Markus Norrena
"Kouluttautuminen ja uusi ura on tuonut elämääni paljon. Ilman eläkeyhtiötä tätä ei olisi ollut mahdollisuutta toteuttaa."Markus Norrena

Markus Norrenan elämä muuttui hetkessä – työeläkekuntoutus oli pelastus

21.9.2022, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Markus Norrena muistaa vielä päivän, jolloin hänen elämänsä muuttui. Piilevä sydänsairaus aiheutti infarktin vuonna 2018 ja käänsi koko elämän ylösalaisin.

”Se tuli ihan puskista. Olin kilpaurheilija ja yhtäkkiä kaikki muuttui napsusta. Se oli raskasta aikaa”, Norrena muistelee.

Sairauden myötä Norrena joutui luopumaan tehtävästään vuorotyönjohtajana ja tulevaisuus senhetkisessä työpaikassa näytti epävarmalta. Hän oli yhtäkkiä tilanteessa, jossa samoissa työtehtävissä jatkaminen oli mahdotonta.

Apu löytyi työterveyslääkäriltä, joka ehdotti ratkaisuksi työeläkekuntoutusta. Työeläkekuntoutus on eläkeyhtiön järjestämää ammatillista kuntoutusta, jonka tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä.

”Työterveydestä laitettiin paperit eteenpäin ja sain Veritakselta päätöksen, että uudelleenkoulutus onnistuu. Siitä se lähti rullaamaan”, Norrena kertoo.

Norrena keskusteli ensi töikseen Veritaksen asiantuntijan kanssa ja tapasi työvalmentajan, jonka kanssa pohdittiin erilaisia opiskeluvaihtoehtoja.

”Opiskelu ei olisi ollut mahdollista, jos en olisi saanut Veritakselta rahallista tukea opintoihin.”

Opinnot veivät mukanaan

Uuden suunnan miettiminen ei siltikään ollut ihan helppoa. Norrenalla on pieniä lapsia ja hänelle oli tärkeää, että koulu ei ole kovin kaukana kotoa Kaustisilta. Lopulta uusi suunta löytyi teknisestä suunnittelusta.

”Päivääkään en ole katunut, että pääsin kouluun. Sain aivan uutta ajateltavaa ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Elämä kirkastui.”

Norrena ehti opiskella vain puoli vuotta, kun opettaja jo suositteli hänelle työharjoittelua.

”Olin innostunut opinnoista ja opiskelin ahkerasti. Puolen vuoden jälkeen opettajani oli sitä mieltä, että hänellä ei ole minulle enää mitään annettavaa.”

Koulutuksen aikana on usein mahdollista työskennellä alan töissä ja suorittaa koulutusosia työpaikalla. Se luo hyvän pohjan koulutuksen jälkeiselle työllistymiselle. Opettajan suosituksesta Norrena tarttuikin puhelimeen ja alkoi etsiä työharjoittelupaikkaa.

”Soitin ensimmäiseksi konepajayritys Häggblomille. Sinne menin ja siellä olen tänä päivänäkin”, hän kertoo.

Norrena tiesi hyvissä ajoin, että häntä odottaa työpaikka opintojen päätyttyäkin. Hän valmistui toukokuussa ja on sen jälkeen jo edennyt vaativampiin tehtäviin. Tällä hetkellä Norrena vastaa koko yrityksen tuotannon suunnittelusta.

”Olen todella kiitollinen, että sain olla työpaikalla oppimassa ja pääsin näyttämään työnantajalle, mitä osaan.”

Kaikesta huolimatta onnekas

Norrenan mukaan mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen oli hänelle pelastus.

”Ongelmat terveydessä olivat jo yksinään iso juttu, mutta samalla oli pelko myös työpaikan menettämisestä. Siinä oli monta isoa asiaa kerralla ja olin aika syvissä vesissä.”

Norrena pitää kaikesta huolimatta itseään silti onnekkaana.

”Sairastuminen oli ikävää, mutta sen jälkeen minulla on ollut monessa asiassa onnea matkassa. Kouluttautuminen ja uusi ura on tuonut elämääni paljon. Ilman eläkeyhtiötä tätä ei olisi ollut mahdollisuutta toteuttaa”, Norrena sanoo.

”Jos vaihtoehtona olisi ollut eläkkeelle jääminen tai uudelleenkouluttautuminen, valitsisin aina tämän saman polun.”

Mitä työeläkekuntoutus on?

  • Työeläkekuntoutuksella tarkoitetaan eläkeyhtiön järjestämää ammatillista kuntoutusta, jonka tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä.
  • Käytännössä työeläkekuntoutus tarkoittaa uusiin työtehtäviin tai uuteen ammattiin johtavaa koulutusta tai valmennusta.
  • Yrittäjä voi saada työeläkekuntoutuksesta tukea myös investointeihin, jotka mahdollistavat työssä jatkamisen. Myös muu työeläkekuntoutus on yrittäjälle mahdollista.
    -Työeläkeyhtiöltä saa apua kuntoutussuunnitelman tekemiseen. Kuntoutuja voi saada myös uravalmentajan avuksi työhönpaluusuunnitelman laatimiseen.
  • Kuntoutus on aina ensisijaista työkyvyttömyyseläkkeeseen verrattuna.

Lue myös: Kuntoutuksen vaihtoehdot