Eläkkeen maksu ja verotus

Milloin eläkkeeni maksetaan?

Maksamme työeläkkeet aina kuun ensimmäisenä pankkipäivänä.

Jos eläkkeesi myönnetään takautuvasti:

  • Maksamme ensimmäisen maksuerän mahdollisimman pian siitä, kun olet saanut eläkepäätöksen.
  • Saat takautuvasta maksusta erillisen ilmoituksen.

Eläkkeen maksupäivät vuonna 2022

ma3.1.
ti1.2.
ti1.3.
pe1.4.
ma2.5.
ke1.6.
pe1.7.
ma1.8.
to1.9.
ma3.10.
ti1.11.
to1.12.

Miten muutan tilinumeroni?

Ilmoita uusi tilinumerosi hyvissä ajoin ennen vanhan tilisi sulkemista.

Voit ilmoittaa tilinumeromuutoksesta helpoiten verkkopalvelumme kautta, johon pääset kirjautumaan omilla verkkopankkitunnuksillasi.

Halutessasi voit toimittaa pankkitilin muutoslomakkeen meille postitse. Löydät lomakkeen Lomakkeet -sivulta. Muistathan allekirjoittaa lomakkeen.

Tietoturvasi suojelemiseksi emme voi vastaanottaa tilitietoja puhelimitse.

Miten muutan eläkkeeni verotusta?

Jos eläketuloissasi tapahtuu muutoksia, tilaa uusi verokortti. Saat tilattua muutosverokortin verottajan verkkosivuilta tai puhelimitse 029 497 000.

Verottaja lähettää eläkeverokorttisi sähköisesti suoraan meille ja tulevina vuosina saamme eläkkeen veroprosenttisi myös suoraan verottajalta.

Uusi veroprosentti tulee voimaan vuosittain aina helmikuun alussa. Tammikuussa veroa pidätetään vielä edellisen vuoden veroprosentin mukaan.

Lähetämme automaattisesti aina vuodenvaihteessa sinulle sekä verottajalle tiedot edellisen vuoden maksetuista eläkkeistä sekä ennakonpidätyksestä.

Jos haluat, että pidätämme eläkkeestäsi enemmän veroa kuin verokortissasi määrätään, voit ilmoittaa uuden, aikaisempaa suuremman veroprosentin suoraan meille verkkopalveluviestillä.

Miksi eläkkeestäni on pidätetty veroa 40 prosenttia?

Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi, joudumme pidättämään eläkkeestäsi 40 prosenttia veroa. Myös takautuvissa eläkkeen maksuerissä ennakonpidätys on 40 prosenttia.

Palautamme sinulle takaisin liikaa perityn veron heti, kun olemme saaneet eläkettä tai takautuvaa eläkettä varten annetun verokortin.

Mitä tarkoittaa työeläkkeen indeksikorotus?

Työeläkkeiden määrä tarkistetaan joka vuosi työeläkeindeksillä. Työeläkeindeksin tarkoituksena on turvata eläkkeen ostovoiman säilyminen ja jopa parantaa sitä.

Vuoden 2022 työeläkeindeksi on 2691. Työeläkeindeksi nousi noin 2,28 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Työeläkeindeksin vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö.