Mistä työyhteisössänne tänään puhutaan?

Minna Stenman

3.3.2022, Blogi

Ukrainan sodasta keskustellaan nyt työpaikoillakin – pommeista, ydinaseista ja sodan aiheuttamista kärsimyksistä. Kuvat ja videot räjähtävistä pommeista, romahtaneista taloista, loukkaantuneista ja kodittomista ovat sosiaalisen median välityksellä iskostuneet ajatuksiimme hyvinkin todellisena.

Kun monen meidän työvälineestämme eli älypuhelimestamme löytyy Linkkarin, Twitterin ja Facebookin lisäksi uutisappeja, emme voi välttyä siltä, etteikö sota olisi läsnä myös työpaikoillamme.

Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa

Vaikuttamisen kehä on hyvä työkalu, joka sopiin moniin tilanteisiin työelämässä. Se auttaa keskittymään niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa ja joista voit päättää. Vähemmälle huomiolle kannattaa jättää asiat, joihin voit vaikuttaa mutta joista et voi päättää, ja vielä vähemmälle ne, joihin et voi vaikuttaa ja joista et voi päättää.

Miten sitten sota? Me emme voi päättää sodan jatkumisesta tai sen päättymisestä. Mutta me voimme ehdottomasti vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme käynnissä olevaan sotaan, miten paljon ajastamme annamme sen seuraamiseen sekä miten olemme toisille läsnä ja kuuntelemme toistemme ajatuksia ja tuntemuksia asiasta.

Työyhteisön tuki huolen keskellä

Miten lähelle sota meitä tulee ja miten paljon se vaikuttaa työarkeemme vaihtelee. Joidenkin työnkuvaan kuuluu arjen yhteistyö venäläisten ja ukrainalaisten kanssa, joidenkin työnantajaa boikotoidaan. Toisten lähipiirissä voi olla niitä, jotka kärsivät sodasta, tai omat lapset voivat kohdata sodan kauhun kuvat ensimmäistä kertaa.

Oli tilanne mikä tahansa, tärkeintä on muistaa ympärillä olevat ihmiset. Mitä siis voin konkreettisesti tehdä?

Esihenkilönä voin:

  • varata aikaa yhteiseen keskusteluun
  • kuunnella työyhteisön ajatuksia ja tuntemuksia (älä pelkää, sinulta ei edellytetä ratkaisuja sotaan liittyen)
  • rauhoitella ja palauttaa arjen tekemisen äärelle
  • auttaa priorisoimaan arjen tekemisiä
  • yrittää pysyä rauhallisena.

Työkaverina voin:

  • raivata kalenteristani tilaa yhteiselle kahvihetkelle, kysellä ja kuunnella kollegoiden kuulumisia
  • miettiä yhdessä työyhteisön kanssa, mihin asioihin voimme vaikuttaa ja voimmeko tehdä yhdessä jotain kärsineiden puolesta
  • sopia yhdessä työyhteisön kanssa, miten, milloin ja miten paljon asialle annetaan työyhteisössä tilaa
  • pyrkiä hakemaan tietoa luotettavilta tahoilta.

OLLAAN TOISILLEMME LÄSNÄ JA TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ!

Minna Stenman