Arbetsförmågans prognos: ditt resultat

Inga resultat.

Hur ser ditt resultat ut? Är nu en bra tidpunkt att ändra dina vanor? Kunde något av våra tips få in dig på rätt spår? Finns det något du kunde göra annorlunda imorgon som skulle förbättra din arbetsförmåga?

Om du hotas av arbetsoförmåga lönar det sig att inte bara ändra dina levnadsvanor utan också att diskutera frågan på din arbetsplats. Tillsammans med din chef kan ni fundera över hur ditt jobb kunde anpassas så att det motsvarar din arbetsförmåga. Också din företagshälsovårdare och företagsläkare hjälper dig att kartlägga och tänka igenom vilka alternativ du har.

Ge respons

Tillbaka till formuläret

Tipsbank

  • Motion

    På årsbasis är kaloriförbrukningen från daglig nyttomotion avsevärt högre än om du t.ex. tränar på gym en gång i veckan. Genom att testa olika motionsformer kan du hitta de sätt att röra på dig som du tycker är roliga. Motion ger tillfredsställelse först när det blivit en vana. Att etablera en ny rutin tar i medeltal 66 dagar.

    1. Ta trapporna i stället för hissen eller ta korta promenader under arbetsdagen.
    2. Reservera en halvtimme i slutet av varje arbetsdag för motion och skriv in det i kalendern.
    3. Träna muskelstyrka under 20–30 minuter 2–3 gånger i veckan.
    4. Ett bra styrketräningspass i veckan under hela året är bättre än att träna fyra gånger i veckan i två månaders tid.
    5. Var inte rädd för att prova på nya träningsformer, många tjänsteleverantörer erbjuder möjligheten att kostnadsfritt prova olika timmar på distans.
  • Tidsdisposition

    Om man önskar förändring och förnyelse är tidsdisposition ett av de centrala utvecklingsobjekten. Att hitta bra lösningar som passar i vardagen förutsätter ofta att man kombinerar olika tillvägagångssätt.

    1. Se över din kalender och din arbetsbörda: Reservera tid i kalendern för kreativt tänkande och se till att den inte fylls med enbart möten.
    2. Kom ihåg att hålla pauser under arbetsdagen och reservera tillräckligt med tid för dem (lunch, kaffepauser, pausgympa).
    3. Ägna dig inte åt multitasking, utan gör en sak i taget.
    4. Organisera din dag utifrån vilka uppgifter som är mest brådskande och viktigast. Gör alltid de arbetsuppgifter som är viktigast med tanke på dina mål först, så att de inte lämnas ”till sista minuten”.
    5. Hitta en mentor eller ett bollplank, som du kan gå igenom arbetsrelaterade frågor med.
  • Återhämtning

    Hektisk dag på jobbet? Även din hjärna behöver vila mellan varven. För att ladda batterierna behöver du korta pauser, god sömn och motion. Koppla av på soffan, njut av naturen eller träffa goda vänner – vad som än passar dig bäst. Kom ihåg: Relax, Recharge och Reboot.

    1. Lugna ner dig genom att andas djupt i lugn takt i några minuter: Andas in under tre sekunder, håll andan fyra sekunder och andas ut under fem sekunder.
    2. Livet består inte enbart av prestationer, det är bra att ha goda levnadsvanor men kom också ihåg att med gott samvete kunna ta det lugnt ibland.
    3. Omge dig med personer som har en positiv inverkan på dig.
    4. Ha en regelbunden rytm i fråga om arbete, mat och hobbyer och kom ihåg att motionera (men undvik hård motion sent på kvällen).
    5. Tillåt dig själv återhämtning även under arbetstid, för din fritid ska också bestå av annat än att förbereda sig inför nästa arbetsdag.
  • Sömn

    Sömnen är den bästa enskilda formen av återhämtning: hela 95 % av vår återhämtning sker när vi sover. Med dålig sömnkvalitet är det svårt att utvecklas och förnyas. Satsa på din sömn genom att reflektera över hur din nuvarande situation ser ut och fundera om det finns små förändringar du kunde göra.

    1. Kom ihåg att lägga undan telefonen och andra apparater i god tid på kvällen för att förbättra sömnkvaliteten.
    2. Ta i bruk en orosdagbok där du innan sänggåendet skriver ner sådant du oroar dig över. På så sätt behöver du inte oroa dig över dessa saker när du borde sova.
    3. Om du vaknar under natten är det helt normalt. Acceptera att det är så och tillåt dig själv att somna om trots uppvaknandet.
    4. Gå och lägg dig först när du är trött. Om du inte kan somna, stig upp och gör något annat och lägg dig igen först när du är sömnig.
    5. Ta lite tid för dig själv och varva ner före sänggåendet.
  • Näring

    Gör bra kostval varje dag och upprepa dina nya val tillräckligt ofta så att det blir en vana. Att ändra sina matvanor kan ta upp till två månader. Ge inte upp!

    1. Komponera en mångsidig måltid på din tallrik, ju färggrannare tallrik desto hälsosammare.
    2. Ät 5–6 nävar grönsaker, bär och frukt varje dag, t.ex. i form av en hälsosam grön smoothie.
    3. Ät flera små portioner utspridda under dagen.
    4. Testa ett nytt sätt att tänka: ”Salladen på huvudrättstallriken och huvudrätten på salladstallriken”.
    5. Tänk på vätskebalansen: drick vatten alltid när du har paus eller ha en vattenflaska med dig.
  • Alkohol

    Energin från alkohol samlar sig som fettvävnad i synnerhet kring midjan och redan en enda alkoholportion försämrar din sömnkvalitet! Var ödmjuk och acceptera att förändring tar tid. Det kan hända att du tar ett par steg framåt och ett tillbaka. Det viktigaste är ändå att du inte ger upp utan envist fortsätter framåt.

    1. Tänk ut alternativ till alkohol i vardagen. Kunde mineralvatten fungera som törstsläckare efter bastun?
    2. Prova några av de alkoholfria alternativ som finns i affären.
    3. Stanna upp och kartlägg hur ofta du dricker alkohol och hur mycket.
    4. Skriv ner alla fördelar med ett minskat alkoholbruk.
    5. Läs mer om ämnet på: www.paihdelinkki.fi/sv
  • Fri från tobak

    Att sluta röka förlänger din förväntade livslängd med upp till 10 år. Ett rökstopp minskar den upplevda stressen och förbättrar både kvaliteten på sömnen och sömnens längd.

    1. Be att din närmaste krets stöttar dig i ditt beslut, så går det lättare att sluta.
    2. Rökpauserna under arbetsdagen kan du t.ex. ersätta med nyttig pausgympa. På så sätt tar du samtidigt hand om både kropp och själ!
    3. Börja med en ny hobby istället för rökningen.
    4. Spara de pengar som du annars skulle använda för att köpa cigaretter. Du kommer att märka att det lönar sig ekonomiskt att sluta röka.
    5. Gå ut och ta frisk luft – på riktigt!