kolme henkilöä tähyilee viidakkoon.

Opas eläkehakemusviidakkoon

Työeläke, vanhuuseläke, kansaneläke, takuueläke, työuraeläke… mikä näistä koskee minua? Suunnista oikein eläkehakemusviidakossa.

Työura takana, eläkeikä mittarissa ja olo sellainen, että on tullut aika ottaa rennommin. Siispä eläkehakemus vetämään ja hanskat naulaan. Vaan mitä eläkettä oletkaan hakemassa ja mikä hakemus tulee täyttää, kun tarjolla on monta erilaista?

Koska eläkettä haetaan yleensä vain kerran elämässä, ei keneltäkään suju eläkehakemuksen täyttäminen rutiinilla. Hakemusprosessi voi siksi tuntua monimutkaiselta ja itse hakemuslomakekin näyttää uuvuttavan pitkältä. Jotta polku ei tuntuisi niin kiviseltä, annamme vinkit eläkkeen hakemisen tärkeimmille rasteille.

Jos olet yli 63-vuotias ja jäämässä pois työelämästä, olet todennäköisesti hakemassa vanhuuseläkettä

Ensin pitää löytää oikea hakemuslomake täytettäväksi. Jos sinulla on ikää 63 vuotta ja rapiat, olet mitä todennäköisimmin hakemassa vanhuuseläkettä. Valitse siis Vanhuuseläkehakemus -niminen kohta Veritaksen verkkopalvelussa tai tulosta vanhuuseläkkeen hakemuslomake täytettäväksi.

Huomaathan, että vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että nykyinen työsuhteesi päättyy. Siksi sinun tulee myös hakemuslomakkeelle täyttää työsuhteen päättymispäivä.

Vaikka ikää on jo 63 tai ylikin, mutta et vielä halua jäädä kokonaan eläkkeelle, voit myös hakea osittaista varhennettua vanhuuseläkettä. Jos haet eläkkeen maksuun täytettyäsi alimman eläkeikäsi, ei eläkkeeseen tehdä varhennusvähennystä. Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä.

Jos olet ollut töissä, sinulle on karttunut työeläkettä

Hieman yksinkertaistettu nyrkkisääntö on, että jos olet aikuiselämäsi aikana ollut töissä työntekijänä tai toiminut yrittäjänä, sinulle on karttunut työeläkettä. Vanhuuseläke on yksi työeläkkeen muodoista.

Vanhuuseläkkeen hakemuksella sinulta kysytään erillisissä kohdissa, oletko hakemassa työeläkettä yksityisen ja julkisen työsuhteen perusteella. Julkisoikeudellinen työ- tai palvelussuhde tarkoittaa työskentelyä kunnan, valtion, seurakunnan tai muun julkisen alan työnantajan palveluksessa. Yksityinen työsuhde puolestaan kattaa työnteon erilaisten yritysten työntekijänä tai yrittäjänä.

Jos olet urasi aikana työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella alalla, rastita molempiin kohtiin, että haet vanhuuseläkettä niiden perusteella. Kysymykset koskevat koko työuraasi, joten sinun tulee pinnistää muistiasi neljänkin vuosikymmenen takaisiin työjaksoihin. Kaikki eläkettä kartuttaneet työsuhteesi löydät toki listattuina työeläkeotteeltasi, josta voit esimerkiksi tarkistaa, löytyykö työnantajiesi joukosta jokin kunta tai seurakunta.

Jos työeläke jää pieneksi, voit saada kansaneläkettä

Jos karttuneen työeläkkeesi määrä jää pieneksi, voit hakea samalla eläkehakemuksella myös kansaneläkettä. Vuosikohtaiset rajat kansaneläkkeen saamiseen voit tarkistaa Kelan verkkosivuilta. Jos olet 63–64-vuotias, rastita kohta, että haet varhennettua eläkettä. Jos olet jo täyttänyt 65 vuotta, haet täyttä kansaneläkettä. Kansaneläkkeen käsittelee ja myöntää Kela.

Takuueläke on niin ikään Kelan myöntämä eläke niille, joiden bruttoeläkkeiden kokonaismäärä jää alle vuosittaisen vähimmäiseläkkeen rajan. Lisätietoja takuueläkkeestä saat Kelasta.

Mikä se työuraeläke sitten on?

Työuraeläke mahdollistaa aikaisemman eläkkeelle pääsyn niille, joiden työkyky on heikentynyt ja jotka ovat tehneet pitkän työuran erittäin raskaassa työssä.

Olet hakemassa työuraeläkettä ainoastaan siinä tapauksessa, että olet yli 63-vuotias mutta et vielä ole täyttänyt alinta eläkeikääsi, työkykysi on heikentynyt ja olet työskennellyt vähintään 38 vuotta erittäin kuluttavassa työssä. Lue lisää työuraeläkkeestä.

Useimmissa tapauksissa työuraeläkehakemus ei siis ole se hakemuslomake, jota etsit. Jatka kohti vanhuuseläkehakemusta.

Pysyitkö kartalla?

Jos suunta on edelleen hukassa, ota yhteyttä Veritaksen eläkeneuvontaan. Me autamme sinut löytämään oikean polun kohti eläkepäiviä.