YEL-työtulo

Eläke- ja sosiaaliturvasi kulmakivi on YEL-vakuutukseesi vahvistettu työtulo. Työtulolla tarkoitetaan sinun työpanoksesi arvoa, ei nostettua palkkaa tai liikevaihtoa.

Vuonna 2023 YEL-työtulon alaraja on 8 575,45 euroa ja yläraja 194 750,00 euroa.

Vuonna 2022 YEL-työtulon alaraja oli 8 261,71 euroa ja yläraja 187 625,00 euroa.

Laskuri auttaa työtulon arvioinnissa

Työtulosuosituslaskuri helpottaa työtulon määrittelyä. Syötä laskuriin yrityksesi päätoimiala ja liikevaihto, niin saat laskurista työtulosuosituksen. Laskuri ilmoittaa työtulosuositukselle myös liikkumavaran (+/-30 %), koska työtulo ei määräydy pelkästään toimialan tai liikevaihdon perusteella. Työtulon määrittelemisessä huomioidaan myös muita yrittäjältä saatuja tietoja, esimerkiksi yritystoiminnan osa-aikaisuus ja kausiluonteisuus, laskutustiedot ja kokemus alalta.

Miten lasken työtulosuosituksen?

Syötä laskuriin arvio tulevan 12 kuukauden liikevaihdosta. Liikevaihdolla tarkoitetaan yrityksesi vuotuista myyntiä ilman arvonlisäveroa.

Jos olet työskennellyt yrittäjänä jo pidempään, ilmoita arviona viimeisin tiedossa oleva liikevaihto 12 kuukaudelta. Jos sinulla ei ole liikevaihtotietoa, lisää Arvio liikevaihdosta -kenttään 12 kuukauden laskutuksen määrä.

Oletko uusi yrittäjä? Ilmoita arvio 12 kuukauden liikevaihdosta tai laskutuksen määrästä.

Valitse toimialasi valikosta. Voit hakea oikeaa toimialaa kirjoittamalla kenttään nimen tai toimialakoodin. Työtulosuositus perustuu toimialasi keskipalkkaan.

Miten työtulo arvioidaan ja vahvistetaan?

Mitä YEL maksaa ja minkä suuruista eläke- ja sosiaaliturvaa sillä saa?

Laske työtulosuositus

Syötä laskuriin arvio tulevan 12 kuukauden liikevaihdosta ja valitse toimialasi valikosta. Voit hakea oikeaa toimialaa kirjoittamalla kenttään nimen tai toimialakoodin.

Saat tuloksena työtulosta suosituksen, joka perustuu toimialasi keskipalkkaan sekä yrityksesi liikevaihtoon.

Joko palveluun ei juuri nyt saada yhteyttä tai syötit liian ison arvion liikevaihdosta.

Suositus työtuloksesi on

€/vuosi

Ilmoittamasi liikevaihdon ja toimialan perusteella suosittelemme työtulon asettamista välille €/vuosi. Työtulon vaikutusta maksuihin ja etuuksiin voit arvioida tarkemmin YEL-laskurilla.

Miten YEL-työtulo arvioidaan ja vahvistetaan?

 1. Yrittäjä: Arvioi työtulosi

  YEL-työtulon määrittämisessä hyvä nyrkkisääntö on, että työtulon tulisi vastata vuosipalkkaa, jota maksaisit tekemästäsi työstä jollekin toiselle, yhtä ammattitaitoiselle henkilölle. Jos toimit yrittäjänä useammassa yrityksessä, ota kaikki työ huomioon, kun arviot YEL-työtuloasi. Huomioithan, ettei YEL-työtuloon voida tehdä takautuvasti muutoksia.

  Kun yritystoimintasi kehittyy ja työpanoksesi muuttuu, voit milloin vain muokata YEL-työtuloasi. Yrittäjän edun mukaista on pitää YEL-työtulo todellisuutta vastaavalla tasolla koko yritystoiminnan ajan. Voit tehdä työtulomuutoksen verkkopalvelussamme.
 2. Veritas: Arvioimme ehdotuksesi työtulosta

  Meillä eläkeyhtiönä on vastuu vahvistaa työtulosi vastaamaan työpanostasi niin, että sinä saat ansaitsemasi turvan. Noudatamme työeläkealan yhteisiä ohjeita työtulon määrittämisestä.

  Oma yhteyshenkilösi pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja.
 3. Veritas: Vahvistamme työpanostasi vastaavan työtulon

  Jotta saat sen sosiaaliturvan, minkä yrittäjänä toimimisesta ansaitset, YEL-vakuutuksen työtulo tulee olla työmäärääsi vastaavalla tasolla. Meidän tehtävä eläkeyhtiönä on huolehtia turvasi oikeasta tasosta. Esimerkiksi 38 tuntia viikossa työskentelevän kirjanpitäjän työtulo on Eläketurvakeskuksen ohjeiden mukaan minimissään 24 000–30 000 euroa.

  Jos arvioimasi työtulo poikkeaa työeläkealan ohjeista, oma yhteyshenkilösi on sinuun yhteydessä.
 4. Yrittäjä: Sosiaaliturvasi on nyt oikealla tasolla ja voit huoletta keskittyä olennaiseen

  YEL-työtulo määrittää, kuinka suuret YEL-maksusi ovat, mutta se on myös sosiaaliturvasi perusta. Sen perusteella maksetaan muun muassa työttömyysturva, sairauspäiväraha, vanhempainraha sekä eläkkeet, muun muassa työkyvyttömyyseläke, kuntoutustuki, perhe-eläkkeet sekä vanhuuseläke. YEL-maksulla turvaat koko elinkaartasi. Etuudesta riippuen maksajana on joko eläkeyhtiö tai Kela. Lue lisää, miten YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaasi.

  Sinun ja läheistesi toimeentulon turvaamiseksi YEL-työtulon pitää olla koko ajan oikealla tasolla. Työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti. Muistathan muuttaa sitä, jos yrittäjätoimintasi muuttuu!
Työntekijä työstää vaneria tehtaassa.