Christian Artzén ja Pether Artzén, Isännöinti Artzén

Sukupolvenvaihdos on aikaa vaativa henkinen prosessi

8.6.2022, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Yrittäjän on joskus päätettävä yrityksensä jatkuvuudesta, esimerkiksi eläkkeelle siirtyessään. Vaihtoehtona on yleensä yritystoiminnan myyminen jatkajalle tai toiminnan lopettaminen. Omasta perheestä saattaa monesti hyvinkin löytyä liiketoiminnalle jatkaja, jolloin tehdään sukupolvenvaihdos. Prosessi on pitkä ja jännittävä, joten se kannattaa laittaa alulle jopa vuosia etukäteen.

Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin mukaan sukupolvenvaihdos on suositumpaa, kun kyseessä on perheyritys ja yritys panostaa toiminnan kehittämiseen sekä työllistää yli 20 työntekijää. Perheyrityksiä ei usein halutakaan myydä ulkopuoliselle, joten niissä jatkuvuusvaihtoehtona on todennäköisemmin sukupolvenvaihdos.

Yksinyrittäjät harvoin sukupolvenvaihtajia

Ajoissa aloitetusta sukupolvenvaihdosprosessista on apua myös vaihdoksen henkisessä puolessa, kun kaikille osapuolille suodaan hyvin aikaa sopeutua muutoksiin. Yritystoiminnan kannattavuudesta on myös hyvä pitää huoli, sillä kannattava yritys on helpompaa siirtää perilliselle ja vaihdokselle on silloin todennäköisemmin myös tarjolla ulkopuolista rahoitusta.

Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin mukaan yli 20 henkilöä työllistävistä yrityksistä yli puolet (54 prosenttia) suunnittelee sukupolvenvaihdosta perheen sisällä, kun taas yksinyrittäjistä sitä suunnittelee vain 7 prosenttia. Turkulaisen Isännöinti – Disponent Artzénin yksinyrittäjä Pether Artzén kuuluu tähän vähemmistöön, sillä hän päätti eläköityessään siirtää yrityksensä pojalleen Christianille. Pether on toiminut isännöitsijänä pyöreät 40 vuotta.

”Olen noin viisi vuotta nostanut eläkettä ja sen ohella jatkanut yritystoimintaani, kuitenkin sillä ajatuksella, että jossain vaiheessa lopetan toiminnan kokonaan”, hän toteaa.

Asiakaspalvelua kahdessa polvessa

Petherin poika Christian Artzén työskenteli aiemmin Tukholmassa tapahtuma- ja majoitusalalla, mutta koronaviruspandemian puhjettua ja rajoitusten tultua voimaan vuonna 2020 työt Ruotsissa loppuivat. Niinpä hän muutti takaisin Suomeen ja idea sukupolvenvaihdoksesta isän yrityksessä syntyi.

”Isännöintialasta olen saanut tietoa koko sen 40 vuotta kun isä on tätä työtä tehnyt, ja asiakaspalvelua olen tehnyt koko oman urani ajan”, Christian kertoo. ”Pärjään ihmisten kanssa ja heidän parissaan työskenteleminen on minusta mielenkiintoista.”

Hänellä on siis jo arvokasta työkokemusta, joka hyödyttää häntä isännöitsijän hommissa. Hän myös opettelee uuteen työhön opiskelemalla Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kirjoilla ammatti-isännöitsijän tutkintoa oppisopimuksena. Isä toimii opinto-ohjaajana.

Ammattitaitoiseksi aikuiskoulutuksen ja työssäoppimisen avulla

”Isännöintialalla ei ole lainsäädännössä vieläkään minkäänlaisia kelpoisuusvaatimuksia”, Pether harmittelee. ”Yleistä on nykyäänkin, että kuka tahansa pystyy olemaan isännöitsijä, sillä se ei mukamas ole muuta kuin laskujen maksamista.”

Tämä tarkoittaa sitä, että ammattitaidottomat isännöitsijät voittavat kilpailutukset pienempää palkkiota pyytämällä, ja työn jälki on usein sen mukaista. Pether ja Christian kuitenkin huolehtivat asianmukaisen ammattitaidon hankkimisesta. Jatkajasukupolven tutustuttaminen perheyrityksen toimintaan kannattaa aloittaa ajoissa: Artzénit suunnittelevat varsinaisen sukupolvenvaihdoksen tapahtuvan vasta vuoden 2023 syksyllä, eikä sen onnistuminen vielä tässäkään ajassa ole varmaa.

Turun Aikuiskoulutuskeskus on Petherin mukaan neuvonut isää ja poikaa esimerkiksi taloudellisissa asioissa. Matkan varrella Aikusikoulutuskeskus järjestää kyselyjä muutaman kuukauden välein siitä, miten perehdytysprosessi etenee.

Lisäksi Turun Yrittäjät ry auttoi Petherin ja Christianin alkuun juridisissa ja taloudellisissa kysymyksissä sukupolvenvaihdoksen tullessa ajankohtaiseksi.

Yrittämisen into ratkaisee sukupolven vaihtuessa

Koulutuslaitosten lisäksi apua sukupolvenvaihdokseen kannattaa hakea muiltakin tahoilta: tukea on tarjolla runsaasti prosessin eri osa-alueisiin. Jos suunnittelet sukupolvenvaihdosta omassa yrityksessäsi, voit saada apua myös esimerkiksi Perheyritysten Liitosta ja alueesi Uusyrityskeskuksesta. Veritas puolestaan auttaa sukupolvenvaihtajia kaikissa YEL- ja TyEL-vakuutuksiin liittyvissä asioissa.

Pether muistuttaa sukupolvenvaihtoa harkitsevia, että siihen ei jatkajan pidä ryhtyä, jos vain hakee itselleen jotakin työtä. Isännöinti sekä hyvä asiakaspalvelu ovat hänelle ja myös Christianille ammattiylpeysasia.

”Isä ei itse tajua lähteä eläkkeelle, joten minun pitää vähän avittaa ja auttaa hänet pois työelämästä. Isännöitsijän odotetaan aina olevan tavoitettavissa, joten lopettaminen on vaikeaa”, Christian toteaa hymyillen.