Christian Artzén ja Pether Artzén, Isännöinti Artzén
"Yrittäjän täytyy pitää sekä yrittäjyydestä että siitä työstä, jota yrittäjänä tekee." Pether Artzén, yrittäjä ja isännöitsijä

Artzénin isännöintitoimistossa vastuu siirtyy isältä pojalle

Keitä olette ja mitä yrityksenne tekee?

Minun nimeni on Pether Artzén ja olen pyörittänyt turkulaista isännöintitoimistoa Isännöinti – Disponent Artzénia yksityisyrittäjänä jo 40 vuotta. Alussa taloyhtiöitä oli yksi, sitten kaksi, kolme ja siitä toiminta sitten alkoi kasvaa. Enimmillään taloyhtiöitä on ollut hoidettavana noin 14.

Noin viisi vuotta sitten aloin nostaa eläkettä, mutta jatkoin yritystoiminnan pyörittämistä siinä ohessa. Kun poikani Christian muutti Ruotsista takaisin Suomeen, aloimme keskustella yritystoiminnan jatkuvuudesta ja mahdollisesta sukupolvenvaihdoksesta. Olemme käyneet keskustelua sukupolvenvaihdoksesta jo aikaisemmin, mutta Christianin työtilanteen johdosta asia tuli taas ajankohtaiseksi. Christian on nyt ollut vajaa puolitoista vuotta oppisopimuksella mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa. Hän suorittaa isännöitsijän ammattitutkintoa Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa. Christianin suunniteltu valmistumisajankohta on syyskuussa 2022. Tulen senkin jälkeen luultavasti toimimaan tukena esimerkiksi kirjanpidon osalta.

Miten Veritas on tukenut yrityksen toimintaa?

Yksi konkreettinen tapa on ollut Veritaksen myöntämä rahoitus, josta oli minulle yrityksen alkuaikana suuri apu. Rahoituksen myötä yritykseni sai tukevan pohjan, jonka päälle rakentaa toimintaa. Voisi sanoa sen olleen elinehto koko toiminnalle. Pystyin keskittymään toimintani käynnistämiseen ilman että minun olisi tarvinnut kantaa huolta yrityksen toimeentulosta.

Lisäksi olen myös kiitollinen Veritaksen järjestämistä tilaisuuksista aikana ennen pandemiaa. Kokoonnuimme yrittäjäporukalla yhteen kuulemaan Veritaksen puheenvuoroja muun muassa yrittäjän eläkevakuuttamisesta ja opimme uusia, hyödyllisiä asioita. Tilaisuudet olivat myös oiva tapa verkostoitua ja tavata kanssayrittäjiä.

Minkälaisia vinkkejä antaisit muille yrittäjille?

En olisi toiminut yrittäjänä 40 vuotta, ellen todella pitäisi siitä mitä teen. Yrittäjän täytyy pitää sekä yrittäjyydestä että siitä työstä, jota yrittäjänä tekee. Jos isännöinti tuntuisi minusta tervanjuonnilta, olisin lopettanut jo 20 vuotta sitten. Myös se, että tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen, on tärkeää. Jos viihtyy ihmisten parissa ja saa tehdä ihmisten kanssa töitä, ei työ välttämättä edes tunnu työltä.