Tietoa ulkomaan eläkkeistä

Oletko työskennellyt ulkomailla?

Sinulle on saattanut kertyä eläkettä työurasi aikana ulkomailla työskentelystä. On hyvä huomata, että eläke määräytyy sen maan lainsäädännön mukaisesti, jossa sinut on vakuutettu ulkomailla työskennellessäsi. Kansainvälisissä tilanteissa työntekijät vakuutetaan yleensä työskentelymaan lainsäädännön mukaisesti, ja he kuuluvat työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin. Niinpä eläkeikä, eläkelajit ja kertymisen perusteet voivat olla erilaiset kuin Suomessa.

Poikkeuksena tästä pääsäännöstä ovat lähetetyt työntekijät, jotka yritys on lähettänyt määräaikaisesti töihin ulkomaille. Lähetetyt työntekijät pysyvät Suomen sosiaaliturvan piirissä, ja eläkekin kertyy Suomeen.

Ennakkotiedustelut ulkomaan eläkkeistä

Ulkomaiset eläketiedot eivät näy Suomen työsuhderekisterissä. Sen vuoksi emme pysty antamaan ennakkoon tietoa ulkomaan eläkekertymästä.

Jos haluat tiedustella ulkomaisen eläkkeen määrää ennakkoon, voit pyytää tietoja työskentelymaan eläkeviranomaisilta. Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta löydät yleistä tietoa yli 40 maan eläkejärjestelmästä.

Eläkkeen hakeminen kansainvälisissä tilanteissa

Kansainvälisissä eläketilanteissa kannattaa huomioida, että ulkomaan eläkkeen käsittely kestää normaalia pidempään. Haethan siis eläkettä ulkomailta hyvissä ajoin! Suomen eläkkeen osalta voimme kuitenkin yleensä antaa väliaikaisen päätöksen vaikka kaikkia tietoja ei heti ole käytettävissämme.

Jos asut Suomessa ja haet ulkomailla kertynyttä eläkettä

Jos työskentelymaa on ollut EU- / ETA-maa, Iso-Britannia tai Sveitsi:

 • Voit hakea ulkomailla tehdystä työstä ansaitsemaasi eläkettä täyttämällä Suomen eläkehakemuksen ja ilmoittamalla ulkomaan työskentelytiedot U-liitteellä. Näppärimmin haet eläkettä verkkopalvelussamme. Suosittelemme liittämään mukaan myös työtodistukset ulkomaantyöskentelyn ajalta.
 • Voit jättää hakemuksen joko omaan eläkeyhtiöösi tai Eläketurvakeskukseen. Hakemuksesi välitetään työskentelymaan eläkeviranomaisten käsiteltäväksi, ja saat erillisen päätöksen ulkomailla kertyneen eläkkeen osalta.

Jos työskentelymaa on ollut maa, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus (USA, Kanada, Chile, Intia, Israel, Japani, Australia, Québec, tai Etelä-Korea):

 • Voit hakea ulkomailla tehdystä työstä ansaitsemaasi eläkettä täyttämällä sosiaaliturvasopimuksen mukaisen hakemuslomakkeen. Löydät lomakkeet ja lisätietoa sosiaaliturvamaan eläkkeen hakemisesta Työeläke.fi-palvelusta.
 • Voit toimittaa lomakkeen joko meille tai suoraan Eläketurvakeskukseen. Tiedot välitetään työskentelymaahan käsiteltäväksi.
 • Jos haet samasta ajankohdasta Suomen eläkettä, muistathan hakea sen erikseen. Näppärimmin asia hoituu verkkopalvelussamme.
 • Huom! Kiinan eläkkeen hakeminen poikkeaa muista sosiaaliturvasopimusmaista: eläke on haettava itse suoraan Kiinasta.

Jos työskentelymaa on ollut muu kuin edellä mainittu:

 • EU/ETA-alueen ja sosiaaliturvasopimusmaiden ulkopuolella lainsäädäntö ja käytännöt eläkkeiden kertymisestä ja maksamisesta muihin maihin vaihtelevat. Kannattaa selvittää oikeutesi eläkkeeseen suoraan työskentelymaasta. Eläke myös haetaan suoraan työskentelymaasta.

Jos asut ulkomailla ja haet Suomessa kertynyttä eläkettä

Suomeen kertynyt työeläke maksetaan ulkomaille hakijan asuinmaasta riippumatta. Huomioithan kuitenkin, että eläke myönnetään Suomen eläkelainsäädännön mukaan. Näin ollen esimerkiksi eläkkeen saamisen edellytykset voivat erota asuinmaasi eläkkeen myöntöperusteista.

Jos asuinmaasi on EU- tai ETA-maa, Iso-Britannia, Sveitsi tai maa, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus (USA, Kanada, Chile, Intia, Israel, Japani, Australia tai Etelä-Korea):

 • Voit hakea Suomen työskentelyn ajalta kertynyttä eläkettä asuinmaasi eläkeviranomaisten kautta. Näin saat eläkeasiasi hoidettua kuntoon helposti ja keskitetysti. Paikallinen eläkeviranomainen välittää hakemuksesi Suomeen käsiteltäväksi ja vastaanottaa tiedot, kun päätös on valmis.
 • Saat paikalliselta eläkeviranomaiselta tarkemmat ohjeet hakemiseen ja tarvittaviin liitteisiin liittyen.
 • Huom! Jos asut Kiinassa, eläkkeen hakeminen poikkeaa muista sosiaaliturvasopimusmaista: eläke on haettava itse suoraan Suomesta.

Jos asuinmaasi on muu kuin edellä mainittu:

 • Hae eläkettä Suomesta täyttämällä hakemuslomake. Maksamme sinulle Suomessa kertyneen työeläkkeesi asuinmaasta riippumatta.

Miten ulkomaan eläke vaikuttaa Suomen työeläkkeeseen?

Ulkomaan eläke voi vaikuttaa Suomen työeläkkeeseen. Voit tarkistaa yksilöllisen tilanteesi soittamalla eläkepalveluumme.

Ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa myös muihin saamiisi eläkkeisiin ja etuuksiin, esimerkiksi työttömyyspäivärahaan. Ulkomaan eläkkeen määrä otetaan huomioon myös Kelan kansaneläkettä laskettaessa. Tarkista mahdolliset vaikutukset eläkettä tai etuutta maksavasta yhtiöstä.