Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni veritaslainen tuo oman panoksensa ja näkemyksensä yhteisen tekemisemme kehittämiseen. Jo useamman vuoden ajan meillä on hyödynnetty kehitystyössä muun muassa strategiaryhmiä, joiden jäsenet ovat eri puolilta organisaatiota, erilaisista rooleista ja taustoista ja joiden työkokemuskin vaihtelee muutamista kuukausista vuosikymmeniin. Jokaisella on siis mahdollisuus vaikuttaa ja hyödyntää omaa osaamistaan, kokemustaan ja persoonaansa.

Toteutamme neljä kertaa vuodessa henkilöstökyselyn, jonka avulla pysymme ajan tasalla työntekijöidemme hyvinvoinnista ja kuulemme myös heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään ajankohtaisista asioista. Tällä tavoin jokainen veritaslainen pääsee siis myös vaikuttamaan toiminnan kehittämiseen ja päätöksentekoon. Kyselyissä on vuonna 2023 selvitetty muun muassa Veritas kulttuurin tilaa ja kokemuksia vastuullisesta työnantajuudesta.

Yhteistyön edistämisessä olemme hyödyntäneet normaalin yhteistoiminnan, henkilöstöpäivien ja vuosijuhlan lisäksi erilaisia virtuaalisia osallistamisen ja yhteisöllisyyden työkaluja. Yhteiset taukojumpat ovat lisänneet yhteistä tekemistä. Kiitollisuusviikolla keskityimme onnistumisiin ja työkavereiden kiittämiseen. Olemme kokeneet hyödyllisiksi esimerkiksi erilaisin kokoonpanoin järjestettävät säännölliset tiimivartit, joissa edistetään yhteistä näkemystä työtilanteesta ja sisäistä yhteistyötä. Tiimivarteissa saatetaan myös keskittyä vaikkapa ratkomaan haasteellisia linjauksia ja tilanteita yhdessä.

Organisaatiorajoja ylittävää yhteistyötä kehitettiin kolmannessa Veritas Future -valmennusohjelmassa. Valmennusohjelmaan on aina avoin haku kaikille veritaslaisille roolista riippumatta. Valmennusohjelman tavoitteena on rakentaa verkostoja, antaa entistä syvempää ymmärrystä Veritaksen ja työeläkejärjestelmän toiminnasta sekä vahvistaa osallistujien omaa osaamista asiantuntijana. Yritysvierailut lisäsivät tietoa asiakkaistamme. Osana valmennusohjelmaa jokainen pääsi osallistumaan kehittämistyön tekemiseen. Kehittämistöiden aiheet olivat ennalta päätetyt, ja ne tukivat Veritaksen strategian toteutumista. Valmennusohjemaan osallistui 10 henkilöä ja palautteet osallistujilta olivat hyvin positiivisia.

Strategiamme mukaista ketterän tekemisen mallia on työstetty tuotevastaavien sekä esihenkilöiden yhteistyönä. Tavoitteena meillä on koko organisaation osalta läpinäkyvä kehitysprosessi, jolloin kaikilla veritaslaisilla on mahdollisuus antaa kehittämisideoita jokaiseen prosessiin ja nähdä ideoiden eteneminen.

Tavoite 7: Teemme yhteistyötä ja osallistamme työntekijöitämme

Lähtötaso 2020 Toteuma 2021 Tavoite 2022 Toteuma 2022 Tavoite 2023 Toteuma 2023 Tavoite 2024
Ka. 92 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä) Ka. 90 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä) Ka. ≥ 90 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä) Ka. 83 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä)  Ka. ≥ 90 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä)   Ka. 95 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä)  Ka. ≥ 90 % (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä)  

Vuonna 2023 tehdyn henkilöstökyselyn mukaan 95 prosenttia veritaslaisista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että he voivat vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskeviin asioihin ja että meiltä löytyy tahtoa työskennellä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olemme sinnikkäällä tekemisellä onnistuneet merkittävästi parantamaan yhteistyötä ja jokaisen veritaslaisen yhteisiin asioihin osallistumista, sillä vuotta aikaisemmin vastaava prosenttiluku oli 83. Teemme määrätietoisesti töitä, jotta ylitämme tavoitteemme ≥ 90 prosenttia myös jatkossa.

Kaikilla on oikeus hyvään johtajuuteen

Jokaisella veritaslaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Johtamisella ja esihenkilötyöllä on suuri merkitys motivaatioon ja työkykyyn ja sitä kautta jokaisen työntekijän hyvinvointiin myös työn ulkopuolella. Matalan hierarkian ansiosta kaikki Veritaksen esihenkilöt ovat lähellä työntekijöiden arkea. Tämä luo hyvän pohjan luottamuksen ilmapiirille.

Meille on tärkeää, että esihenkilöt voivat keskittyä hyvään johtamiseen ja saavat tähän tärkeimpään tehtäväänsä myös riittävästi tukea. Uusien esihenkilöiden perehdytykseen sisällytetään aina johtamiseen liittyvää valmennusta ja kaikki esihenkilöt osallistuvat kerran kuukaudessa esihenkilötapaamisiin, joissa keskustellaan avoimesti ajankohtaisista johtamiseen liittyvistä teemoista ja etsitään ratkaisuja arkisiin tilanteisiin. Vuoden 2023 ajankohtaisia teemoja olivat työkulttuurin kehittäminen ja antirasismi.

Tavoite 8: Kaikilla on oikeus hyvään johtajuuteen

Toteuma 2020 Toteuma 2021 Tavoite 2022 Toteuma 2022 Tavoite 2023 Toteuma 2023 Tavoite 2024
Keskiarvo 8,5   Keskiarvo 8,6  Keskiarvo ≥  8,5 Keskiarvo 8,5 Keskiarvo ≥  8,5 Keskiarvo 8,7 Keskiarvo ≥  8,5
Keskihajonta 1,2 Keskihajonta 1,2 Keskihajonta ≤ 1 Keskihajonta 1,3 Keskihajonta ≤ 1 Keskihajonta 1,3 Keskihajonta ≤ 1

Vuonna 2023 tehdyissä henkilöstökyselyissä esihenkilötyö sai korkeita keskimääräisiä arvioita (keskiarvo 8,7 asteikolla 1–10) useamman vuoden kehittämistyön tuloksena.

Jatkossa tavoitteemme on esimerkiksi säännöllisten esihenkilövalmennusten avulla pitää arviot korkeina (keskiarvo ≥ 8,5) ja ennen kaikkea pienentää arvioiden hajontaa (nyt keskihajonta 1,13, tavoitteena ≤ 1).