Mika Paananen

YEL = Yksi Epäilyttävä Lisäkulu?

Mika Paananen

23.6.2021, Blogi

Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia yrittäjistä ei luota YEL-järjestelmään. Me eläkeyhtiössä törmäämme YEL-vakuutuksen herättämiin epäluuloihin joka päivä. Järjestelmässä on toki parannettavaa ja uudistuksiakin tarvitaan, mutta YEL on myös mainettaan parempi vakuutus. Se on yrittäjän sosiaaliturvan perusta.

Olen kuullut valitettavan monta tarinaa, jossa yrittäjälle ei ole riittävän ajoissa selvinnyt, mihin kaikkeen YEL-vakuutus vaikuttaa. Toisaalta monet yrittäjät myös kiittävät meitä siitä, että olemme saaneet heidät muuttamaan YEL-työtulonsa oikealle tasolle.

Yrittäjäkään ei ole kuolematon

Järjestimme keväällä kaikille avoimen webinaarisarjan, jonka tarkoituksena oli kertoa YEListä ymmärrettävästi ja murtaa myytti siitä, että ”yrittäjä maksaa muttei koskaan saa mitään”. Halusimme myös muistuttaa, että YEL-vakuutusta ei kannata verrata sijoittamiseen. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä, kun taas YEL on elinikäinen turva. Maksettu eläke pysyy tallessa, vaikka yritys ajautuisi konkurssiin. YEL on myös täysin verovähennyskelpoinen.

Kuka tahansa voi sairastua vakavasti tai joutua onnettomuuteen – yrittäjäkään ei ole kuolematon. YEL-työtulon mukaan määräytyvä työkyvyttömyyseläke turvaa koko loppuelämän toimeentulon riippumatta siitä, minkä ikäisenä työkyvyttömäksi tulee. Jos yrittäjä menehtyy, perhe-eläke turvaa lesken ja lasten taloudellista toimeentuloa. YEL on mukana myös elämän iloisissa hetkissä, kuten perhevapaissa.

Yksityisillä vakuutuksilla ei saa YELin kaltaista, elinikäistä turvaa. Vakuutusten tarjoama vanhuuseläketurva on esimerkiksi usein määräaikainen.

Alivakuuttaminen on ongelma

Yrittäjien työskentelyn alivakuuttaminen ja siitä johtuva sosiaaliturvan alhainen taso on todellinen ongelma. Suosituin aloittavien yrittäjien ilmoittama työtulo on kymmenen viime vuoden ajan ollut YEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaraja. Ongelma ei kuitenkaan koske pelkästään aloittavia yrittäjiä, vaan monet kokeneemmatkin yrittäjät määrittävät työnsä arvon ja työtulonsa alakanttiin. 

Osa matalista työtuloista selittyy sivutoimisella yrittäjyydellä ja kevytyrittäjyydellä. Suomessa on myös paljon pienituloisia yrittäjiä, jotka kokevat, että heillä ei ole varaa maksaa suurempia YEL-maksuja.

Yksi osa ratkaisua olisi Yrittäjän eläkelain ja sen soveltamisohjeiden päivittäminen ja tuominen nykyaikaan. Se auttaisi myös eläkealaa luomaan yhdenmukaiset käytännöt YEL-työtulon määrittelyyn.

Kun luottamus paranee, myös YEL-työtulot kasvavat

Suurempi ongelma kokonaisuudessa on kuitenkin yrittäjien luottamuspula ja epäluulot järjestelmää kohtaan. YEL-vakuutuksesta on liikkeellä paljon väärää tietoa, eikä sitä tunneta riittävän hyvin.

Siihen haluamme itse vaikuttaa entistä paremmalla viestinnällä ja tarjoamalla jatkossakin kaikille asiakkaillemme oman nimetyn yhteyshenkilön. Meille eläkeyhtiönä on tärkeää, että yrittäjien turva on kunnossa.

”Kun yrittäjien luottamus järjestelmään paranee, myös YEL-työtulot kasvavat”, totesi Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula Työeläkepäivässä 17.11.2020. Siihen mekin uskomme ja jatkamme töitä sen eteen, että YEL nähdään muunakin kuin epäilyttävänä lisäkuluna. YEL on Yrittäjälle Elintärkeä Liittolainen. Sen tarjoamasta turvasta ei kannata tinkiä.

Mika Paananen

Mika Paananen

  • Eläke- ja työkykyjohtaja