Siirry suoraan sisältöön

hYELpdesk

Mietityttävätkö YEL-asiat? Veritaksen hYELpdesk auttaa!

Milloin YEL pitää ottaa ja mitä sillä saa? Miten YEL-työtulo määritellään? Mikä muuttuu YEL-uudistuksen myötä?

Näihin ja muihin kinkkisiin YEL-kysymyksiin löydät täältä vastauksen.

Tervetuloa Veritaksen hYELpdeskiin!  Me autamme kaikissa YEL-kysymyksissä. Asiantuntijamme tietävät puolestasi kaiken YEListä ja TyEListä, jotta sinä voit keskittyä yrittämiseen.

 

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

Yrittäjän eläkevakuutus pitää ottaa, jos:

  • ‌olet 18–67-vuotias
  • työskentelet yrittäjänä vähintään neljän kuukauden ajan‌
  • työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa vuonna 2022 (8 575,45 euroa vuonna 2023).

Jos olet sivutoiminen yrittäjä tai kevytyrittäjä ja täytät yllä olevat ehdot, sinun on myös otettava YEL-vakuutus. YEL-vakuutus on otettava kuuden kuukauden kuluessa yrittäjätoiminnan aloittamisesta.

Mitä yrittäjä saa YEL-vakuutuksella?

Yrittäjälle kertyy eläkevakuutusmaksujen perusteella työeläkettä samoin perustein kuin palkansaajallekin eli saman tasoisella vakuutusmaksulla saa samansuuruista eläke- ja sosiaaliturvaa.

Yrittäjänä olet oikeutettu kaikkiin samoihin sosiaalietuuksiin kuin kuka tahansa palkansaajakin. YEL-vakuutus takaa toimeentulosi, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät työttömäksi. YEL vaikuttaa myös vanhempainpäivärahaan ja perheen turvaan kuolemantapauksessa.

Yrittäjälle etuudet lasketaan YEL-työtulon perusteella. Jos työtulo on matala, etuudetkin ovat matalia.

Mitä YEL-vakuutus maksaa?

YEL-maksu lasketaan YEL-vakuutuksesi työtulosta. Ikäsi vaikuttaa maksun määrään. Uusi yrittäjä saa maksuista 22 prosentin alennuksen neljän vuoden ajan.

Työtulon määrittämisessä hyvä nyrkkisääntö on, että työtulon tulisi vastata vuosipalkkaa, jota maksaisit tekemästäsi työstä jollekin toiselle, yhtä ammattitaitoiselle henkilölle. 

YEL-vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. Sen voi vähentää joko omassa tai yrityksen verotuksessa riippuen siitä, kumpi on vakuutusmaksujen maksajana. 

 

Mikä on YEL-työtulo?

Yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta on YEL-vakuutukseen eläkeyhtiön vahvistama työtulo. YEL-työtulolla tarkoitetaan työpanoksesi arvoa rahassa mitattuna. Työtulon arvioinnissa nyrkkisääntö on, että työtulon tulisi vastata vuosipalkkaa, jota maksaisit tekemästäsi työstä jollekin toiselle, yhtä ammattitaitoiselle henkilölle. Jos sinulla on useampi yritys, ota kaikki työ huomioon, kun arvioit YEL-työtuloasi. Muista päivittää työtuloa, kun yrittäjätoiminta muuttuu. Työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti. 

Voit käyttää työtulon määrittelyssä apuna YEL-työtulolaskuria tai työtulosuosituslaskuria. Voit aina myös soittaa tai lähettää hYELpdeskiin viestiä, jos tarvitset apua. Olemme täällä sinua varten. Soita meille puh. 010 195 612 tai laita meiliä yel@veritas.fi.

Mikä muuttuu YEL-uudistuksen myötä?

Yrittäjien eläkelaki muuttuu tammikuun alussa 2023, mutta pysyy monelta osin ennallaan. Esimerkiksi YEL-työtulo ja -velvollisuus määräytyvät samalla tavalla kuin aikaisemminkin.  

Isompia muutoksia tulee kaksi:

1) Työtulon määrittämisessä käytettäviä tietoja täsmennetään. Tavoitteena on, että työtulon määrittäminen olisi yhdenmukaista eri eläkeyhtiöiden välillä. 

2) Jatkossa eläkeyhtiön pitää tarkistaa työtulo kolmen vuoden välein. Työtuloa voidaan kahden ensimmäisen tarkastuskierroksen aikana korottaa enintään 4000 euroa per kierros. Veritaksessa työtuloja ei koroteta automaattisesti ilman kokonaisarvioita. Yrittäjällä on mahdollisuus tulla kuulluksi ja antaa lisätietoja työtuloon vaikuttavista asioista.

 

"Veritas on auttanut meitä yksinkertaisesti palvelemalla. Olemme pystyneet ottamaan yhteyttä milloin vain, tietäen, että meille vastataan."

"Asiakastarinassa Idention Joonas Korgan ja Sami Suo-heikki."

Veritas on YELivoimaisesti vakuuttavin yrittäjien eläkeyhtiö

Toivottavasti löysit tältä sivulta vastauksia kysymyksiisi. Jos joku asia jäi vielä mietityttämään, hYELpdesk-tiimimme on täällä sinua varten! Vastaamme puheluusi alle 20 sekunnissa – soita meille: puh. 010 195 600. Voit lähettää kysymyksesi myös meilillä osoitteeseen yel@veritas.fi.

Jos olet jo Veritaksen asiakas, tavoitat oman vakuutusihmisesi verkkopalvelun kautta. Palvelussa voit viestiä tietoturvallisesti, päivittää omia tietojasi ja tehdä muutoksia työtuloon. Jos jokin asia mietityttää, olemme aina vain puhelun tai klikkauksen päässä.


Sain selville kaikki tarvitsemani tiedot yhdellä puhelulla. Kiitos paljon.
Oikein lämminhenkinen asiakaspalvelu ja asiat selvisivät samantien ja ammattitaidolla.

Veritas on yrittäjän arvoinen eläkevakuuttaja.

Meillä palvelee aina ihminen - myös digitaalisesti.

Ota YEL-vakuutus