Työelämästä todettua: Rakkaus lajiin on auttanut yrittäjiä selviämään koronakriisistä

30.6.2021, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Koronaviruspandemia on sysännyt liikkeelle monenlaisia muutoksia ympäri maailman ja eri toimialojen. Paljon puhutaan muun muassa kasvaneesta työttömyydestä ja konkursseista, mutta millaisia positiivisia muutoksia pandemian aikana on nähty yrittäjien keskuudessa?

Pandemia on tuntunut pitkältä ja synkältä, mutta rokotuskattavuuden laajetessa ja kesän saavuttua alkavat talousnäkymät hiljalleen muuttua valoisammiksi. Toimialat toipuvat kriisistä hyvin eri tahtia: parhaiten ovat selvinneet alat, joilla etätyön tekeminen on mahdollista. Kuitenkin ennusteiden mukaan myös pandemiasta eniten kärsineiden alojen palautuminen etenee jo vuoden 2021 aikana. Muuntautumiskyky ja ketteryys ovat turvanneet pandemiasta parhaiten selvinneiden yritysten tulevaisuuden. Vaikka kriisi katkaisi monen yrityksen tien, se tekee tilaa myös uudenlaisille yrittäjille.

Digitaalisia kanavia pitkin parempiin aikoihin

Yritysten sopeutumista maailmanlaajuiseen kriisitilanteeseen ovat EY:n mukaan auttaneet työntekijöiden huomioon ottaminen, liiketoimintastrategian muuttaminen markkinoiden tilanteen mukaisesti, selkeä ja läpinäkyvä viestintä, tarjolla olevien tukipakettien hyödyntäminen sekä joustavuuden vaaliminen strategian toteuttamisessa.

Kaikista selkein muutos on tapahtunut digitaalisten kanavien käyttöasteessa: kokoontumisrajoitukset ja etäisyysohjeistukset siirsivät perhepiirin ulkopuolisen sosialisoimisen, tapahtumat ja kaupassa asioimisen pitkälti verkkoon. Muutos oli äkillinen, sillä esimerkiksi päivittäistavaroiden verkkokauppa oli tammikuussa 2020 noin 5,8 prosentin luokkaa, mistä se nousi nopeaan tahtiin ja oli jo 10,2 prosenttia saman vuoden huhtikuussa.

Verkkokauppa ei ole ollut kaikille mahdollinen strateginen liike, mutta digitalisaation etenemistä on silti ollut nähtävissä muillakin aloilla. Tapahtuma-alan yrittäjistä monet kokeilivat etätapahtumien järjestämistä ja ravintola-alallakin on nähty inspiroivia selviytymistarinoita.

Helsinkiläisen liikunta- ja terveyspalveluyritys R5 Athletics and Healthin yrittäjille etäpalvelujen tarjoaminen oli tuttua jo ennen kuin pandemian vaikutukset alkoivat näkyä yhteiskunnassa ja liiketoiminnassa.

”Osa meistä tienasi suuren osan leivästään etävalmennuksilla jo aiemmin”, kertoo yrittäjä Mikael Paajanen. ”Olemme lisänneet etätoimintaa pandemian aikana ja kehitämme sitä koko ajan.”

Paajanen kiittelee tukijärjestelmän toimivuutta: Business Finlandin rahoituksen turvin yritys kykeni jatkamaan toimintaansa ilman konkurssin uhkaa. Tuen yhtenä ehtona olivat juuri video- ja etävalmennuspalveluiden kehittäminen.

Rakkaus työtä kohtaan kantaa pandemiankin yli

R5 ei ole kuitenkaan täysin säästynyt vastoinkäymisiltä. Alkuun korona näkyi asiakaskatona, kun ihmiset pelästyivät pandemiaa ensimmäisen kerran. Aluehallintoviraston ohjeistukset rajoittivat jonkin aikaa kasvokkaista valmennus- ja kuntotestaustoimintaa, mutta yrityksen fysioterapeutit ja hierojat saivat jatkaa palvelujensa tarjoamista normaalisti. Paajasen mukaan tämä oli onni, sillä se varmisti yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja turvasi vuokratuloja siihen asti, että Aluehallintovirasto salli myös urheiluvalmennukset.

”Asiakkaat alkoivat palailla palvelujemme pariin, kun huomattiin, että eihän tämä mikään rutto sentään ole”, hän kuvailee. Työyhteisöön ei vaikuttanut negatiivisesti se, että toiset saivat harjoittaa elinkeinoaan toisia vapaammin, sillä R5:n kaikki työntekijät ovat yrittäjiä, ja täten vastuussa omasta asiakashankinnastaan ja tuloistaan.

R5 kykeni avaamaan jopa uuden kuntosalin keskelle pandemiaa, sillä sen taloudellinen tilanne pysyi poikkeusoloista ja pienistä tappioista huolimatta hyvässä kuosissa. Kyseistä investointia oli lisäksi suunniteltu yrityksessä jo pitkään.

Paajasen mukaan R5:n toiminta on kasvanut koronakriisin aikana tuen lisäksi myös työntekijöiden oman intohimon voimalla. ”Suurin osa meistä tekisi tätä myös harrastuksenaan. Kun hommaa tekee rakkaudesta lajiin, ei pienempi liksa haittaa.”

Paajanen uskoo, että patoutunut kulutusinto pääsee purkautumaan pian, ja kehottaa kanssayrittäjiä aktivoitumaan markkinoinnissa ja viestinnässä tätä silmällä pitäen. Yrittäjän ei tule myöskään unohtaa omaa hyvinvointiaan parempia aikoja odotellessa.

”Panostakaa omaan terveyteenne. Kestävyys- ja voimaharjoittelun avulla selviää, vaikka tulisi mitä takapakkia”, Paajanen lupaa.