Ålderspension

Då du nått pensionsåldern, erbjuder ålderspensionen dig möjligheten att koppla av och att börja njuta av pensionen som du tjänat in under din arbetskarriär. Du får själv bestämma när du börjar lyfta pension, förutsatt att du har uppnått din lägsta pensionsålder.

Du kan alltså också fortsätta jobba och på så sätt tjäna in en större arbetspension. Då du börjar fundera på att gå i pension är det bra att komma ihåg att ditt arbetsförhållande i regel måste upphöra före pensionen börjar.

När får man ålderspension?

Ditt födelseår avgör din lägsta pensionsålder, men du kan själv välja när du vill börja lyfta pensionen. Efter att du uppnått din lägsta pensionsålder kan pensionen börja från början av vilken månad som helst, förutsatt att ditt arbetsförhållande har upphört.

Lämna in en ålderspensionsansökan då du vill börja lyfta pensionen. Om du inte vill gå i pension vid din lägsta pensionsålder, behöver du inte meddela oss om det.

De lågsta ålderspensionsåldrar enligt födelseår
FödelseårLägsta pensionsålder
1954 eller innan63 år
195563 år 3 månader
195663 år 6 månader
195763 år 9 månader
195864 år
195964 år 3 månader
196064 år 6 månader
196164 år 9 månader
196265 år
196365 år
196465 år

Det lönar sig att gå senare i pension

Om du beslutar dig för att gå i pension senare än vid lägsta pensionsåldern, blir ditt pensionsbelopp större. Du intjänar pension för arbete ända fram till din högsta pensionsålder. Därtill får du för varje senarelagd månad 0,4 procent i uppskovsförhöjning som tillägg till pensionen. Genom att exempelvis börja lyfta pensionen ett helt år efter din lägsta pensionsålder, får du en förhöjning på 4,8 procent på din intjänade pension. Du intjänar emellertid inte uppskovsförhöjning för sådana månader då du lyfter arbetslöshetsförmån.

Anställningen måste upphöra för att pensionen ska kunna beviljas

Om du jobbar som anställd hos någon, måste din anställning upphöra före pensionen börjar. Att gå i pension förutsätter alltså att du inte längre jobbar i det anställningsförhållande som du blir pensionerad från.

Om du ändå vill fortsätta jobba hos samma arbetsgivare genast efter att ålderspensionen har börjat, ska ni med din arbetsgivare ingå ett nytt arbetsavtal som väsentligt skiljer sig från det tidigare avtalet.

  • Läs mer om väsentlig ändring

    Väsentlig ändring kan innebära ändring i till exempel arbetstid, arbetsuppgifter eller lön. Ändringen ska vara väsentlig objektivt sett. Det vill säga att om en utomstående granskar situationen, ska hen kunna konstatera att en verklig ändring har skett i det nya arbetsförhållandet i jämförelse med det gamla.

Kom i god tid överens med din arbetsgivare om pensioneringen. Du ska iaktta din uppsägningstid då du säger upp anställningen.

Om du emellertid börjar lyfta full ålderspension först vid din högsta pensionsålder, behöver anställningen inte upphöra. Din anställning behöver heller inte upphöra om du är närståendevårdare eller om du har ett förtroendeuppdrag.

Företagarverksamheten behöver inte upphöra då pensionen börjar

Som företagare behöver du inte avsluta företagarverksamhet för att få ålderspension. Din FöPL-försäkring upphör dock automatiskt när pensionen börjar. Om du fortsätter företagarverksamheten vid sidan av pensionen, kan du, om du vill, teckna en frivillig FöPL-försäkring och på så sätt intjäna ytterligare pension.

Privata och offentliga sektorns pensioner

Om du under din arbetskarriär har jobbat inom såväl den privata som den offentliga sektorn och vill ha all intjänad pension till utbetalning från samma tidpunkt, ska du på pensionsansökan meddela att du ansöker om pension från både privata och offentligrättsliga anställningar.

  • Den offentliga sektorn omfattar anställningar hos staten, kommunen, kyrkan och Folkpensionsanstalten.
  • Du kan kontakta Keva om du har frågor gällande den offentliga sektorns pensioner.

Folkpensionen kompletterar en liten arbetspension

Om din arbetspension är liten kan du ansöka om folkpension för att komplettera ditt pensionsskydd. Du kan ansöka om arbetspension och folkpension på samma blankett. Folkpensionen beviljas av FPA. Du hittar information om folkpensionens inkomstgränser på FPA:s webbplats.

Arbete vid sidan av pensionen

Du får jobba utan begränsningar vid sidan av ålderspensionen. Du intjänar ny pension 1,5 procent av inkomsterna ända fram till din högsta pensionsålder. Om du emellertid vill fortsätta att jobba för samma arbetsgivare direkt efter att pensionen börjat, ska du ingå ett nytt arbetsavtal som på ett väsentligt sätt skiljer sig från avtalet som du hade före pensionen började.

Då du nått din högsta pensionsålder, fyll i en ålderspensionsansökan för att börja lyfta den pension som du tjänat in för arbetet vid sidan av ålderspensionen.

Om du är född år

FödelseårPensionsålder
1957 eller tidigaredin högsta pensionsålder är 68 år
1958-1961din högsta pensionsålder är 69 år
1962 eller senaredin högsta pensionsålder är 70 år

Tillfälligt och slutligt pensionsbeslut

Efter att du lämnat in din pensionsansökan är det möjligt att du först får ett tillfälligt (interimistiskt) pensionsbeslut. Ett tillfälligt beslut ges exempelvis då

  • vi väntar på uppgifter om den sista lönen eller om anställningens slutdatum från din arbetsgivare
  • uppgifterna om arbetslöshetsdagpenning eller annan förmån inte ännu har registrerats till inkomstregistret.

Vi kan ge det slutliga pensionsbeslutet efter att alla uppgifter om löner och förmåner har meddelats till inkomstregistret. Beloppet som anges på det tillfälliga beslutet är således inte nödvändigtvis ditt slutliga pensionsbelopp. Summan kan ändra till exempel om din arbetsgivare i efterhand anmäler ytterligare löner för vilka du intjänar pension.

Så söker du ålderspension

Det snabbaste sättet att söka ålderspension är att fylla i ansökan i vår webbtjänst. Du behöver personliga bankkoder för att kunna logga in till tjänsten.

Om du vill kan du fylla i en pappersblankett och skicka den till oss per post. Närmare anvisningar hittar du på sidan Blanketter.

Kom ihåg följande då du ansöker om ålderspension:

  • Lämna in ansökan cirka en månad innan pensionen ska börja.
  • Ålderspension kan beviljas retroaktivt för högst tre månader.
  • På samma blankett kan du ansöka om folkpension och pension från utlandet.
  • Bifoga bilaga U till din ansökan om du har bott eller arbetat i annat land än Finland. Du kan fylla i U-bilagan i vår webbtjänst.

Se närmare anvisningar för hur du skickar bilagor