Koronakriisi kuritti sijoitustuottoja, vakavaraisuus säilyi turvaavalla tasolla

27.4.2020, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Koronaviruspandemia on myllertänyt alkuvuoden aikana ihmisten arjen ja talouden näkymät uuteen uskoon. Koronaviruksen aiheuttama kurssilasku käänsi myös Veritaksen sijoitustuotot negatiivisiksi. Veritaksen vakavaraisuusasema pysyi kuitenkin hyvällä tasolla aktiivisten toimenpiteiden ansiosta.

Osavuosikatsaus 1/2020

”Koronakriisi on iskenyt moniin yrittäjiin erittäin kovaa. Meidän on nyt yhteiskuntana tehtävä kaikkemme, jotta rajoituksia päästään pian purkamaan”, Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson sanoo.

Kriisi on heiluttanut myös osakemarkkinoita, joilla nähtiin helmi-maaliskuussa yksi historian nopeimmista pudotuksista.

”Nyt markkinoilla on kuitenkin jätetty pahin kriisivaihe taakse ja suunta on ollut ylöspäin. Optimismin taustalla on erittäin elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka”, Veritaksen sijoitusjohtaja Kari Vatanen kertoo.

”Sijoitusmarkkinoilla oletetaan, että pandemia jää lyhyeksi ja rajoituksia päästään pian purkamaan. Jos pandemia kuitenkin pitkittyy ja taantumasta tulee odotettua pidempi, elvytys ei välttämättä riitä. Silloin osakemarkkinoilla voidaan tulla uudestaan alaspäin.”

Vakavaraisuus on pysynyt hyvällä tasolla

Veritaksen sijoitusten tuotto painui koronakriisin myötä negatiiviseksi ja oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä -10,1 prosenttia. Korkosijoitukset tuottivat -5,1 prosenttia, osakesijoitukset -18,8 prosenttia, kiinteistöt 1,0 prosenttia ja muut sijoitukset -8,0 prosenttia.

”Olemme alkuvuoden aikana aktiivisesti pienentäneet sijoitussalkun riskitasoa. Osakesijoitusten osuutta on vähennetty ja turvaavia sijoituksia valtionlainoihin lisätty”, Vatanen kertoo. ”Lisäksi olemme huolehtineet likviditeetistä, jotta voimme vastata asiakkaidemme takaisinlainojen kysyntään.”

Veritaksen vakavaraisuusaste laski alkuvuoden aikana 119,2 prosenttiin. Vakavaraisuusasema pysyi kuitenkin hyvällä tasolla ja oli 1,9.

”Sijoitusten tuotot ovat viime vuosina olleet hyviä, minkä ansiosta Suomen työeläkejärjestelmä kestää nämä haastavammatkin ajat. Kenenkään ei siis tarvitse olla eläkkeestään huolissaan.”

Yrittäjien ääni eläkejärjestelmässä

Veritas julkaisi tammikuussa uuden strategian vuosille 2020–2023.

”Jatkamme jo aiemmin valitulla linjalla ja keskitymme yrittäjiin ja yrittäjävetoisiin yrityksiin. Haluamme toimia yrittäjien äänenä eläkejärjestelmässä”, Pettersson linjaa.

Jokaisella Veritaksen asiakkaalla on oma yhteyshenkilö, ja se on osoittautunut kriisin aikana arvokkaaksi palveluksi.

”Meille voi aina soittaa. Olemme täällä asiakkaitamme varten ja autamme vaihtoehtojen selvittämisessä”, Pettersson lupaa.

Osavuosikatsauksen esitysmateriaali (pdf)

Lisätietoja:
Carl Pettersson, toimitusjohtaja, puh. 010 550 1600, etunimi.sukunimi@veritas.fi
Kari Vatanen, sijoitusjohtaja, puh. 010 550 1882, etunimi.sukunimi@veritas.fi