Vårt mål är att så många medarbetare vid Veritas som möjligt ska bidra med sin insats och sitt perspektiv för att utveckla vår gemensamma verksamhet. Något som vi redan under flera års tid har använt oss av i vårt utvecklingsarbete är bland annat strategigrupper där medlemmarna kommer från olika delar av organisationen och representerar olika roller. Medlemmarnas bakgrund och arbetserfarenhet varierar från några månader till tiotals år. Var och en har alltså möjlighet att påverka och dra nytta av sin kompetens, erfarenhet och person.

Fyra gånger om året genomför vi en personalenkät för att hålla oss informerade om våra medarbetares välbefinnande och hör också deras tankar och åsikter om aktuella frågor. På så sätt har alltså varje medarbetare möjlighet att påverka utvecklingen av verksamheten och beslutsfattandet. I enkäterna 2023 undersöktes bland annat Veritas-kulturens tillstånd och upplevelserna av Veritas som en ansvarsfull arbetsgivare.

I främjandet av samarbete utnyttjade vi utöver normalt samråd, personaldagar och årsfesten även olika virtuella verktyg för deltagande och gemenskap. De gemensamma aktiviteterna har utökats med gemensam pausgymnastik. Under en tacksamhetsvecka fokuserade vi på våra framgångar och på att berömma våra arbetskamrater. Vi har upplevt att det varit nyttigt med till exempel regelbundna teamkvarter som ordnas i olika sammansättningar för att främja en gemensam syn på arbetssituationen och det interna samarbetet. Under teamkvarterna kan man också fokusera exempelvis på att tillsammans dra upp riktlinjer för kvistiga situationer.

Samarbetet över organisationsgränserna utvecklades i det tredje Veritas Future-programmet. Alla medarbetare vid Veritas kan söka till programmet oavsett vilken roll de har i företaget. Målet med programmet är att bygga nätverk, ge en djupare förståelse för Veritas och arbetspensionssystemets verksamhet samt stärka deltagarnas expertis. Företagsbesök gav mer information om våra kunder. Var och en fick möjlighet att delta i utvecklingsarbetet som en del av programmet. Utvecklingsarbetet hade förhandsbestämda teman som stödde genomförandet av Veritas strategi. Programmet hade 10 deltagare och fick mycket positiv respons av deltagarna.

Modellen för smidigt genomförande av vår strategi har bearbetats i samarbete mellan produktansvariga och chefer. Målet är en transparent utvecklingsprocess som genomsyrar hela organisationen så att alla medarbetare vid Veritas har möjlighet att bidra med utvecklingsidéer till varje process och se hur idéerna förs vidare.

Mål 7: Vi samarbetar och engagerar våra medarbetare

Utgångsnivå 2020 Utfall 2021 Mål 2022 Utfall 2022 Mål 2023 Utfall 2023 Mål 2024
Medeltal 92 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal 90 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal ≥ 90 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal 83 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal ≥ 90 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal 95 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt) Medeltal ≥ 90 % (helt av samma åsikt eller delvis av samma åsikt)

Enligt den personalenkät som genomfördes 2023 var 95 procent av alla medarbetare vid Veritas helt eller delvis av samma åsikt om att de kan inverka på frågor som gäller deras eget arbete och arbetsklimatet och att det finns vilja att arbeta för att uppnå gemensamma mål.

Genom vårt idoga arbete har vi avsevärt lyckats förbättra samarbetet och varje medarbetares deltagande i gemensamma frågor, eftersom motsvarande procenttal året innan var 83. Vi arbetar målinriktat för att vi också i framtiden ska överskrida vårt mål ≥ 90 procent.

Alla har rätt till ett gott ledarskap

Varje medarbetare vid Veritas har rätt till ett gott ledarskap. Ledarskapet och chefsarbetet spelar en stor roll för motivationen och arbetsförmågan och därigenom för alla medarbetares välbefinnande även utanför arbetet. Tack vare den platta hierarkin är alla chefer vid Veritas nära medarbetarnas vardag. Detta skapar en bra grund för en förtrolig atmosfär.

Det är viktigt för oss att cheferna kan fokusera på gott ledarskap och att de också får tillräcklig uppbackning i sin viktigaste uppgift. Introduktionen av nya chefer innefattar alltid träning i ledarskap och alla chefer deltar en gång i månaden i chefsträffar där man öppet diskuterar aktuella teman i anslutning till ledarskapet och försöker hitta lösningar för situationer i vardagen. De aktuella temana under 2023 var utveckling av arbetskulturen och antirasism.

Mål 8: Alla har rätt till ett gott ledarskap

Utgångsnivå 2020 Utfall 2021 Mål 2022 Utfall 2022 Mål 2023 Utfall 2023 Mål 2024
Medeltal 8,5   Medeltal 8,6 Medeltal ≥ 8,5 Medeltal 8,5 Medeltal ≥ 8,5 Medeltal 8,7 Medeltal ≥ 8,5
standardavvikelse 1,2 standardavvikelse 1,2 standardavvikelse ≤ 1 standardavvikelse 1,3 standardavvikelse ≤ 1 standardavvikelse 1,13 standardavvikelse ≤ 1

I personalenkäten 2023 fick chefsarbetet ett högt genomsnittligt vitsord (medeltal 8,7 på skalan 1–10). Det här är ett resultat av flera års utvecklingsarbete.

Vårt mål för framtiden är att till exempel med hjälp av regelbunden chefsutbildning hålla vitsorden på en hög nivå (medeltal ≥ 8,5) och framför allt att minska spridningen i vitsorden (standardavvikelse nu 1,13, mål ≤ 1).