YEL-työtulo

Eläke- ja sosiaaliturvasi kulmakivi on YEL-vakuutukseesi vahvistettu työtulo. Työtulolla tarkoitetaan sinun työpanoksesi arvoa, ei nostettua palkkaa tai liikevaihtoa.

YEL-työtulo 2022 vuoden tasolla

 • Vähintään 8 261,71 € vuodessa
 • Enintään 187 625,00 € vuodessa

Kun yritystoimintasi kehittyy ja työpanoksesi muuttuu, voit milloin vain muokata YEL-työtuloasi. Yrittäjän edun mukaista on pitää YEL-työtulo todellisuutta vastaavalla tasolla koko yritystoiminnan ajan. Huomioithan, ettei muutoksia YEL-työtuloon voida tehdä takautuvasti.

Voit käyttää YEL-laskuriamme työtulon määrittelyssä apuna.

Lue lisää, miten YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaasi.

Miten YEL-työtulo arvioidaan ja vahvistetaan?

 1. Yrittäjä: Arvioi työtulosi

  YEL-työtulon määrittämisessä hyvä nyrkkisääntö on, että työtulon tulisi vastata vuosipalkkaa, jota maksaisit tekemästäsi työstä jollekin toiselle, yhtä ammattitaitoiselle henkilölle. Lisätietoa YEL-työtulon määrittämiseen löydät myös Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta.

  Voit tehdä työtulomuutoksen verkkopalvelussamme.
 2. Veritas: Arvioimme ehdotuksesi työtulosta

  Meillä eläkeyhtiönä on vastuu vahvistaa työtulosi vastaamaan työpanostasi niin, että sinä saat ansaitsemasi turvan. Noudatamme työeläkealan yhteisiä ohjeita työtulon määrittämisestä.

  Oma yhteyshenkilösi pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja.
 3. Veritas: Vahvistamme työpanostasi vastaavan työtulon

  Jotta saat sen sosiaaliturvan, minkä yrittäjänä toimimisesta ansaitset, YEL-vakuutuksen työtulo tulee olla työmäärääsi vastaavalla tasolla. Meidän tehtävä eläkeyhtiönä on huolehtia turvasi oikeasta tasosta. Esimerkiksi 38 tuntia viikossa työskentelevän kirjanpitäjän työtulo on Eläketurvakeskuksen ohjeiden mukaan minimissään 24 000–30 000 euroa.

  Jos arvioimasi työtulo poikkeaa työeläkealan ohjeista, oma yhteyshenkilösi on sinuun yhteydessä.
 4. Yrittäjä: Sosiaaliturvasi on nyt oikealla tasolla ja voit huoletta keskittyä olennaiseen

  YEL-työtulo määrittää, kuinka suuret YEL-maksusi ovat, mutta se on myös sosiaaliturvasi perusta. Sen perusteella maksetaan muun muassa työttömyysturva, sairauspäiväraha, vanhempainraha sekä eläkkeet, muun muassa työkyvyttömyyseläke, kuntoutustuki, perhe-eläkkeet sekä vanhuuseläke. YEL-maksulla turvaat koko elinkaartasi. Etuudesta riippuen maksajana on joko eläkeyhtiö tai Kela.

  Sinun ja läheistesi toimeentulon turvaamiseksi YEL-työtulon pitää olla koko ajan oikealla tasolla. Työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti. Muistathan muuttaa sitä, jos yrittäjätoimintasi muuttuu!
Työntekijä työstää vaneria tehtaassa.