Pirta Toivonen hymyilee.

Onko sinun eläkkeesi yhtä suuri kuin naapurilla?

Pirta Toivonen

11.4.2024, Blogi

Eläkkeisiin liittyy usein vahvoja mielikuvia. Oma eläke koetaan pieneksi. Suuria eläkkeitä saavia ajatellaan olevan paljon. Tulevan oman eläkkeen arvioidaan jäävän pieneksi, jos sitä nyt ikinä edes tullaan saamaan. Tilastot paljastavat kuitenkin todellisen eläkemaailman, jossa ei ole tilaa uskomuksille.

Eläketurvakeskus on taas julkaissut yhdessä Kelan kanssa kootut vuosittaiset tiedot suomalaisten keskimääräisistä eläkkeistä. Vuonna 2023 suomalaisen keskimääräinen kuukausieläke kasvoi 1 977 euroon kuukaudessa. Kasvu oli vahvaa, sillä keskiarvo nousi 132 eurolla vuoden 2022 keskimääräisestä eläkkeestä, joka oli 1 845 euroa.

Muutama poiminta vuoden 2023 tilastoista:

  • Suomalaisista 1,6 miljoonaa henkilöä nosti eläkettä. Se on noin 33 prosenttia koko maan väestöstä, kun huomioidaan kaikki yli 16-vuotiaat.
  • Yli 60 prosenttia eläkkeensaajista sai alle 2000 euron kuukausieläkettä.
  • Suurta, yli 5000 euron kuukausieläkettä sai noin 2 prosenttia eläkkeensaajista.
  • Miehen eläke oli keskimäärin suurempi kuin naisen. Vuonna 2023 mies sai keskimäärin 2 216 euron eläkettä, kun naisen keskimääräinen eläke oli 1 779 euroa kuukaudessa.
  • Uudellamaalla maksettiin keskimäärin suurimmat eläkkeet (keskieläke 2 322 euroa kuukaudessa). Etelä-Pohjanmaalla taas keskimäärin pienimmät (keskieläke 1 742 euroa kuukaudessa).
  • Työkyvyttömyyseläkettä sai noin 5 prosenttia työikäisestä väestöstä.

Mikä kasvattaa eläkettä?

Työeläke kertyy koko työuran aikaisten ansioiden tai yrittäjätoiminnan ja maatalousyrittäjyyden vakuutetun työtulon perusteella. Mitä pidempi työura ja mitä suuremmat ansiot, sitä suurempi eläke. Tasapuolisuuden nimissä sama pätee myös eläkevakuutuksen maksuihin; suurempi ansio tarkoittaa myös suurempaa maksua.

Prosentit, joilla lasketaan sekä kertyvä eläke että eläkemaksun suuruus, ovat kuitenkin kaikille ikäluokkakohtaisesti samat. Suuremmasta palkasta ei siis kerry eläkettä suuremmalla prosentilla vaan kertymän säännöt ovat kaikille samanlaiset. Ajatuksena on, että tuleva eläke vastaisi jokaisella omaa työuraa ja ansiotasoa.

Mikäli pitää tilastoista, niin kuin minä, voi Eläketurvakeskuksen tuoreen julkaisun perusteella sukeltaa syvälle eläkefaktoihin, tutkimaan vaikka oman kunnan ja oman ikäluokan keskimääräisiä lukuja. Lähtökohdaksi kannattaa tarkistaa oma työeläkeote, joka löytyy Veritaksen asiakkaille verkkopalvelustamme osoitteesta veritas.fi/tyoelakeote. Otteelta löytyy myös arvio omasta tulevasta eläkkeestä. Muut kuin Veritaksen asiakkaat voivat etsiä oikean osoitteen työeläkeotteelleen Eläketurvakeskuksen tyoelake.fi-sivuston kautta.

Naapurin eläke on kuitenkin salaista tietoa, jos ei hän sitä itse sinulle kerro.

Lue myös:

Pirta Toivonen hymyilee.

Pirta Toivonen