Fakta om förvärvslivet: Med lättföretagandet kan du prova din egen affärsidé innan du skaffar ett FO-nummer

4.4.2022, Nyheter och pressmeddelanden

Antalet både lättföretagande och de faktureringsföretag som betjänar dem växer från år till år. Enligt Nya arbetet r.f., bidragsgivare och förespråkare för företag som erbjuder faktureringstjänster, fanns det cirka 150 000 lättföretagare i Finland år 2020, jämfört med knappt 122 000 år 2019. Idag krävs en viss flexibilitet i arbetslivet och människor kan arbeta för mer än en person. Både lättföretagandet och på firmanamn passar utmärkt för det. Lättföretagandet är också en bra väg till att bli entreprenör. Men på vilka tillfällen är övergången lönsam och med vilka resurser skulle den kunna göras?

Faktureringsföretag Zervants marknadschef i Finland, Anna Kauppila, säger att det kan vara en bra idé att byta från lättföretagande till entreprenör när man inser att det finns tillräckligt med efterfrågan på egna produkter eller tjänster och man börjar få goda intäkter. Avgörande är förstås också den egna viljan att vara företagare på heltid.

Företagarens ekonomi är det som många grubblar

Faktum är att ekonomiska saker är vad många misstänker kring entreprenörskapet. Steget från en faktureringstjänstanvändare till att hantera sin egen företagsbyråkrati känns enormt. Var kan en lättföretagare som funderar på en övergång få hjälp för sitt stora framsteg? Anna Kauppila rekommenderar nyföretagscentrum som ger en hjälpande hand till alla som funderar på att starta företag.

”De ger råd om att schemalägga en affärsidé och beräkna dess lönsamhet, samt vilken företagsform som passar dig bäst och vilken faktureringstjänst du ska använda”, säger Kauppila. Kamratstöd i sin del kan hittas från olika Facebook-grupper för företagare.

”Man kan i princip förbli en lättföretagare, även om man inte längre jobbar alls som löntagare, men serviceavgifterna för faktureringstjänster för lättföretagare blir snabbt onödigt höga”, påpekar Kauppila.
En lättföretagare har inte heller rätt till skatte- och ekonomiska förmåner för företagaren, såsom startpengar eller möjlighet att göra inköp med det egna företagets pengar – som företagare kan ju moms dras av skattemässigt.

Lagen erkänner inte lättföretagandet

Även om många människor är nervösa över den ibland instabila ekonomin hos en entreprenör, är lättföretagandet ett enkelt sätt att pröva vad din egen affärsidé kan uppnå och om det är ekonomiskt värt besväret.

Lagstiftningen definierar inte en lättföretagare som en separat anställningsform, vilket gör att en aktör som beställer tjänster från en lättföretagare kan juridiskt tolkas som dennes arbetsgivare, eller en lättföretagare kan tolkas som företagare. En lättföretagare kan skattemässigt tolkas som en anställd, men ur pensions- och arbetslöshetsskyddssynpunkt kan hen uppfattas företagare.

”Det är värt att komma ihåg att till exempel arbetslöshetsskyddet påverkas av hur mycket arbete som utförs, inte om du är lättföretagare eller företagare”, säger Anna Kauppila. ”Heltidsentreprenörskap kan ge en bättre möjlighet att fokusera helt på att tillhandahålla egna produkter eller tjänster, och på så sätt säkerställa att man genererar tillräckligt med intäkter.”

Att skapa ett firmanamn är lättare än du tror

När man startar ett företag är det en bra idé att göra en affärsverksamhetsplan som tar hänsyn till bland annat hur verksamheten ska bedrivas, potentiella konkurrenter och hur man sticker ut från dem, och slutligen verksamhetens lönsamhet – dvs. hur mycket försäljning bör göras för att göra vinst. Firmanamnet för med sig ansvar som en lättföretagare inte har. Det handlar bland annat om administrativa uppgifter som redovisning, och att sköta företagarens försäkringar och skatteärenden.

Enligt lagen är FöPL-försäkring också obligatorisk för en lätt företagare om hen är 18–67 år, arbetar som företagare i minst fyra månader och tjänar minst 8 261,71 € (år 2022). Ett arbetspensionsföretag har möjlighet att försäkra det utförda arbetet, oavsett om lättföretagandet ur pensionslagssynpunkt sker som företagare eller anställd.

Enligt Anna Kauppila är det inte nuförtiden så svårt att skapa ett företagsnamn som många tror. Det finns omfattande guider, och det tar bara några få steg. Särskilt som heltidsentreprenör kan ett firmanamn spara pengar på faktureringstjänster.

”Om tanken på tillräckliga penningmängden gör dig nervös kan du som företagare med firmanamn ansöka om startpengar och finansiering för ditt företag”, uppmuntrar Kauppila.