Loppuvuodelle 2022 ylimääräinen indeksikorotus sosiaaliturvaetuuksiin

25.7.2022, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Kiihtyvän inflaation seurauksena heinäkuussa 2022 on saatettu voimaan laki, jonka avulla voidaan turvata kansaneläkkeen ja sosiaalietuuden saajien toimeentuloa. Ylimääräinen indeksikorotus astuu voimaan 1.8.2022 ja jatkuu Kelan maksamien eläkkeiden osalta kuluvan vuoden loppuun.

Inflaation jatkaessa kiihtymistään hallitus on alkukesästä esittänyt ylimääräistä indeksitarkistusta vuodelle 2022. Laki hyväksyttiin ja se astui voimaan 11.7.2022. Ylimääräisen tarkistuksen tarkoituksena on turvata pienituloisten kansaneläkkeensaajien sekä muiden sosiaalietuudensaajien maksukykyä kiihtyvän inflaation aikana. Korotuksen vaikutus näkyy suuressa osassa sosiaaliturvaetuuksista, mukaan lukien kansaneläkeindeksiin sidotuissa Kelan maksamissa kansaneläkkeissä, perhe-eläkkeissä ja takuueläkkeissä.

”Kansaneläkeindeksiin tehtävä ylimääräinen korotus ei vaikuta suoraan työeläkkeiden määriin. Korotus vaikuttaa kuitenkin välillisesti esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevan minimiansiorajaan, joka nousee 885,63 euroon kuukaudessa”, sanoo Veritaksen tuoteasiantuntija Pirta Toivonen.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan tarkistus ei vaadi etuuden tai eläkkeen saajalta toimenpiteitä, vaan tarkistuksen tekee etuuden maksava osapuoli.