Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli muuttuu

6.11.2023, Uutiset ja lehdistötiedotteet

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet muutoksista suurtyönantajien maksuluokkamalliin. Muutosten tavoitteena on edistää varttuneiden ja työkykyhaasteiden kanssa kamppailevien työllistymistä sekä kannustaa tehokkaaseen kuntouttamiseen. Muutosten avulla halutaan myös lyhentää pitkiä viiveitä, joita maksuluokkavaikutukseen liittyy tietyissä tilanteissa.

Työeläkeyhtiöt ovat hakeneet sosiaali- ja terveysministeriöltä muutosten vahvistamista. Jos muutokset vahvistetaan, ne astuvat voimaan pääsääntöisesti vuoden 2024 alusta.

Mikä muuttuu?

1. Yli 55-vuotiaina uusina työntekijöinä palkattujen työntekijöiden työkyvyttömyystapaukset eivät jatkossa vaikuta työnantajan maksuluokkaan

Varttuneiden työntekijöiden työllistymistä halutaan edistää poistamalla yli 55-vuotiaista uusista työntekijöistä yrityksille syntyvä maksuluokkavaikutus. Jos uutena työntekijänä palkattu yli 55-vuotias henkilö jää myöhemmin työkyvyttömyyseläkkeelle, työkyvyttömyyseläkettä ei huomioida maksuluokkaan vaikuttavana. Näin ollen työnantajan työeläkemaksu ei myöskään nouse tämän johdosta.

Muutos koskee 1.1.2024 tai myöhemmin alkavia uusia työsuhteita, joissa työntekijä on työsuhteen alkaessa vähintään 55-vuotias.

2. Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos eläketapahtumasta on kulunut yli viisi vuotta

Työnantajan maksuluokkaan vaikuttavassa riskisuhteessa ei vuodesta 2026 alkaen oteta huomioon sellaisia eläketapahtumia, joista on riskisuhdetta laskettaessa kulunut yli viisi vuotta. Vuonna 2026 maksuluokkavaikutuksen piiristä putoavat kaikki sellaiset pysyvät työkyvyttömyyseläkkeet ja kuntoutustuet, joissa eläketapahtuma on ollut ennen vuotta 2021. Vuoden 2026 riskisuhde vaikuttaa vuosien 2028 ja 2029 maksuluokkamaksuun.

3. Työkokeilussa olleiden työntekijöiden työkyvyttömyystapaukset

Työeläkekuntoutuksen (ammatillisen kuntoutuksen) työkokeilusta tai oppisopimuskoulutuksesta alkaneiden työsuhteiden työkyvyttömyystapaukset eivät jatkossa vaikuta työkokeilun tai oppisopimuskoulutuksen järjestävän työnantajan maksuluokkaan, jos työeläkekuntoutuksen alkamisesta eläketapahtumaan on enintään viisi vuotta.

Muutos koskee 1.1.2024 tai myöhemmin alkavia työeläkekuntoutuksen työkokeiluja ja oppisopimuskoulutuksia.

4. Yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet huomioidaan maksuluokassa

Yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet (eli määräajaksi myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet) huomioidaan jatkossa työnantajan maksuluokassa. Kahden vuoden tarkastelujakso aloitetaan vuonna 2024, joten yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet voidaan katsoa maksuluokkaeläkkeiksi ensimmäisen kerran vuoden 2026 riskisuhteessa. Tällöin myös kaikki vuosina 2021–2023 alkaneet kuntoutustuet tulevat maksuluokkavaikutteisiksi (ennen vuotta 2021 alkaneet poistuvat kohdan 2 muutoksen perusteella maksuluokan piiristä). Työnantajan maksuluokkaan yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet vaikuttavat näin ollen ensimmäisen kerran vuonna 2028.

Jos kahden vuoden tarkastelua tehtäessä kuntoutustuella olevalle henkilölle maksetaan kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta, maksuluokkavaikutusta ei tule vielä kyseisen vuoden riskisuhteeseen, koska tällöin käynnissä on aktiivisia kuntoutustoimenpiteitä. Toimethan voivat parhaassa tapauksessa johtaa siihen, että kuntoutettavan työkyky palautuu, jolloin maksuluokkavaikutusta ei myöhemminkään tule.

5. Omavastuuaste pienenee

Nykyään suurimmilla työnantajilla työeläkemaksun työkyvyttömyyseläkeosa määräytyy kokonaan maksuluokkamallin mukaisena maksuna, eli omavastuuaste on 100 prosenttia. Pienimmät työnantajat maksavat vain keskimääräisen työkyvyttömyyseläketariffin mukaista perusmaksua, joka ei riipu yrityksen omista työkyvyttömyyseläkemenoista. Muut työnantajat siinä välissä maksavat yrityksen koosta riippuen osittain tariffimaksua ja osittain maksuluokkamaksua.

Maksuluokkavaikutteisten eläkkeiden meno on kuitenkin vain osa kaikista suurtyönantajien työkyvyttömyyseläkemenoista. Sen vuoksi on mallin riskivastaavuuden kannalta perusteltua, että omavastuuaste vastaisi maksuluokkaeläkkeiden osuutta koko menosta ja kaikki työnantajat maksaisivat osittain tariffimaksua. Näin ollen omavastuuastetta alennetaan siten, että suurin mahdollinen omavastuuaste on 60 prosenttia.

Työnantajien työkyvyttömyysmaksut muuttuvat omavastuuasteen pienentämisen vuoksi. Maksuluokissa 1–3 maksu nousee, kun maksuluokan maksua alentava vaikutus pienenee. Luokissa 5–11 maksu alenee, kun korottava vaikutus pienenee. Luokassa 4 maksuun ei tule muutoksia. Jotta muutoksen vaikutukset eivät aiheuttaisi liian suuria äkillisiä muutoksia maksuihin, tehdään omavastuuasteen alentaminen asteittain neljän vuoden aikana, alkaen vuodesta 2025.

Mikä on työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli?

Maksuluokkamallilla tarkoitetaan työkyvyttömyyseläkkeiden rahoitusmallia, jossa suurtyönantajalla työkyvyttömyyseläkemenon kattamiseen tarkoitettu työeläkemaksun osa määräytyy työnantajayrityksen oman työkyvyttömyysriskin mukaisesti. Työkyvyttömyysriskin tasoa mitataan yrityksen työntekijöiden työkyvyttömyyseläkemenolla, jonka perusteella määräytyy työnantajan maksuluokka. Maksuluokan määrittää niin sanottu riskisuhde, joka on työnantajan oman menon suhde vastaavaan keskimääräiseen menoon koko TyEL-eläkejärjestelmän tasolla. Maksuluokan määrityksessä käytetään kahden aiemman vuoden riskisuhteiden keskiarvoa, esimerkiksi vuoden 2024 maksuluokkaan vaikuttavat vuosien 2021 ja 2022 riskisuhteet.