Miltä matkasi kohti eläkepäiviä näyttää?

Minna Stenman

8.4.2021, Blogi

Monella on unelma jäädä virkeänä ja terveenä eläkkeelle. Jotta se olisi mahdollista, omaa hyvinvointia kannattaa pysähtyä pohtimaan säännöllisesti jo ennen eläkkeelle jäämistä. Työstä, opiskelusta ja vanhempainvapaista kertyy eläkettä, joka antaa meille perusturvan vanhuuden ja työkyvyttömyyden varalle. Näiden lisäksi unelmien täyttämiseksi tarvitaan virkeä mieli ja hyvä terveys.

Työuraan mahtuu monenlaista vaihetta: eri työnantajia, kevytyrittäjyyttä, yrittämistä, opiskelua ja vanhempainvapaata – epäonnistumisia ja onnistumisia, pahoinvointia ja hyvinvointia. Koska nämä kaikki vaikuttavat sinun tulevan eläkkeesi määrään, kannattaa kokonaisuutta aika ajoin tarkastella tarkemmin. Mitä vaihtelevampi työurasi on, sen tärkeämpi on luoda itselleen näkemys kokonaisuudesta.

Omaan tulevaisuuden turvaasi pääset tutustumaan muun muassa Veritaksen eläkelaskureiden avulla ja peilaamalla sen tuloksia eläkeotteesi tietoihin.

Mikä on työkyvyttömyysriskisi?

Jos olet valmis tutustumaan omaan työkuntoosi ja olet valmis tekemään työtä oman hyvinvointisi eteen, voit aloittaa vastaamalla Työterveyslaitoksen laatimaan työkykykartoitukseen. Kartoituksen päätteeksi saat ennusteen omasta työkyvystäsi.

Oliko vastaus odotustesi mukainen? Heräsikö ajatus, että haluaisit tehdä jotakin oman hyvinvointisi eteen?

Voit aloittaa esimerkiksi kokeilemalla Veritaksen vinkkejä työkyvyn edistämiseen. Kannattaa myös pysähtyä ja kuunnella itseään: mitä juuri sinä tarvitset?

Moni meistä käy vuosittain esimiehemme kanssa kehityskeskustelun, jossa mietimme, miten olemme onnistuneet ja millaisella osaamisella ja tekemisellä voisimme saada aikaan jotain vielä parempaa. Miksi emme kävisi tällaista kehityskeskustelua silloin tällöin myös itsemme kanssa?

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi

Välillä on hyvä tarkastella nykytilannetta: miten voit tänään? Huolehditko siitä, että jaksat myös huomenna tai vaikkapa neljänkymmenen vuoden kuluttua?

Omassa kehityskeskustelussasi voi miettiä esimerkiksi:

  • Mitä minä odotan työltä?
  • Millaisen roolin elämässäni annan työlle?
  • Mitä minulta odotetaan työelämässä?
  • Riittääkö työkykyni täyttämään minulle asetetut odotukset?
  • Miten edistän seuraavan vuoden aikana hyvinvointiani?

Terveistä eläkepäivistä saa ja kannattaa unelmoida, mutta muista samalla huolehtia omasta hyvinvoinnistasi tässä ja nyt. Työuraa ja hyvinvointia koskevat valinnat, joita teet nyt, vaikuttavat tulevaan elämääsi eläkeläisenä.

Lue myös: Ammatillinen kuntoutus on osa työeläketurvaa

Minna Stenman