Yrittäjän sosiaaliturva

Koska elämää ei voi ennustaa, älä tingi tärkeimmästä, sinun ja perheesi sosiaaliturvasta. 

YEL-vakuutus takaa toimeentulosi, jos sairastut, menetät työkykysi tai joudut työttömäksi. Mutta se on matkassa mukana myös iloisissa asioissa kuten perhevapaissa ja tietysti vanhuuseläkkeellä.

YEL-laskurimme avulla voit laskea, miten eri YEL-työtulot vaikuttavat turvaasi. YEL-työtulo on itsensätyöllistäjän ja yrittäjän työttömyysturvan, sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan sekä eläkkeen perusta. Se määrää myös, kuinka suuret YEL-maksusi ovat. YEL-maksuilla turvaat siis koko elinkaartasi ja etuudesta riippuen maksajana toimii joko eläkeyhtiö tai KELA.

Yrittäjänä sinulla on mahdollisuus liittyä Yrittäjäkassaan (SYT), olitpa yrittäjänä millä alalla tahansa. Työtulosi on kuitenkin oltava vähintään ns. Kelan työttömyysturvan rajalla, eli 14 803 € vuoden 2024 tasossa. Alaraja nousee vuosittain, joten kannattaa seurata, että YEL-vakuutuksen vahvistettu työtulo ei jää tämän rajan alle. Kassan jäsenenä voit saada oikeuden ansiosidonnaiseen päivärahaan. Lisätietoa kassan toiminnasta löydät Yrittäjäkassan verkkosivuilta.

KELA

  • Sairauspäiväraha
  • Äitiys-, isyys- tai vanhempainraha
  • Työttömyyspäiväraha

Eläkeyhtiö

  • Kuntoutustuki
  • Vanhuuseläke
  • Työeläkekuntoutus
  • Työkyvyttömyyseläke
  • Osittainen varhennettu vanhuuseläke
  • Perhe-eläke

Sairaustilanteessa yrittäjän päivärahan omavastuu on yksi päivä eli sairauspäivärahaa voi saada jo sairastumispäivää seuraavasta päivästä alkaen. Lue lisää sairauspäivärahan määrästä Kelan sivuilta.


Työeläkekuntoutus yrittäjälle – yrittäjän elinkeinotuki

Jos olet yrittäjä, voit saada työeläkekuntoutuksena elinkeinotukea. Tuki on tarkoitettu sellaisten apuvälineiden ja laitteiden hankintaan, jotka mahdollistavat työssä jatkamisesi. Myös muut kuntoutuskeinot ovat mahdollisia joko jatkaessasi yrittäjänä tai siirtyessäsi palkkatyöhön.

Joskus siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi on keino kuntoutua takaisin työelämään. Kun saat itse olla oma pomosi, voit valita sellaisia työtehtäviä, jotka parhaiten sopivat terveydentilallesi.

Elinkeinotukea onkin mahdollista saada myös yrityksen perustamiseen ja uusien työvälineiden hankkimiseen. Tuki perustuu tarveharkintaan, ja sen rinnalla sinulla on myös oltava muuta rahoitusta. Hankkiessasi elinkeinotukea sinun tulee toimittaa meille vapaamuotoinen selvitys edellytyksistäsi toimia yrittäjänä sekä rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. Lue lisää työeläkekuntoutuksesta sivuiltamme.