Granskningarna av FöPL-arbetsinkomsterna pågår – kontrollera ditt förslag till arbetsinkomst

11.10.2023, Nyheter och pressmeddelanden

Granskningarna av FöPL-arbetsinkomsterna pågår vid Veritas. I år granskas alla arbetsinkomster under 15 000 euro.

Pensionsbolagets granskning kan leda till att arbetsinkomsten höjs med högst 4 000 euro per omgång, vilket innebär en höjning av FöPL-avgiften på cirka 85 euro per månad.

Staffan Åberg, direktör för pensions- och försäkringstjänster vid Veritas, uppger att granskningarna har framskridit som planerat. En del av företagarna är dock oroade över en eventuell höjning av arbetsinkomsten.

”Arbetsinkomsten stiger ändå inte för alla, eftersom en låg arbetsinkomst inte är samma sak som en felaktig arbetsinkomst. Arbetsinkomsten kan vara låg och ändå ligga på precis rätt nivå”, förklarar Åberg.

Verkställande direktör Liisa Hanén vid Mikro- ja yksinyrittäjät ry (Myry) är medveten om företagarnas oro. Hon har den senaste veckan flitigt besvarat samtal och meddelanden från företagarna.

”Det finns tusentals företagare med verkligt låga inkomster i Finland. För dem innebär det här taket för avgiftsförhöjningen – som är tänkt att vara skäligt – redan i sig en stor förhöjning”, säger Hanén.

”Ingen känner till företagarens situation bättre än företagaren själv”

Den rekommenderade arbetsinkomsten räknas ut med hjälp av pensionsbranschens gemensamma beräkningstjänst för rekommenderad arbetsinkomst, men räknaren kan inte ta företagarens individuella situation i beaktande. Åberg hoppas också att alla företagare kontrollerar förslaget till arbetsinkomst.

”Ingen känner till företagarens situation bättre än företagaren själv. Det lönar sig att begära en korrigering om de uppgifter som beslutet baserar sig på inte motsvarar företagarens nuvarande situation”, säger Åberg.

Den lagstadgade gränsen för den maximala höjningen av FöPL-avgiften på 4 000 euro gäller bara pensionsbolagets första två granskningar. Många företagare funderar över hur framtiden kommer att se ut efter övergångsperioden.

”Många företagare accepterar en höjning på 4 000 euro, men skräms av den rekommenderade ’korrekta’ arbetsinkomsten som ligger till grund för beslutet. De funderar över om det alls lönar sig att driva företag om sex år, eller om man bara borde packa ihop och ge upp”, berättar Hanén.

Enligt Åberg lönar det sig att ta det lugnt och se tiden an. Vid granskningen bedöms arbetsinkomsten alltid utifrån uppgifterna just då, så i det här skedet kan funderingarna ännu vara förhastade. Det lönar sig dock att se till att uppgifterna om den egna företagsverksamheten är uppdaterade i t.ex. YTJ-tjänsten.

FöPL-systemet behöver reformeras

I regeringsprogrammet har det skrivits in att man under regeringsperioden ska inleda en utvärdering av behoven att utveckla FöPL-systemet. Åberg välkomnar en reform.

”Lagen om pension för företagare motsvarar inte till alla delar dagens företagande. Lagstiftningen är svartvit, och motsvarar inte den vardag som väldigt många företagare för närvarande lever i”, säger han.

Också Hanén önskar att man skulle reda ut vilka reformbehov det finns i fråga om FöPL-systemet, och samtidigt göra en konsekvensbedömning av hur reformen påverkar företagarna.

”Det borde föras en öppen diskussion om de olika alternativen. Till exempel borde fonderingen redas ut, så att systemet skulle vila på en stabilare grund”, säger Hanén.

Läs också: