Teksti YEL vaikuttaa kuntoutukseeni ja taustalla henkilö lukee kirjaa.
"Kun työni fysioterapeuttina vaikeutui tapaturman vuoksi, ammatillinen kuntoutus ja uudelleen kouluttautuminen antoivat uuden suunnan yrittämiselle."Maijaliisa Halonen, yrittäjä, fysioterapeutti & työnohjaaja

Tiedätkö, mihin kaikkeen YEL vaikuttaa?

28.1.2022, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Veritas Eläkevakuutus on mukana Eläketurvakeskuksen ja työeläkeyhtiöiden YEL vaikuttaa -kampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on lisätä yrittäjien tietoutta yrittäjän eläkevakuutuksesta ja sen vaikutuksista.

Yrittäjän eläkevakuutus, tai tuttavallisemmin YEL, ei eläkkeeseen viittaavasta nimestään huolimatta ole vain vanhuuden turva, vaan se vaikuttaa laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan. YEL vaikuttaa -kampanjassa yrittäjät kertovat itse, millaisissa tilanteissa YELillä on ollut suuri vaikutus.

”Arvostan sitä, että yrittäjät jakavat kampanjassa omia kokemuksiaan. Toivon, että kampanjan avulla saadaan kumottua vääriä uskomuksia ja parannettua yrittäjien luottamusta YEL-järjestelmään”, Veritaksen asiakkuusjohtaja Staffan Åberg sanoo.

”Omalla kohdalla YEL vaikutti vanhempainpäivärahaan. Se mahdollisti perheen ja yrittämisen yhteensovittamisen. On aika hurjaa, millaisen riskin moni yrittäjäkollega ottaa maksaessaan minimi-YELiä. Se vaikuttaa niin moneen asiaan.”

Inka Ikonen, media-alan yrittäjä & toimittaja

Yrittäjän sosiaaliturva perustuu YEL-työtuloon

Yrittäjän eläke- ja sosiaaliturva perustuu YEL-vakuutuksen työtuloon. Jotta yrittäjä saa ansaitsemansa turvan, on tärkeää, että työtulo vastaa yrittäjän todellista työpanosta.

YEL vaikuttaa:

  • sairauspäivärahaan
  • vanhempainpäivärahaan
  • kuntoutukseen ja uudelleen kouluttautumiseen
  • eläkkeeseen
  • perheen turvaan kuolemantapauksessa
  • verotukseen – YEL-maksut voi vähentää verotuksessa.

”YELillä oli iso vaikutus sairauspäivärahaani. Hoksasin yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen, kun olkapää alkoi reistailla ja jouduin jäämään sairauslomalle leikkauksen takia.”

Nasim Selmani, yrittäjä & osallisuusasiantuntija

YEL-työtulon määrittämisessä hyvä nyrkkisääntö on, että työtulon tulisi vastata vuosipalkkaa, jota yrittäjä maksaisi tekemästään työstä jollekin toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle.

”Kun työni fysioterapeuttina vaikeutui tapaturman vuoksi, ammatillinen kuntoutus ja uudelleen kouluttautuminen antoivat uuden suunnan yrittämiselle.”

Maijaliisa Halonen, yrittäjä, fysioterapeutti & työnohjaaja

Yrittäjän toimeentulon turvaamiseksi on tärkeää, että työtulo on koko ajan oikealla tasolla. YEL-työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti.

”Nyt eläkkeellä yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen on huomannut ihan toisella tavalla. Se on koko ajan arjessa mukana ja kaikkein merkittävin tulonlähteeni, joka kestää loppuelämän.”

Virpi Carew, eläkeläinen & entinen kampaamoalan yrittäjä

Kampanjaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #YELvaikuttaa.

Lue lisää: