Person ler mot kameran.

Självstyrning – arbete ensam eller uttryckligen tillsammans?

Nella Lindell

13.4.2023, Blogg

Självstyrning och självledarskap är termer som har lyfts fram mycket under den senaste tiden. Företag marknadsför sig som trendiga arbetsplatser och berättar att var och en får leda sig själv och det finns ingen hierarki.

Självstyrning blev aktuellt till stor del tack vare startup-företag. I och med detta blev självstyrning ett fenomen som man gör reklam för, men för vissa fattas praktiken från vardagen.

Arbete inom vissa ramar

Betyder självstyrning alltså att jag arbetar självständigt utan hjälp från ett team eller en chef? Absolut inte. Efter att ha läst undersökningar och anvisningar förknippade med självstyrning har jag kommit fram till att självstyrning uttryckligen är något som stärker teamandan och gemenskapen. Som bäst leder självstyrning till gemenskapsstyrning, där teammedlemmarnas styrkor, ansvar och samarbete förbättras.

Själv anser jag mig vara lyckosam eftersom jag får utföra mitt arbete på ett självstyrt sätt. Min organisation möjliggör en tid och en plats för arbete som passar in i min livssituation, inom vissa ramar. Dessutom har jag en möjlighet att utföra mina arbetsuppgifter på bästa möjliga sätt inom vissa ramar. Jag betonar inom ramar eftersom det är ett viktigt element att komma ihåg när vi pratar om självstyrning. Vi alla bär nämligen ansvar, oberoende av friheter. Självstyrning betyder inte att vi inte styrs alls eller att vi inte ska ta andra i beaktande. Tvärtom!

Förtroende och stöd i fokus

Jag anser att förtroende för andra är den viktigaste faktorn när man pratar om självstyrning på arbetsplatsen. Själv upplever jag att vi i vårt team har ansvarsområden och jag kan alltid lita på att alla har gjort sin del, vilket i sin tur underlättar mitt arbete. Förhoppningsvis har de övriga medlemmarna av vårt team likadana tankar; när Nella har gjort sin del kan jag också agera effektivt i min egen roll.

Detta kräver mycket ledarskap. Det behövs förståelse för vad min uppgift är, i vilken mån jag kan påverka saker, åt vilket håll vi är på väg och i vilken takt vi gör saker. Tydlighet är alltså ytterst viktigt. Men stöd är också viktigt så att vi vet att vi gör rätta saker. Såväl inom teamet som bland ledningen. Med andra ord behöver vi stöd, och så ska det också vara.

Vad i världen är 4-R?

I slutet av våren 2022 erbjöds jag en möjlighet att med mina kollegor besöka konsultföretaget Stardust Consulting i Stockholm. I Sverige har självledarskap och självstyrning diskuterats under en mycket längre tid än i Finland. I Stardust betonade man att självstyrda organisationer inte är hierarkiska men att organisationer som leder sig själv också ska ledas. Ledarskap är inte något som händer genom diktering, utan ledning av självstyrda arbetstagare innebär att följande punkter är särskilt tydliga:

  • Riktning – Vart är vi på väg i vår organisation? Vad ska jag göra och vad ska jag inte göra? Hur kan jag göra en insats i det här?
  • Ramar – Vilka är mina gränser när det gäller beslut? Det lönar sig inte att försöka påverka eller ändra sådant som man inte kan påverka.
  • Roller – Vad är min huvudsakliga uppgift? Vid vilket skede hamnar jag på granntomten?
  • Rutiner – Hur löser vi problem och olika uppgifter med vår bästa möjliga arbetsinsats? Vilka insatser stämmer överens?

Självstyrning eller gemenskapsstyrning?

Självstyrning är inte möjligt förrän dessa fyra R har definierats för arbetstagarna, teamen och gemenskapen. Med sitt ansvar möjliggör varje individ ett gott arbetsklimat för någon annan. Ledarskap behövs också eftersom vi utan viss navigering är rådvilla och utan ett mål. Bra styrning och tydliga anvisningar säkerställer att vi kan sköta vårt arbete utan onödiga störande faktorer. Dessa saker gör det också möjligt för individen att ta och bära ansvar för sitt eget arbete. I och med detta blir vi självstyrda. Jag utför mitt arbete bra så att en annan kan utföra sitt arbete bra och vice versa. Vi får arbeta på det sätt som är mest effektivt för oss själva, vilket ökar arbetets meningsfullhet. På så sätt uppnår vi mer förtroende, produktivitet och gemenskap. Med andra ord är självstyrning i praktiken alltså till stor del gemenskapsstyrning.

Person ler mot kameran.

Nella Lindell