Veritaksen vakavaraisuus on pysynyt vahvana läpi koronakriisin

20.8.2020, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Koronavirusepidemia on varjostanut vuoden toista neljännestä. Veritas on tukenut asiakasyrityksiään alkuvuonna, jotta ne selviävät epidemian pahimman vaiheen yli. Asiakkaille on tarjottu ylimääräistä maksuaikaa eläkemaksuihin ja vuokralaisille myönnetty joustoja.

Veritaksen sijoitukset tuottivat huhti-kesäkuussa 6,6 %. Vakavaraisuus on pysynyt vahvana läpi kriisin.

”Asiakasyrityksemme ovat selvinneet koronan ensimmäisestä aallosta pelättyä paremmin”, Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson kertoo. ”Nyt koronatartuntojen määrä on taas lähtenyt kasvuun ja huolena on, että se voi iskeä yrityksiin paljon kovemmin. Joustovaraa ja puskureita ei välttämättä enää ole.”

Sijoitusten tuotto -4,2 prosenttia

Vuoden toisella neljänneksellä taloudessa on nähty poikkeuksellisen suuri romahdus niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Sijoitusmarkkinoilla huhti-kesäkuu on kuitenkin ollut toipumisen aikaa, sillä keskuspankkien rahapoliittinen elvytys ja valtioiden tukipaketit ovat saaneet markkinat elpymään.

”Keskityimme vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vakavaraisuuden turvaamiseen ja pienensimme sijoitussalkkumme riskitasoa. Markkinoiden elpyessä Veritaksen vakavaraisuus on vahvistunut ja olemme pystyneet kasvattamaan korkeampituottoisten riskisijoitusten osuutta”, Veritaksen sijoitusjohtaja Kari Vatanen kertoo. ”Osakesijoitusten osuutta nostettiin neljänneksen aikana noin kymmenen prosenttiyksikköä.”

Vaikka pörssikurssit ovat nousseet maaliskuun pohjalukemista, vain kiinteistöistä on alkuvuoden aikana saatu positiivista tuottoa. Veritaksen sijoitusten tuotto oli tammi-kesäkuussa -4,2 prosenttia. Korkosijoitukset tuottivat -0,2 prosenttia, osakesijoitukset -9,6 prosenttia, kiinteistöt 2,6 prosenttia ja muut sijoitukset -6,3 prosenttia.

Veritaksen vakavaraisuusaste oli vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa 119,2 prosenttia, mutta nousi toisen neljänneksen aikana 122,4 prosenttiin. Vakavaraisuusasema on pysynyt hyvällä tasolla koko koronakriisin ajan ja oli kesäkuun lopussa 1,8.

Kasvua YEL-asiakkuuksissa

Koronaepidemian vaikutus näkyy myös muissa Veritaksen luvuissa. Kesäkuun lopussa arvio TyEL-asiakkaiden koko vuoden palkkasummasta oli 2 122 miljoonaa euroa, kun palkkasumma vuonna 2019 oli 2 159 miljoonaa. YEL-työtulosumma puolestaan nousi hieman ja YEL-vakuutusten määrä kasvoi vuodenvaihteen lukuihin verrattuna.

”Kevät on ollut pandemian takia hiljaisempi, mutta olemme tyytyväisiä siihen, että yhä useampi yrittäjä on valinnut Veritaksen eläkekumppanikseen”, Pettersson sanoo.

Yhteiskunnan olisi Petterssonin mukaan nyt panostettava siihen, että koronatestaukset saadaan sujumaan.

”Elokuussa koronatestausta on voinut joutua odottamaan useita päiviä. Se on kova isku niille yrityksille ja yrittäjille, jotka eivät voi hoitaa tehtäviään etänä”, Pettersson sanoo. ”Odottelu on inhimillisesti raskasta, mutta se on kova isku myös taloudelle. Meidän pitää panostaa testaamiseen nyt – sillä vältetään monta tukipakettia myöhemmin.”

Osavuosikatsaus 1–6/2020 (pdf)

Lisätietoja:

  • Carl Pettersson, toimitusjohtaja, puh. 010 550 1600, etunimi.sukunimi@veritas.fi
  • Kari Vatanen, sijoitusjohtaja, puh. 010 550 1882, etunimi.sukunimi@veritas.fi
  • Tommy Sandås, talousjohtaja, puh. 010 5501 786, etunimi.sukunimi@veritas.fi