Henkilökuva Veritaksen työkykyasiantuntija Katri Wännisestä.

Kadonnutta innostusta etsien – maagista on löytää itseään kiinnostavaa ja inspiroivaa!

Katri Wänninen

29.1.2024, Blogi

Inspiroiduin lukiessani kollegani Jennin blogia juuri ennen joulua. Jenni kirjoitti osaajia sitouttavan työpaikan luomisesta. Ajattelin jatkaa hänen ajatuksiaan pohtimalla, mikä on tärkeää ja merkityksellistä työssä ja miten tätä voisi tietoisesti tavoitella työpaikalla.

Olen pohtinut paljon innostumista aikana, jona lapseni ovat opiskelleet, ja nähnyt suurta vaihtelua sekä kiinnostuksessa että opiskeluvauhdissa. Jos aihe ei kiinnostanut, eikä ollut merkityksellistä, opiskelut venyivät, lopputyö painoi ja aikaa kului samalla kun paine valmistua kasvoi.

Henkilökohtainen yhteys lisää merkityksellisyyttä

Vahva yhteys aiheeseen, selkeä relevanssi ja vahvistuksen saaminen omalle työlle voivat todella muuttaa koko opiskelu- tai projektityöskentelykokemusta. Lapsillani lopputyön aiheen selkeytyminen ja kiinnostavan ja oman työn kannalta merkityksellisen löytäminen tuotti uskomattoman innon ja sitoutumisen! Projektiin uppouduttiin tuntikausiksi, lopputyö eteni ennätysvauhtia, ja sekä kollegoiden että esihenkilöiden positiivinen palaute lisäsi sitoutumista ja mielekkään työn tunnetta entisestään. Seurasin iloisena innostusta ja loppuvauhtia. Henkilökohtainen yhteys aiheeseen ja merkityksen tunne todellakin saavat meidät toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla!

Tunnista boreoutin oireet

Luulen, että olemme kaikki kohdanneet hetkiä, jolloin emme ole motivoituneita suorittamaan työtehtäviämme ja on täysin normaalia, että joskus tuntuu siltä. Mutta jos koemme sitoutumisen ja inspiraation puuttumisen tunnetta yhä useammin, on tärkeää pysähtyä, sillä pitkäkestoinen boreout voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin burnout. Oireista on tärkeä olla tietoinen, jotta boreoutin voi tunnistaa ja ryhtyä toimiin mielekkäämmän ja kiinnostavamman työympäristön palauttamiseksi. Aihetta on käsitelty esimerkiksi Kauppalehden artikkelissa (tilaajille).

Boreoutin tunnusmerkkejä:

  • tylsistyminen
  • motivaation puute
  • taitojen vajaakäyttö
  • fyysiset oireet, kuten väsymys, päänsärky tai unihäiriöt
  • sosiaalinen eristäytyminen

Vahvuuksien painottaminen tietoisena valintana

Onko mahdollista luoda työympäristö, jossa useat kokevat työtehtävänsä kiinnostaviksi ja motivoiviksi? On selvää, ettei aina voi valita tarkalleen mitä tekee työkseen, mutta yksilöllisten mielenkiinnonkohteiden huomioiminen on tärkeää jokaiselle. Tämä voi myös merkittävästi lisätä tuottavuutta.
Työntekijöiden mielenkiinnonkohteiden kartoittaminen on arvokasta ja mahdollista. Kartoittaminen voi johtaa siihen, että samassa tehtävässä toimivat henkilöt voivat suorittaa keskenään erilaisia työtehtäviä, jotka paremmin vastaavat heidän mielenkiinnonkohteitaan ja vahvuuksiaan. Kehityskeskustelu on erinomainen foorumi keskustella osaamisesta sekä itse työn ja työyhteisön kokemuksesta.

Organisaation, joka ottaa tämän askeleen, tulee käydä avointa dialogia välttääkseen epätasa-arvon tunteita.

Esimerkki työelämästä – johtajat halusivat vaikuttavuutta

Erään organisaation esihenkilöt alkoivat kyseenalaistamaan sekä työhyvinvointikyselyä että kehityskeskusteluja. Molemmat välineet toimivat, mutta eivät olleet riittävän yksilöllisiä ja kehittäviä. Johtajat halusivat muutosta!

Ymmärtääkseen, mikä on tärkeää jokaiselle työntekijälle, työhyvinvointikyselyyn ja kehityskeskusteluihin lisättiin kysymys: ”Mikä on sinulle tärkeää työssäsi?” Tämä kysymys toi näkyviin yksilölliset erot ja tiimin tärkeimmiksi nostamat asiat. Kysymyksen avulla oli helpompaa keskustella lisäkehittämistarpeista, mahdollisista työn muutoksista tai jopa työtehtävien mukauttamisesta työntekijän resurssien ja toiveiden mukaisesti. Johtajat kokevat, että kysymys auttaa heitä valmentamaan työntekijää yksilöllisemmin.

Miten yksinkertainen lisäkysymys ”Mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä työssäsi?” toimisi teillä?

Henkilökuva Veritaksen työkykyasiantuntija Katri Wännisestä.

Katri Wänninen