Veritaksen asiakas Maija Laukkanen Clinipower Finlandilta seisoo ja hymyilee kameralle, kesäisellä taustalla puita ja meri.
"Yritämme parhaamme mukaan pitää tiimistämme huolta, sillä he ovat yrityksen tärkein pääoma."Maija Laukkanen, Clinipower Finland

Clinipowerissa tärkein pääoma ovat tiimiläiset

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Maija Laukkanen, terveysteknologia-alan konsultti ja yrittäjä. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri, ja työurani ennen yrittäjyyttä olen tehnyt kansainvälisessä yrityskentässä terveysteknologian ja terveydenhuollon digitalisaation alalla. Näillä teemoilla myös perustanut Clinipower Finland Oy:n 2015.

Clinipower Finland toimii terveysteknologian konsulttina. Yksi Clinipowerin vahvuuksista löytyy terveydenhuollon ohjelmistoliiketoiminnan monipuolisesta osaamisesta ja tiimityöskentelytavastamme. Meillä ei ole varsinaista yhteistä toimistoa, ja se mahdollistaa työnteon eri puolilta maata; kaikki viisaus ei asu pääkaupunkiseudulla, vaan vahvoja osaamiskeskittymiä löytyy myös muualta. Tiimiläiset työskentelevät kullekin parhaiten sopivista työpisteistä pääasiassa kotitoimistoiltaan ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulla työskennellessään joko asiakkaidemme luona tai toimipaikastamme Espoon Tapiolasta käsin. Toimistomme on kodinomainen ja siellä on myös mahdollisuus majoittua. Yritämme parhaamme mukaan pitää tiimistämme huolta, sillä he ovat yrityksen tärkein pääoma.

Miten Veritas on palvellut yritystänne?

Löysin Veritaksen LinkedIn-palvelun kautta etsiessäni vakuutusmeklaria. Järjestelin samalla yrityksen kaikki vakuutusasiat ja työterveyshuollon muutenkin uudelleen koronavuoden kokemusten pohjalta. Emme ole pelkästään avanneet uutta lehteä TYEL-maailmassa, vaan kokonaisvaltaisesti katsoneet henkilöstön terveysturvan ja työntekemisen edellytykset etätyöntekemisen näkökulmasta. Jokaisen työntekijän kotona on esimerkiksi suoritettu työterveyshuollon puolesta ergonomiatarkastukset.

Olen saanut työntekijänä hyvin henkilökohtaista huolenpitoa asioiden järjestelyyn ja minusta tuntuu, että olemme tässä kokoluokassamme oikeassa seurassa. Hoitelen yrityksen hallintoa aika yksin ja oppimiskäyrällä ollaan koko ajan.

Millaisia näkemyksiä/ajatuksia sinulla on yrityksen tulevaisuudesta kansainvälisillä markkinoilla?

Me clinipowerilaiset olemme taustaltamme kansainvälisistä yrityksistä ja se on tyypillistä terveysteknologia-alan toimijalle. Joko yritykset tähtäävät nopeaan viennin kasvattamiseen tai yritysten omistuspohja on kansainvälinen. Meidän asiakaskuntaamme ovat suomalaisten startuppien ja julkisyhteisöjen lisäksi monikansalliset yritykset.

Olemme tottuneet toimimaan reguloidulla toimialalla monikansallisissa yrityksissä. Tämä taito on tarpeen, jotta osaamme helposti navigoida uusissa toimintaympäristöissä. Näkemyksemme mukaan ei sillä ole väliä, missä maassa teemme projekteja. Teamsin avulla etäisyydet häviävät ja kotikonttoreilta voi helposti siirtyä Helsingin, Pietarin ja vaikka Wienin välillä. Työkieli tällä toimialalla on yleensä englanti; jollei keskusteluun niin ainakin dokumentaatioon.

Koska meillä on erikoisosaamista terveydenhuollon digitalisaation kehittämisen ja sääntelyn alalta, olemme erittäin kiinnostuneita tällä hetkellä nopeasti digitalisoituvan saksankielisen Euroopan kehityskaaresta. Katsomme sitä markkinaa tarkalla silmällä ja olemme siellä jo aktiivisesti läsnäkin.

Onko sinulla jotain vinkkejä muille yrityksille/yrittäjille, joita kiinnostaa kansainvälistyminen?

Meidän toimialallamme on tietenkin tärkeä selvittää, mitä mahdollisia esteitä tuotteiden/järjestelmien kansainvälisen markkinan avaamiseen on syntynyt sääntelyn kautta. EU:ssa on juuri uudistunut lainsäädäntö lääkinnällisiä laitteita koskien, ja nämä vaatimukset pitää huomioida sekä Suomessa että EU27:ssa. Iso-Britannia ja Sveitsi ovat astuneet ulos EU:n sääntelystä, joten näihin markkinoihin suuntaavien pitää varautua huomaamaan nämäkin asiat. USA on tärkeä vientialue suomalaiselle terveysteknologialle ja siellä on taas omat sääntelynsä. Pitää huomioida muiden kilpailukykyelementtien lisäksi kulut, jotka syntyvät tuotteen sertifioinneista ja viennin edellytysten rakentamisesta eri markkinoihin. Erityisesti ohjelmistojen osalta EU:n lainsäädäntö vaatii yrityksiltä tiukempia prosesseja ja sertifiointejakin kuin esimerkiksi USA. Tämän pitäisi antaa toisaalta EU:n ohjelmistoteollisuudelle kotimarkkinoilla kilpailuedun tilanteessa, jossa kotimarkkinan sääntely on voimakkaampaa kuin vientimarkkinan. Ulkopuoliset kumppanit kannattaa valita tarkkaan, jotta hyöty maksimoituu.