Våra kundföretags åtgärder för att hantera risker kring arbetsförmågan inriktades fortsättningsvis på såväl chefsarbetet som på att öka kunskapen om alla anställdas arbetsförmåga och förbättra de personalprocesser som främjar arbetsförmågan. Våra evenemang för att öka kunnandet och kunskapen hade ett utmärkt utfall, eftersom upp till 98 procent av deltagarna upplevde att de kunde dra nytta av informationen i sitt arbete för att främja arbetsförmågan.

Det är viktigt för både arbetslivets och pensionssystemets fortlevnad och välfärd att folk mår bra på sin arbetsplats och vill fortsätta arbeta. Både den reviderade arbetarskyddslagen, enligt vilken man i fortsättningen ska ta särskild hänsyn till äldres arbetshälsa, och det nya regeringsprogrammet med sina revideringar av avgiftsklassmodellen har medfört ett behov av att utveckla servicen och föra en aktiv dialog med kunderna om de kommande förändringarna och teman i samband med åldersledning. Våra sakkunniga stödde aktivt försäkringstagarna 2023 och deltog i den offentliga debatten om karriärledning.

Med stöd av Veritas kartläggningar av arbetsförmågan utvecklade våra kunder aktivt sina arbetsplatser och satsade på att stödja arbetsförmågan 2023. Hela 97 procent av de företag där man utifrån kartläggningen identifierade psykosociala risker vidtog åtgärder för att minska riskerna. När vi under året tillsammans med företagen funderade på olika sätt att förbättra arbetsförhållandena hörde särskilt ledarskap och samarbetet på arbetsplatsen till de teman som togs upp.

Eftersom det är viktigt med en övergripande hantering av riskerna för arbetsoförmåga samarbetar vi aktivt med våra försäkringskunder med allt från att främja arbetsförmågan till yrkesinriktad rehabilitering. Vårt mål är att öka medvetenheten om möjligheterna till arbetspensionsrehabilitering och uppmuntra våra kunder att utnyttja dessa för att kunna återgå till arbetet och minska risken för arbetsoförmåga.

Mål 3: Vi stöder våra kunder i hanteringen av risker för arbetsoförmåga

Mätinstrument 3A: Kundernas betyg över hur verkningsfulla de upplever arbetshälsoutbildningarna

98 %

Utfall 2023

Mål: 70 %

Mätinstrument 3B: Företag där åtgärder vidtagits på basen av arbetshälsokartläggning

97 %

Utfall 2023

Mål: 90 %

Vårt mål är att informera och stödja våra kundföretag för att minska riskerna för arbetsoförmåga. Vi genomför regelbundet kundenkäter för att mäta användbarheten hos våra tjänster.

Arbetspensionsrehabilitering bidrar till fortsatt arbetsliv trots nedsatt arbetsförmåga

Arbetspensionsrehabilitering är vårt mest konkreta verktyg i kampen mot risker som gäller arbetsförmågan. Målet med rehabiliteringen är att rehabiliteringsklienten ska kunna återgå till arbetslivet och att på så sätt minska invalidpensionerna. Arbetspensionsrehabiliteringen kan bestå av arbetsprövning, arbetsträning, fortbildning, omskolning eller stöd för företagande.

Vi har samarbetat med hela branschen och våra samarbetspartner för att göra arbetspensionsrehabiliteringen bättre känd och mer effektiv. Vi informerar många arbetsgivare om syftet och möjligheterna med rehabilitering. Det är ett fortlöpande arbete att dels uppnå de önskade effekterna, dels se till att riktlinjerna för beviljande av rehabilitering är enhetliga. Vi vill för vår del se till att avgörandena följer en likriktad linje, oavsett vilket pensionsbolag som handlägger ansökan. Samarbetet har varit effektivt och vi ser det också som mycket värdefullt.

Antalet ansökningar om arbetspensionsrehabilitering ökade 2023. Utifrån dem fattade vi sammanlagt 213 (178) rehabiliteringsbeslut (beviljade + avslagna). Antalet positiva förhandsbeslut om rätten till rehabilitering uppgick till 216 (183). Inom hela branschen avgjordes 6 347 (6 680) rehabiliteringsansökningar och fattades totalt 4 649 (5 235) förhandsbeslut. En del rehabiliteringsansökningar uppfyller tyvärr inte villkoren för rehabilitering. Under det senaste året avslog vi 41,8 (44,9) procent av ansökningarna. Inom hela branschen (privata sektorn) avslogs 53,2 procent (48) av ansökningarna.

Antal ansökningar om arbetspensionsrehabilitering

  2023 2022 2021
Rehabiliteringsavgöranden 213 st. 178 st. 187 st.
Beviljade förhandsbeslut 216 st. 183 st. 212 st.
Avslagna ansökningar 41,8 % 44,9 % 42,8 %
     
Rehabiliteringsansökningar på branschen i överlag 6347 st. 6680 st. 6804 st.
Förhandsbeslut på branschen i överlag 4649 st. 5235 st. 6154 st.
Ansökningar på branschen i överlag 53,2 % 48 % 39 %

Det är viktigt för Veritas att den rehabilitering som stöds är framgångsrik. Vi förutsätter att rehabiliteringens sysselsättande verkan och arbetsuppgifternas lämplighet bedöms innan rehabiliteringsplanen godkänns. Våra försäkringsläkare gör en medicinsk bedömning av arbetsuppgifternas eller branschens lämplighet för den sökande. Under 2023 har vi intensifierat den dialog som under ansökningsförfarandet förs mellan pensionsspecialisten och den försäkringsläkare som gör den medicinska bedömningen. Vi är övertygade om att detta kommer att ytterligare stärka vår goda praxis i avgörandena, och att det också kommer att förkorta den tid som avgörandet kräver.