Under 2023 förtydligade vi vårt sätt att hantera ansvarsfulla placeringar och vi arbetade målinriktat för att uppnå våra mål. Vi genomförde den årliga ESG-enkäten bland våra kapitalförvaltare för att bland annat kartlägga klimatrelaterade risker och möjligheter samt klimatförvaltarnas engagemang i klimatmålen.

Alla kapitalförvaltare som besvarade enkäten 2023 har en policy för ansvarsfull placering som fastställer principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet och tillämpningen av dessa på placeringsverksamheten. Detta är ett viktigt framsteg eftersom det är viktigt för oss att ansvarsfrågor beaktas i placeringsverksamheten på ett lämpligt sätt i kapitalförvaltarens placeringsstrategi.

Resultat från ESG-enkäten

2023 2022 2021
Antal som svarade 58 42 47
Svarprocent 80% 71 % 94 %
ESG-politik 100% 86 % 89 %
PRI-undertecknare 83 % 83 % 83 %
Klimatpolitik 62 % 62 % 43 %
Klimatavtryckberäkning 71% 64 % 47 %
Klimatneutralitetsmål 35% 36 % -

Vi tog i bruk en ny bedömningsram för externa kapitalförvaltare vilket möjliggör en systematisk bedömning av kapitalförvaltarnas processer, resurser och aktiviteter ur ansvarsperspektiv som en del av placeringsbeslutet och den kontinuerliga uppföljningen. Bedömningsramen utgör också ett verktyg och en grund för diskussioner med kapitalförvaltarna om hur funktionerna för ansvarsfull placeringsverksamhet kan utvecklas.

Aktivt ägande och inflytande är en central del av den ansvarsfulla placeringsverksamheten. Vi kommer därför i första hand att sträva efter att stödja en positiv förändring i företagen och endast som en sista utväg lämna placeringsobjektet om påverkan inte ger önskat resultat. Under året förde vi en aktiv dialog med företagen om ansvarsfrågor och diskuterade bland annat hur ansvarsfullheten har integrerats i företagens strategi och affärsverksamhet.

Under de senaste åren har den biologiska mångfalden allt oftare tagits upp på placerarnas agenda vid sidan av klimatförändringen. Med hjälp av samarbete och en aktiv dialog vill vi få företagen att vakna till insikt om och agera för att stoppa förlusten av den biologiska mångfalden och vi anslöt oss därför till placerarnas samarbetsinitiativ Nature Action 100. Syftet med initiativet är att uppmuntra företag att höja sin ambitionsnivå och öka sin verksamhet för att stoppa förlusten av biologisk mångfald.

Det är fortfarande en utmaning att beakta biodiversitetsfaktorer i placeringsbeslut. Under året modellerade vi vår placeringsportfölj utifrån hur beroende den är och vilken inverkan den har på naturkapitalet samt identifierade de branscher som är kritiska med tanke på förlusten av biologisk mångfald. Vi saknar ändå fortfarande jämförbara mätare med vilka vi genuint kan beakta förlusten av biologisk mångfald som en del av våra placeringsbeslut. I takt med att det utvecklas nya mätare och indikatorer kommer vi att se att stoppandet av förlusten av biologisk mångfald också kan ge lockande placeringsmöjligheter.

Vi följer varje år upp hur våra ansvarsfulla placeringar har genomförts genom att rapportera till PRI. På basis av vår rapportering utvärderar PRI vårt agerande och betygsätter vår verksamhet. I stället för att ge ett allmänt betyg bedöms de olika funktionerna och tillgångsklasserna separat. Vårt mål är att vara högre än medianbetyget i alla delbedömningar. Vid bedömningen 2023 klarade vi oss liksom under de föregående åren bra, och våra aktiviteter inom den ansvarsfulla placeringsverksamheten i olika tillgångsklasser ligger i regel på en högre nivå än hos de internationella jämförelsebolagen. Av de sju utvärderingskategorierna var det bara en, passiva aktieplaceringar, som vi hade under medianvärdet. Bedömningarna ger oss också värdefull information med tanke på vidareutvecklingen av våra funktioner för ansvarsfull placeringsverksamhet.

Mål 4: Vi utvecklar vår placeringsverksamhet i hållbarare riktning

Utgångsnivå 2020 Utfall 2021 Mål 2022 Utfall 2022 Mål 2023 Utfall 2023 Mål 2024
Två betyg under medianen Ett betyg under medianen Alla betyg minst på medianen Ingen utvärdering enligt PRI Alla betyg minst på medianen Ett betyg under medianen Alla betyg minst på medianen

År 2024: Grön omställning och aktivt ägarskap

År 2024 kommer att vara ett intressant år för den ansvarsfulla placeringsverksamheten.

På FN:s klimatmöte COP28 i december 2023 fattades ett historiskt och efterlängtat beslut, när världens länder för första gången förband sig till att tillsammans avstå från fossila bränslen. I beslutet konstaterades att världen behöver djupa, snabba och varaktiga minskningar av utsläpp för att leva upp till målet på 1,5 grader i Parisavtalet före 2050. På mötet fastställdes också att den förnybara energin ska tredubblas och energieffektiviteten fördubblas före 2030.

Den privata sektorn spelar en betydande roll vid omställningen vilket också öppnar nya möjligheter för placerare. Till exempel kan företag inom teknikindustrin dra nytta av export- och investeringspotentialen inom grön teknik samtidigt som affärsmodeller som grundar sig på den fossila världen kommer att nå sin vägs ände i framtiden. Vår klimatfärdplan och vårt mål för en klimatneutral placeringsportfölj ger oss goda förutsättningar att framgångsrikt navigera i en föränderlig värld. Vi fortsätter målinriktat vår uppföljning och gradvisa minskning av klimatavtrycket av vår placeringsportfölj.

I slutet av 2023 uppdaterade vi våra principer för ägarstyrning, och under 2024 får vi börja tillämpa dem fullt ut i praktiken. Vi vill tydligare framhäva våra förväntningar som ägare för att försäkra oss om att principerna för god förvaltning tillämpas i de bolag som vi äger. Vi är övertygade om att detta kommer att öka och trygga ägarvärdet på lång sikt. Med hjälp av nya verktyg och analyser kan vi mer effektivt föra fram våra förväntningar vid omröstningar på bolagsstämmor och i de diskussioner som vi för med företag.