Eläkkeiden indeksointi

Mitä tarkoittaa eläkkeiden indeksointi? Eläkkeiden indeksoinnin tarkoitus on korottaa kertyneen tai maksussa olevan eläkkeen määrää niin, että se vastaa kulloinkin kuluvan vuoden rahan arvoa.

Eläkkeitä indeksoidaan kahdessa erilaisessa tilanteessa ja kahdella eri indeksillä:; ennen eläkkeen alkamista palkkakertoimella ja eläkkeen ollessa maksussa työeläkeindeksillä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa seuraavan vuoden eläkeindeksit asetuksella kunkin vuoden lokakuun loppuun mennessä. Indeksilaskelmat ja indeksien arvot perustuvat hintojen muutokseen (kuluttajahintaindeksi) ja palkkojen (ansiotasoindeksi) muutokseen, edeltävään vuoteen verrattuna.

Ennen eläkkeelle jäämistä

Eläkettä kerrytetään yleensä usean kymmenen vuoden ajan. Jos esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten ansaittua eläke-euroa ei tarkistettaisi nykypäivän arvoon indeksillä, ei sen ostovoima olisi eläkkeen alkaessa kovin kummoinen. Siksi eläkkeen määrää laskettaessa, sen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella kuluvan vuoden tasoon. Palkkakertoimen arvoa määriteltäessä palkkojen muutoksella on 80 prosentin painoarvo ja hintojen muutoksella 20 prosentin painoarvo. Näet palkkakertoimella tarkistetun eläkekertymän, kuluvan vuoden tasossa, esimerkiksi työeläkeotteeltasi.

Maksussa olevan eläkkeen indeksointi

Maksussa olevat eläkkeet tarkistetaan jokaisessa vuodenvaihteessa eläkeindeksillä. Eläkeindeksi seuraa kuluttajahintojen kehitystä ja säilyttää siten maksussa olevan eläkkeen ostovoimaa. Eläkeindeksissä kuluttajahintojen muutoksella on 80 prosentin painoarvo, kun taas palkkakehitys vaikuttaa eläkeindeksiin 20 prosentin painoarvolla.

Indeksi vaikuttaa myös joihinkin rajamääriin

Indeksointi vaikuttaa myös joihinkin eläkkeisiin liittyviin lukuihin ja rajamääriin. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevan ansioraja tarkistetaan vuodenvaihteessa palkkakertoimella. Palkkakertoimella indeksoidaan myös esimerkiksi YEL-vakuutetun vuosityötulon määrä ja YEL-työtulon minimi- ja maksimirajat.

KELAn Kelan etuuksiin liittyvät rajamäärät indeksoidaan kansaneläkeindeksillä. Tällainensia rajamääriä onvat esimerkiksi ns. kansaneläkkeen rajamäärä. Tällä tarkoitetaan sitä työeläkkeen määrää, jota suurempaa eläkettä saavat eivät ole enää oikeutettuja kansaneläkkeeseen. Jos oman työeläkkeen määrä jää alle tuon rajamäärän, kannattaa tarkistaa KelELAsta, voisitko olla oikeutettu myös kansaneläkkeeseen.

Indeksointi tehdään automaattisesti

Eläkkeiden indeksointi tehdään eläkeyhtiön toimesta automaattisesti eikä indeksitarkistusta tarvitse siis hakea. Maksussa olevien eläkkeiden osalta ilmoitamme kaikille eläkkeensaajillemme indeksikorotetun eläkkeen määrän aina tammikuussa lähetettävällä vuodenvaihteen kirjeellä. Samalla kirjeellä ilmoitetaan myös indeksillä tarkistetut ansiorajat niille eläkkeensaajille, joiden eläkkeeseen ansioraja vaikuttaa.

Viimeisimmät indeksitiedot

Kuluvan vuoden (2024) indeksipisteluvut ovat:
palkkakerroin 1,637
työeläkeindeksi 3037

Palkkakerroin korotti vuodenvaihteessa niitä eläkkeitä, jotka eivät ole vielä maksussa, noin 5,1 prosenttia. Työeläkeindeksi korotti vastaavasti maksussa olevia eläkkeitä vuodenvaihteessa noin 5,7 prosenttia.