Oletko jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa? Mieti ajankohta tarkkaan

5.9.2022, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Kaikkia eläkkeitä korotetaan vuodenvaihteessa indeksikorotuksella. Jos eläke ei ole vielä maksussa, korotukseen käytetään palkkakerrointa, kun taas jo maksussa olevia työeläkkeitä korotetaan työeläkeindeksillä. Ensi vuoden korotus työeläkeindeksillä on nopean inflaation vuoksi poikkeuksellisen suuri.

”Tämä on tärkeä tieto niille, jotka suunnittelevat jäävänsä eläkkeelle vuodenvaihteen tienoilla. Arvioitu palkkakertoimen tuoma korotus on noin 3,8 prosenttia, kun taas eläkeindeksin kasvu on 6,8 prosenttia. Jotta eläkettä korotettaisiin eläkeindeksillä, on sen alettava viimeistään joulukuun alussa”, kertoo eläkeasiantuntija Pirta Toivonen.

Esimerkki:

Henkilö A:lla ja Henkilö B:llä on samanlainen eläkekarttuma (1500 euroa).

Henkilö A jää vanhuuseläkkeelle joulukuussa 2022. Hän saa tammikuussa 2023 työeläkeindeksin mukaisen korotuksen, jonka jälkeen kuukausieläke on 1602 euroa.

Henkilö B jää vanhuuseläkkeelle tammikuussa 2023. Alkaviin eläkkeisiin ei vaikuta työeläkeindeksi, vaan palkkakerroin. Palkkakerroin perustuu suurelta osin ansiotason muutokseen, joka ei ole tänä vuonna noussut yhtä nopeasti kuin hinnat. Henkilö B:n työeläke on tammikuussa 2023 arviolta 1567 euroa.

Laskelmassa on oletettu, että henkilö B jatkaa työssä yhden kuukauden pidempään ja ansaitsee eläkkeeseensä lykkäyskorotusta 0,4 prosenttia kuukaudessa.

”Eläkettä haetaan yleensä vain kerran elämässä. Me autamme, jos eläkkeen hakeminen tai eläkkeen määrä mietityttää”, Toivonen muistuttaa.

Lue myös:

Uutista päivitetty 20.10.2022 klo 9.21. Alkuperäisessä uutisessa käytettiin ennustetta (työeläkeindeksin kasvu n. 6,9 %, palkkakertoimen kasvu n. 3,7 %).