Työnteko eläkkeellä

Eläkkeellä voit työskennellä ja näin kerryttää itsellesi lisää eläkettä. Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia ansiotuloista ja yrittäjillä YEL-työtulosta aina ylimpään eläkeikään saakka. Eri eläkelajeissa on työskentelyn osalta kuitenkin eroja ja on hyvä varmistaa etukäteen, vaikuttaako työn tekeminen maksettavaan eläkkeeseen.

Tällä sivulla käydään lyhyesti läpi, miten työskentely vaikuttaa eri eläkelajeihin.

Vanhuuseläke ja osittainen vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeen tai osittaisen vanhuuseläkkeen saajalla ei ole rajoituksia työskentelyssä tai ansioissa.

Huomioithan kuitenkin, että vanhuuseläkkeen myöntämisedellytyksenä on se, että nykyinen työsuhteesi päättyy ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Jos jatkat samalla työnantajalla heti eläkkeen alkamisen jälkeen, on työsuhteesi ehtojen muututtava ja tästä solmittava uusi työsopimus työnantajan kanssa.

Yrittäjänä voit jatkaa yritystoimintaa rajoituksetta eläkkeellä ollessasi. Sinulla ei ole vakuuttamisvelvollisuutta, mutta voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen ja kartuttaa näin lisää eläkettä. Lisätietoja YEL-vakuutuksista löydät täältä.

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeen aikana, voit hakea uuden eläkekertymän maksuun ylimmässä eläkeiässäsi. Eläkettä haetaan täyttämällä vanhuuseläkehakemus.

Perhe-eläke

Jos olet perhe-eläkettä saava leski, entinen puoliso tai lapsi, ansiotulosi eivät vaikuta perhe-eläkkeen määrään.

Työkyvyttömyyseläke

Täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä voit ansaita enintään 40 prosenttia ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia aikaisemmista ansioistasi.

Omat henkilökohtaiset ansiorajasi voit tarkistaa eläkepäätöksestäsi. Vähimmäisansiorajat voit tarkistaa Työkyvyttömyyseläke-sivultamme.

Jos aloitat työskentelyn ja on vaarana, että ansiorajasi ylittyy, olethan meihin pikaisesti yhteydessä niin käymme tilanteesi yhdessä läpi. Eläke on mahdollista keskeyttää (laittaa lepäämään) vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi.

Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen aikana, voit hakea tästä kertyneen eläkkeen vanhuuseläkehakemuksella, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Työuraeläke

Voit työskennellä työuraeläkkeen rinnalla, jos kuukausiansiosi ovat alle 855,48 euroa kuukaudessa ajalla 1.1.2022-31.7.2022 ja alle 885,63 euroa kuukaudessa 1.8.2022 jälkeen.

Tästä työstä kertyy sinulle uutta eläkettä, jonka voit hakea maksuun vanhuuseläkeiässä.