YEL-työtulojen tarkistukset ovat käynnissä – tarkista saamasi työtuloehdotus

10.10.2023, Uutiset ja lehdistötiedotteet

YEL-työtulojen tarkistukset ovat käynnissä Veritaksessa. Tänä vuonna tarkistetaan kaikki alle 15 000 euron työtulot.

Työtuloa voidaan eläkeyhtiön tarkistuskierroksella korottaa korkeintaan 4 000 euroa, mikä tarkoittaa noin 85 euron korotusta YEL-maksuun kuukaudessa.

Veritaksen eläke- ja vakuuspalvelujohtajan Staffan Åbergin mukaan tarkistukset ovat edenneet odotetusti. Osa yrittäjistä on kuitenkin huolissaan mahdollisesta korotuksesta työtuloonsa.

”Kaikilla työtulo ei kuitenkaan nouse, sillä matala työtulo ei ole sama asia kuin väärä työtulo. Työtulo voi olla matala ja juuri oikealla tasolla”, Åberg selventää.

Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n (Myry) toimitusjohtaja Liisa Hanén tunnistaa yrittäjien huolen. Hän on viime viikkoina vastaillut ahkerasti yrittäjien puheluihin ja viesteihin.

”Suomessa on tuhansia yrittäjiä, jotka ovat todella pienituloisia. Heille tämä kohtuulliseksi ajateltu maksukorotuskatto on jo iso nosto”, Hanén sanoo.

”Kukaan ei tunne yrittäjän tilannetta paremmin kuin yrittäjä itse”

Työtulosuositus lasketaan eläkealan yhteisellä työtulosuosituspalvelulla automaattisesti, eikä laskuri osaa ottaa yrittäjän yksilöllistä tilannetta huomioon. Åberg toivookin, että jokainen yrittäjä tarkistaa saamansa työtuloehdotuksen.

”Kukaan ei tunne yrittäjän tilannetta paremmin kuin yrittäjä itse. Ehdotukseen kannattaa tehdä korjauspyyntö, jos sen pohjana olevat tiedot eivät vastaa yrittäjän tämänhetkistä tilannetta”, Åberg sanoo.

Laissa määritelty 4 000 euron enimmäiskorotusraja YEL-työtuloon koskee vain kahta ensimmäistä eläkeyhtiön tekemää tarkistusta. Moni yrittäjä miettiikin, miltä tulevaisuus näyttää siirtymäajan jälkeen.

”Moni yrittäjistä hyväksyy 4 000 euron korotuksen, mutta pelästyy päätöksen taustalla olevaa ’oikeaa’ työtulosuositusta. He pohtivat, kannattaako kuuden vuoden kuluttua yrittää vai pitäisikö vain laittaa pillit pussiin”, Hanén kertoo.

Åbergin mukaan yrittäjien kannattaa olla vielä rauhallisin mielin. Työtuloa arvioidaan tarkistuksessa aina senhetkisten tietojen pohjalta, joten tässä vaiheessa pohdinta voi vielä olla ennenaikaista. Kannattaa kuitenkin pitää huolta siitä, että omaa yritystoimintaa koskevat tiedot ovat ajan tasalla esimerkiksi YTJ-palvelussa.

YEL-järjestelmä kaipaa uudistamista

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana käynnistetään arviointi YEL-järjestelmän kehittämistarpeista. Åbergin mukaan remontti olisi tervetullut.

”Yrittäjän eläkelaki ei kaikilta osin vastaa tämän päivän yrittämistä. Lainsäädäntö on mustavalkoinen, eikä vastaa sitä arkea, jota hyvin moni yrittäjä elää tällä hetkellä”, hän sanoo.

Myös Hanén toivoo, että YEL-järjestelmän uudistustarpeita selvitetään ja samalla tehdään vaikutusarvioita siitä, miten uudistus vaikuttaisi yrittäjiin.

”Eri vaihtoehdoista pitää käydä avointa keskustelua. Esimerkiksi rahastointia pitäisi selvittää, jotta järjestelmä olisi vakaammalla pohjalla”, Hanén sanoo.

Lue myös: