Työkyvyn ennuste: tuloksesi

Ei tuloksia.

Miltä tuloksesi näyttää? Tuntuuko sinusta, että nyt olisi hyvä hetki muokata tapojasi? Ota hetki aikaa ja tutustu vinkkeihimme. Auttaisiko joku vinkeistämme sinut alkuun? Mitä voisit tehdä huomenna eri tavalla työkykysi parantamiseksi?

Työkyvyttömyyden uhatessa sinun kannattaa omien elämäntapojesi muokkaamisen lisäksi keskustella asiasta työpaikallasi. Voitte esimerkiksi esihenkilösi kanssa pohtia miten työtäsi voisi muokata vastaamaan työkykyäsi. Myös oma työterveyshoitajasi ja -lääkärisi ovat apunasi vaihtoehtojen kartoittamisessa ja miettimisessä.

Osallistu palautekyselyyn

Takaisin lomakkeeseen

Vinkkipankki

  • Liikunta

    Päivittäisen hyötyliikunnan kalorikulutus on vuositasolla huomattavasti merkittävämpi kuin vaikkapa viikoittaisen kuntosaliharjoittelun. Löydät itsellesi mieluiset liikuntamuodot kokeilujen ja kokemuksen kautta (liikkuminen tuottaa mielihyvää vasta kun siihen tottuu). Uuden rutiinin muodostamiseen menee keskimäärin 66 päivää.

    1. Käytä portaita hissin sijaan tai käy pienellä kävelylenkillä työpäivän aikana.
    2. Varaa kalenteristasi esimerkiksi heti työpäivän päätteeksi puoli tuntia aikaa liikkumiselle
    3. Tee 20 – 30 minuutin lihasvoimaharjoittelu 2 – 3 kertaa viikossa.
    4. Yksi laadukas voimaharjoitus kerran viikossa koko vuoden ajan on parempi kuin 4 kertaa viikossa kahden kuukauden ajan.
    5. Kokeile rohkeasti uusia liikuntamuotoja, monella palveluntarjoajalla on paljon ilmaisia etäkokeilutunteja.
  • Ajanhallinta

    Ajankäytön hallinta on yksi keskeisimmistä ja yleisimmistä omaan muutokseen ja uudistumiseen liittyvistä kehittämiskohteista. Arkielämän tilanteisiin sopivien hyvien ratkaisujen löytäminen edellyttää usein eri tapojen yhdistelyä.

    1. Huolehdi kalenteristasi ja työtaakastasi: varaa kalenteriisi aikaa luovaan ajatteluun, ettei se täyty pelkillä palavereilla.
    2. Muista tauot työpäivän aikana ja varaa niihin kunnolla aikaa (lounas, kahvit, taukoliikunta).
    3. Älä ”multitaskaa”, vaan tee yksi asia kerrallaan.
    4. Järjestele päivän työsi kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan. Tee aina ensimmäiseksi tavoitteidesi kannalta tärkeimmät työt, jotta ne eivät jää ”viime tinkaan”.
    5. Etsi itsellesi sparraaja tai mentori, jonka kanssa voit käydä läpi työasioitasi.
  • Palautuminen

    Hektinen päivä töissä? Myös aivosi tarvitsevat lepoa kierrosten välillä. Tarvitset akkujen lataamiseen lyhyitä taukoja, hyvää unta ja liikettä. Rentoudu sohvalla, nauti luonnosta tai tapaa hyviä ystäviäsi – mikä vain sinulle sopii parhaiten. Muista: Relax, Recharge ja Reboot.

    1. Rauhoita mielesi hengittämällä syvään rytmissä muutaman minuutin ajan: sisäänhengitys kolme sekuntia, pidätä neljän sekunnin ajan ja puhalla ulos 5 sekuntia.
    2. Elämä ei ole pelkkää suorittamista, muista hyvien elämäntapojen ohella välillä laiskotellakin hyvällä omallatunnolla.
    3. Ympäröi itsesi ihmisillä, joilla on sinuun positiivinen vaikutus.
    4. Noudata säännöllistä rytmiä työn, ruokailun ja harrastusten suhteen sekä harrasta liikuntaa (mutta vältä raskasta liikuntaa myöhään illalla).
    5. Salli itsesi palautua myös työpäivän aikana, sillä vapaa-aikasi on muutakin kuin valmistautumista seuraavaa työpäivää varten.
  • Uni

    Uni on yksittäisenä keinona ylivoimainen palautumisen keino, jopa 95 % palautumisestamme tapahtuu unen aikana. On vaikeaa kehittyä ja uudistua, mikäli unen laatu on heikkoa. Panosta uneen reflektoimalla nykyistä tilannettasi ja pohtimalla pieniä muutoksia nykyiseen toimintaasi.

    1. Muista sammuttaa älylaitteet ajoissa illalla parantaaksesi unen laatuasi.
    2. Ota käyttöön huolipäiväkirja, johon kirjoitat huolet ylös ennen kuin menet nukkumaan – näin sinun ei tarvitse murehtia niistä silloin kun sinun pitäisi nukkua.
    3. Mikäli heräilet öisin muista, että se on täysin normaalia. Hyväksy asia ja salli itsesi jatkaa nukkumista heräilystä huolimatta.
    4. Mene sänkyyn vasta väsyneenä. Mikäli et saa unen päästä kiinni, nouse tekemään jotain muuta ja palaa sänkyyn vasta kun sinua väsyttää uudelleen.
    5. Ota hetki aikaa itsellesi rauhoittumalla mieleiselläsi tavalla ennen nukkumaanmenoa.
  • Ravitsemus

    Tee positiivinen ruokavalinta joka päivä ja toista uutta valintaasi riittävän usein, jotta siitä muodostuu uusi tapa. Ruokailutottumusten muuttaminen voi kestää jopa kaksi kuukautta. Älä anna periksi!

    1. Kokoa ruoka-aineita lautasellesi monipuolisesti, mitä värikkäämpi lautanen sen terveellisempi!
    2. Syö 5-6 kourallista vihanneksia, marjoja, hedelmiä päivässä, esimerkiksi terveellisen vihersmoothien avulla.
    3. Syö pieniä annoksia useasti päivässä.
    4. Kokeile uutta ajattelutapaa: ”salaatti päälautaselle ja pääruoka salaattilautaselle”.
    5. Huolehdi nesteytyksestäsi, juo vettä aina kun pidät tauon tai pidä vesipulloa mukanasi.
  • Alkoholi

    Alkoholista saatu energia kertyy rasvakudokseksi etenkin vyötärön seudulle ja yksikin alkoholiannos heikentää unen laatuasi! Ole nöyrä ja hyväksy, että muutos vie aikaa. Saatat ottaa pari askelta eteenpäin ja yhden taakse. Tärkeintä kuitenkin on, ettet anna periksi vaan jatkat sitkeästi eteenpäin.

    1. Pohdi vaihtoehtoja alkoholin arkikäytölle. Toimisiko kivennäisvesi janon sammuttajana saunan jälkeen?
    2. Kokeile kaupasta löytyviä alkoholittomia vaihtoehtoja.
    3. Pysähdy ja kartoita miten usein ja miten paljon alkoholia käytät.
    4. Kirjoita ylös kaikki hyödyt, jotka saat vähentämällä alkoholinkäyttöä.
    5. Hae lisätietoa aiheesta: www.paihdelinkki.fi
  • Irti tupakasta

    Lopettamalla tupakoinnin vaikutat myönteisesti elinaikasi odotteeseen jopa 10 vuodella. Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä sekä parantaa unenlaatua ja sen kestoa.

    1. Pyydä lähipiiriäsi tukemaan päätöstäsi niin lopettaminen on helpompaa.
    2. Tupakkatauot työpäivän aikana voi vaikka korvata hyödyllisellä taukojumpalla. Samalla huollat kehoasi ja mieltäsi!
    3. Aloita uusi harrastus tupakoinnin sijaan.
    4. Laita säästöön rahat, jotka käyttäisit tupakan ostamiseen. Huomaat, että lopettaminen on taloudellisesti kannattavaa.
    5. Mene ulos ja nauti oikeasti raikkaasta ilmasta.