Hur skapa en arbetsplats, som engagerar arbetstagare med kompetens?

Jenni Haglund

21.12.2023, Blogg

I media har brist på arbetskraft länge varit ett aktuellt ämne och företag tävlar om kunnig arbetskraft på flera branscher. Samtidigt har det blivit allt vanligare att byta arbetsplats. Speciellt den yngre generationen, dit jag även räknar in mig själv, funderar på sitt arbete från allt flera olika synvinklar. Därav anser jag att det är viktigt att stanna upp, för att reflektera kring, hur kunnig personal kan hållas såväl engagerade som motiverade och välmående i arbetet.

Meningsfullhet och värderingar behövs

Traditionellt sett har lönen varit den främsta konkurrensfaktorn på arbetsmarknaden men idag är den endast en del av en större helhet, för att engagera kompetenta arbetstagare. Förväntningarna på arbetsgivaren ser annorlunda ut än för några årtionden tillbaka. I arbetet har andra faktorer än lönen fått en mer betydande roll, exempelvis behöver arbetsgivarens och arbetstagarens värdegrund och värderingar överensstämma. Arbetsgivaren förväntas jobba etiskt och ekologiskt hållbart. Arbetsgivaren förväntas även stöda arbetstagarnas välmående och möjliggöra kombinerandet av arbete och fritid på ett flexibelt sätt.

Utöver värderingarna är viljan att utveckla och utvecklas viktiga. Allt färre nöjer sig med att lyda autoritära befallningar högre ifrån, utan det finns en vilja bland arbetstagarna att delta i organisering och utvecklande av arbetsprocesser. Inkluderande och utvecklande av team har en stor betydelse i engagerandet av bra arbetstagare och det har även stora fördelar för såväl arbetstagare som arbetsgivare. Kompetensutveckling kan i bästa fall öka kunnandet på både individuellt plan och i bolaget, förbättra strategisk tankeförmåga, motivation och effektivitet samt arbetarnas attityder i arbete. Arbetet behöver upplevas meningsfullt.

Gemenskap som grund för bra arbetsanda

En god anda på arbetsplatsen är avgörande för hela personalens välmående. Känsla av samhörighet ökar motivationen och viljan att engagera sig i arbetsgemenskapen. Arbetsplatsens anda består av bland annat värderingar, prioriteringar, kommunikation och arbetssätt. Chefen har en central roll i utvecklandet och skapandet av ramar för en arbetskultur men ansvaret för att skapa god arbetsanda ligger hos alla i arbetsgemenskapen. I en bra arbetsgemenskap jobbar man effektivt tillsammans och det finns tillit för varandra och arbetsgivaren. Gemenskapen kan stärkas genom samarbete och visad uppskattning, så att alla i teamet känner sig själv och sin arbetsinsats vara behövd och betydelsefull.

Genom att inkludera personalen i att skapa mål och strategier, skapas målinriktade arbetstagare med bra tillit till arbetsgivaren. Då målen och vägen till målen skapas gemensamt, är det lättare för alla att arbeta målinriktat tillsammans. Gemensamma mål är lättare att förstå och ta till sig än befallningar och tankar, som inte känns som ens egna.

Chefens nya roll

Nutida förväntningar i arbete kräver även ett nytt ledarskap. I ett fungerande team har en god chef en central roll. Chefen arbetar aktivt, för att utveckla och upprätthålla teamets motivation, fungerande kommunikation, arbetstagarnas kunskap, arbetsfördelning, ansvarsfördelning samt stöd och uppskattning i arbetet. Till chefens ansvar hör att tillsammans med arbetstagaren ställa passande mål och styra verksamheten målinriktat. I ledarskapsstil har stilen gått mer från autoritärt chefskap mot ett mer coachande ledarskap, detta innebär att i stället för att använda sig autoritär makt, använda sig av hela teamets potential och möjliggöra utveckling och förbättring hos både arbetstagare och arbetsgivare. Chefens roll har gått och går allt mera från att ge order och anvisningar, mot en coachande roll, i vilken de främsta redskapen består av att skapa insikt och delaktighet. En nutida ledare förstår vikten av att utveckla och använda hela teamets potential.

Det är självklart att utnyttjandet av flera personers kunskap och bästa potential i företaget, är mer lönsamt än att använda enbart en eller ett få tals. Ifall det fortfarande finns skepp, som inte svängt kursen mot nutid, greppa rodret och påbörja det nya året med ny kurs i siktet.

Jenni Haglund