Vinkit yrittäjälle.

Työelämästä todettua: Yrittäjä – miten selvitä vaikeista ajoista?

30.9.2020, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Kriisin keskellä yrittäjää on turha muistutella valmistautumisesta, mutta viimeistään silloin on mietittävä seuraavia asioita:

  • Kiinteät kulut – voinko neuvotella sopimuksista ja maksuajoista?
  • Muuttuvat kulut – mistä voin tinkiä?
  • Missä voisin uudistua ja innovoida – tarvitsenko apua esimerkiksi digitalisaatioon?
  • Yhteistyömahdollisuudet ja verkoston tuki – muut paikalliset tai saman alan yrittäjät, yritysryhmät
  • Yhteiskunnan tuki – mistä voin hakea rahoitusta ja neuvoja?
  • Verotus ja vakuutukset – tiedustele joustoista ja käytä hyväksi asiantuntijoiden neuvontapalvelut
  • Yrittäjän työttömyysturva – muutokset poikkeustilanteessa
  • Kassavirtalaskelma – mihin riittää nyt ja arvio tulevasta
  • Lainan hakeminen
  • Liiketoimintasuunnitelman päivitys ja korjausliikkeet

Neuvontaa ja tukea yrittäjille

Veritaksen riskienhallintapäällikkö Mika Seppä toteaa, että Veritaksessa varauduttiin heti keväällä siihen, että osalle asiakkaista voi tulla haasteita suoriutua vakuutusmaksuvelvoitteistaan.

”Päätimme kohdentaa tarvittaessa henkilöstöä tukemaan asiakaspalvelua heti kriisin alkuvaiheessa, jotta asiakkaan kanssa voidaan nopeasti sopia muutoksista.”

”Asiakkaisiin on tärkeää pitää säännöllisesti yhteyttä ja seurata, miten sovituista muutoksista pidetään kiinni. Tilanne on monelle asiakkaalle sekä taloudellisesti että henkisesti raskas. Asiakkaan kohtaaminen on tällöin tärkeää”, Seppä muistuttaa.

Suomen Yrittäjät on koonnut yrittäjien tueksi Kaikki koronasta yrittäjälle -verkkosivuston. Järjestöllä on myös Facebook-ryhmä, jossa verkoston lisäksi neuvoja voi saada järjestön asiantuntijoilta ja hyvinvoinnin asiantuntijana toimivalta psykoterapeutilta.

Yrityksen talouden ongelmiin neuvontaa tarjoaa maksuton Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalvelu. Neuvontaan kannattaa soittaa viimeistään silloin, kun et pysty enää maksamaan laskuja. Muista, että myös ulosottovelkaan voi saada helpotuksia ja maksusuunnitelman.

Kelasta voit saada työmarkkinatukea eikä yritystoimintaa tarvitse lopettaa, jos yrittäjätulo on epidemian vuoksi alle 1 089,67 e/kk. Tämä on voimassa ainakin vuoden loppuun eli 31.12.2020 saakka. Jos yrittäjä saa työmarkkinatukea, hän voi hakea myös asumistukea.

Rahoitus, verotus ja vakuutukset

Kesän aikana haettavissa oli erilaisia yritystukia Ely-keskukselta, Business Finlandilta ja Valtiokonttorilta, ja näiden mahdollisen jatkumisen tai uudelleenkäynnistymisen osalta on hyvä seurata tiedotuskanavia.

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron toimintatukea, jota jokainen kunta hallinnoi itsenäisesti. Alue- ja kuntalistaus on saatavilla Suomen Yrittäjien sivuilla. Varatusta määrärahasta jää mahdollisesti noin kaksi kolmasosaa käyttämättä, koska vain kolmasosa yksinyrittäjistä on hakenut tukea. Myös maaseudun mikroyrittäjät voivat hakea väliaikaista tukea koronaviruspandemiasta johtuviin talousvaikeuksiin tämän vuoden loppuun saakka.

Jos lisärahoitus lainan muodossa tulee tarpeeseen, Finnvera voi taata yrityksen rahoittajalta hakemasta lainasta 80 prosenttia luoton määrästä. Finnvera suosittelee ottamaan rahoittajaan yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Huomaa, että lainanantaja tarkistaa, että liiketoiminta on ollut kannattavaa ennen koronaa. Rahoittajien kanssa voi myös neuvotella maksuohjelman muutoksista.

Veritas tarjoaa rahoitusta sijoituslainan ja takaisinlainan muodossa

Veritas tarjoaa asiakkailleen rahoitusta sijoituslainan ja takaisinlainan muodossa. Sijoituslaina on joustava vaihtoehto yhtiöiden rahoitustarpeisiin. Laina soveltuu esimerkiksi käyttöpääoman, investointien ja yrityskauppojen rahoitukseen. Veritaksen asiakkailla on myös mahdollisuus saada lainaa rahastoiduista TyEL-vakuutusmaksuista takaisinlainan muodossa. Lainaoikeus edellyttää, että asiakkaalla on voimassa oleva TyEL-vakuutus Veritaksessa.

Verotuksen osalta voit hakea ennakkoveron pienennystä Omavero-palvelussa ja tehdä maksujärjestelyitä verojen maksamiseen.

Voimassa oleva YEL-vakuutus on perusteena sekä yrittäjän tartuntatauti- että sairauspäivärahan maksamiselle. Karanteenin ajalta voi hakea tartuntatautipäivärahaa. Veritaksen joka asiakkaalle tarjoama oma vakuutusneuvoja neuvoo, jos YEL- ja TyEL-maksuissa tarvitaan joustoa.

Uudet ajat tarjoavat uusia mahdollisuuksia

Toimintojen uudistaminen ja siirtäminen esimerkiksi verkkoon voi tuntua haastavalta perinteisimmillä toimialoilla. Monet palvelut, kuten liikunta, konsultointi ja terveyspalvelutkin, ovat siirtyneet verkkoalustoille melko sujuvasti. Ilmaisia alustoja on saatavilla, ja niiden käyttöönottoon voi hakea apua. Esimerkiksi Ely-keskus tarjoaa pk-yrityksille edullista asiantuntija-apua digitalisaation edistämiseen.

Nyt on hyvä seurata mitä kilpailijat tekevät ja mitä markkinoilla yleensä tapahtuu. Asiakkaiden on erityisen tärkeää pysyä ajan tasalla toimintasi muutoksista, aukioloajoista lähtien, joten muista viestiä niistä.

Tsemppiä syksyyn! Älä jää yksin, vaan hae rohkeasti ja pienellä kynnyksellä apua. Liity yrittäjien yhteisöihin, ja hanki vaikka sparrauskumppani toisesta yrittäjästä. Myös muut kamppailevat samojen asioiden kanssa.

Veritas julkaisee neljästi vuodessa työelämän ajankohtaisia aiheita peilaavia artikkeleita otsikolla Työelämästä todettua.