Veritaksen muihin toimintoihin ja työeläkealaan yleisesti. Myös uusiin tehtäviin siirtyville ja pitkältä poissaololta palaaville laaditaan perehtymissuunnitelma, jonka pituus vaihtelee poissaolon ja työkokemuksen pituuden mukaan. Meille on tärkeää, että niin uudet kuin kokeneemmatkin veritaslaiset ovat ajan tasalla alaa koskevista säädöksistä. Tästä kerromme tarkemmin raportin Hyvä hallinto -osiossa.

Perehdyttämisessä yhdistellään lähi- ja etätyöskentelyä sekä hyödynnetään verkkokoulutusta. Perehtymisen aikana uusi työntekijä käy oman esihenkilönsä kanssa vähintään yhden seurantakeskustelun ja perehtymisjakson päättyessä pidetään vielä loppukeskustelu. Saamme erityisen hyvää palautetta perehdytyksestä uusilta työntekijöiltämme. Vastuullinen työpaikka -tutkimuksen mukaan 89 % (68 % täysin samaa mieltä, 21 % osittain samaa mieltä) lähivuosina Veritaksessa aloittaneista vastaajista kokee saaneensa riittävän perehdytyksen työsuhteen alkaessa. Saamamme palautteen avulla kehitämme mahdollisimman joustavaa, kattavaa ja yksilöllistä perehdyttämistä edelleen.

Jokainen työntekijä käy oman esihenkilönsä kanssa vuosittain motivaatio- ja osaamiskeskustelun, jossa huomioidaan osaamisen sen hetkinen tilanne, tulevaisuuden osaamistarpeet ja työntekijän omat kehittymistoiveet. Keskustelun perusteella laaditaan henkilökohtainen kehittymissuunnitelma, jonka avulla voidaan varmistaa riittävä osaaminen myös tulevaisuudessa. Kehittymissuunnitelman edistymistä arvioidaan ja sitä myös muokataan tarvittaessa. Kehittymisen keinoina käytetään esimerkiksi työssä oppimista, erilaisia koulutuksia, työtehtävien laajentamista, mentorointia, kehitystehtäviin osallistumista ja varahenkilöjärjestelmää.

Laajojen työnkuvien ja asiantuntijuuden ansiosta voimme tarjota asiakkaille ja edunsaajille kokonaisvaltaista asiakaspalvelua. Veritaksessa jokainen voi vaikuttaa omaan työhönsä, oppia uutta ja kehittyä. Jokainen huolehtii asiantuntijaosaamisensa lisäksi palvelutaidoistaan ja teknisistä taidoistaan.

Muuttuva toimintaympäristö ja teknologian kehittyminen edellyttävät meiltä uudenlaista osaamista ja muutoskyvykkyyttä. Jatkuva parantaminen on meidän tapamme toimia: toimintatapamme, prosessimme ja osaamisemme kehittyvät jatkuvasti osana arkea.

Veritas-kulttuuri osaksi jokaisen veritaslaisen työarkea

Työntekijöidemme hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää. Vuonna 2023 panostimme laajasti yrityskulttuurimme kehittämiseen. Erityisesti keskityimme lisäämään osaamisen jakamista ja monitahoista palautevuoropuhelua sekä parantamaan organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä ja viestintää.

Saimme kiteytettyä tavoitekulttuurimme eli Veritas-kulttuurin työntekijöistä koostuvan työryhmän voimin vuoden alussa. Veritas-kulttuuri muodostuu seuraavista tavoitekuvista:

  • Työskentelemme ketterästi, asiakaslähtöisesti ja yrittäjähenkisesti yhdessä
  • Työyhteisömme on psykologisesti turvallinen
  • Työyhteisömme on reilu ja vastuullinen
  • Meillä jokainen on vastuussa oman ja yhteisen tekemisen jatkuvasta kehittämisestä.

Veritas-kulttuuri mahdollistaa hyvän työntekijäkokemuksen syntymisen ja lisää työntekijöidemme hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja sitoutumista. Veritas-kulttuuri rakentuu olemassa olevien vahvuuksiemme päälle. Teemme yhteiskunnallisesti merkityksellistä ja mielenkiintoista työtä, ja meillä on toimiva työn arki, jota rikastuttavat loistavat työkaverit ja monipuoliset työelämän joustot.

Vuosi 2023 on kulunut tavoitekulttuurin juurruttamisen merkeissä. Kesän korvilla yksiköt järjestivät kulttuurityöpajoja, joissa määriteltiin tärkeimmät kehityskohteet ja vahvuudet. Työpajoissa käytyjen keskusteluiden pohjalta luotiin kehittämissuunnitelmat, joita seurataan säännöllisesti esimerkiksi kuukausittaisissa palavereissa. Lisäksi Veritas-kulttuuria pidetään aktiivisesti esillä kuukausittaisissa esihenkilöfoorumeissa ja koko henkilöstön viestintätilaisuuksissa. Jaamme hyviä ja toimivia Veritas-kulttuurin mukaisia käytäntöjä palkitsemalla kvartaaleittain yhden tai useamman kulttuuriteon. Tällä tavoin haluamme osoittaa, että pienetkin arjen teot ovat tärkeitä matkalla kohti isompaa tavoitetta. Kulttuurin juurruttamisen edistymistä on seurattu säännöllisesti Pulssi-kyselyillä.

Tärkeimpiä edellytyksiä Veritas-kulttuurin juurruttamiselle on toimiva vuorovaikutus. Tämän vuoden alussa valjastimme Teamsin vielä vahvemmin osaksi sisäistä viestintäämme luomalla sinne koko henkilöstölle yhteisen Veritas Torg -kanavan, joka koostuu useista eri alakanavista. Teamsin tuominen intranetin rinnalle sisäisen viestinnän kanavana mahdollistaa entistäkin spontaanimman ja interaktiivisemman vuorovaikutuksen hybridityössä. Veritas Torgin alakanavat kannustavat muun muassa kertomaan ajankohtaisista asioista matalalla kynnyksellä, antamaan työkavereille palautetta ja kiitosta, juhlistamaan onnistumisia, järjestämään yhteisiä aktiviteetteja ja jakamaan osaamista. Lisäksi Veritas Torgilta löytyy Idealaari, johon kuka tahansa voi lähettää omia kehitysideoitaan sekä Veritas Planner, jonka kautta pääsee käsiksi eri yksiköiden työnteon plannereihin. Tällä tavoin jokainen pääsee seuraamaan mitä eri puolilla organisaatiota on meneillään ja läpinäkyvyys prosessien välillä paranee.

Toinen merkittävä edellytys Veritas-kulttuurin juurruttamiselle sekä strategiamme toteutumiselle on yhteinen ymmärrys Veritaksen päämäärästä. On ratkaisevan tärkeää, että olemme menossa samaa tavoitetta kohti ja jokainen veritaslainen ymmärtää oman roolinsa osana kokonaisuutta. Esihenkilöidemme tehtävänä on varmistaa, että tiimiläisillä on selkeä käsitys siitä, miten oma tehtävä linkittyy yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Vastuullinen työpaikka -tutkimuksen mukaan 92 % vastaajista (56 % täysin samaa mieltä, 36 % osittain samaa mieltä) kokee tietävänsä, mikä oma rooli on yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hyvä työntekijäkokemus muodostuu pienistä arjen teoista ja haluammekin huomioida työntekijöitämme eri tavoin. Meillä työntekijät saavat pienen muistamisen, kun koeaika päättyy. Tällä tavoin haluamme osoittaa, miten paljon arvostamme sitä, että työntekijä on halukas jatkamaan yhteistä matkaa. Puolen vuoden välein palkitsemme kolme työntekijää arvojemme mukaisesta toiminnasta palkallisella vapaapäivällä. Näin pidämme arvojamme aktiivisesti esillä ja sidomme ne työarkeemme. Kerran vuodessa palkitsemme Vuoden veritaslaisen vaihtuvan teeman mukaisesti vuosijuhlien yhteydessä. Vuoden veritaslaisen palkitsemisella on pitkät perinteet ja palkinto on hyvin arvostettu henkilöstön keskuudessa.

Työelämän joustoja ja työhyvinvointia

Tuemme työn ja muun elämän yhteensovittamista joustavien työaikojen ja etätyömahdollisuuksien avulla. Perhemyönteisyys on meille arkea. Tärkeänä osana jokaisen esihenkilön työtä on tukea tiimiläisten työkykyä ja löytää yhdessä joustavia ratkaisuja esimerkiksi elämän eri vaiheiden mukanaan tuomiin haasteisiin. Vastuullinen työpaikka -tutkimuksen mukaan 90 % vastaajista (50 % täysin samaa mieltä, 40 % osittain samaa mieltä) kokee, että Veritas työnantajana joustaa eri elämäntilanteissa. Lisäksi 92 % vastaajista (58 % täysin samaa mieltä, 34 % osittain samaa mieltä) kokee, että heillä on mahdollisuus keskustella avoimesti työn ja yksityiselämän yhteensovittamisesta joko esihenkilön tai HR:n kanssa.

Työhyvinvointiin vaikuttavat hyvin monet tekijät niin organisaatio- kuin yksilötasollakin. Teemme jatkuvasti töitä työhyvinvoinnin eteen ja säännöllisesti vuoden aikana tehtyjen henkilöstökyselyjen eNPS-mittarin mukaan olemme tässä työssä myös onnistuneet. Haasteellisesta vuodesta 2022 olemme selvinneet pitkälti yhteisten keskustelujen ja toimintatapojen kehittämisen avulla.

eNPS*

* Mikä on eNPS?

eNPS (Employee Net Promoter Score) on työntekijöiden suositteluhalukkuuden ja sitoutumisen mittari. eNPS-kyselyssä kysytään, kuinka todennäköisesti he suosittelisivat Veritasta työnantajana. eNPS-luku saadaan vähentämällä suosittelijoiden (arvosana 9 tai 10) prosenttiosuudesta arvostelijoiden (arvosana 0–6) osuus. eNPS-mittauksessa huonoin mahdollinen luku on -100 ja paras 100. Hyvänä tuloksena voidaan pitää eNPS-lukua, joka on suurempi kuin 0. Jos luku on yli 20, on kyseessä jo erinomainen tulos.